Ieri, la scurt timp după ce a fost demis din funcţia de primar din cauza unui conflict de interese, Cornel Ionică a fost prezent în platoul emisiunii „Subiect de presă”, realizată la „Antena 1” Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. Ce şanse mai are fostul edil-şef să revină la Primărie? Şi de ce s-a ajuns aici? Sunt doar câteva întrebări la care a fost invitat să răspundă în emisiunea având ca generic „Cornel Ionică, schimbarea care aduce schimbare?”…
Legi strâmbe…
Mihai Golescu a menţionat, încă din start, faptul că legile proaste ne aduc deseori în situaţii de acest gen, cu care Piteştiul s-a mai confruntat. Absurdistan s-ar putea numi România: Ionică îşi pierde mandatul din cauza unui vot pe care l-a dat în 2009, în condiţiile în care Agenţia Naţională de Integritate s-a înfiinţat abia în 2010 şi a constatat conflictul de interese respectiv abia în 2016, iar Înalta Curte a dat verdictul final la finele anului trecut. În plus, instanţa nu a reţinut niciun prejudiciu, mai ales că votul lui Ionică nu era decisiv (de fapt, contractele votate – în care erau implicate rude ale sale – nici nu ar fi trebuit să ajungă în Consiliul Local). „Faptele au fost comise când nu exista o lege care să condamne conflictul de interese. E o greşeală impardonabilă, pe care mi-o asum; ar fi trebuit să ţin mâna în buzunar şi să nu votez, pentru că nu era nevoie de votul meu să treacă proiectele respective. Şi ANI a spus la un moment dat că nu va face vreun raport, că fapta e dinainte de a se înfiinţa instituţia. Conflictul de interese a şi fost dezincriminat de Curtea Constituţională. Incompatibilitatea e una, conflictul de interese e altceva şi nu face parte din motivele care pot duce la încetarea mandatului, conform legii. E nelalocul lui faptul că mi s-a făcut raport după şapte ani! Mulţi primari din ţară sunt într-o astfel de situaţie. Pe instanţă nu am motive să fiu supărat, deoarece a constatat ce era real: că am votat. Am crezut că nu o să fie probleme, mi s-au dat asigurări din toate părţile că aşa va fi. Dar asta este. Voi respecta deciziile justiţiei, oricare ar fi acestea”, a spus Ionică.
Lucrătură?
Mihai Golescu a întrebat: a fost primarul… „lucrat”? „Până în 2009, până la cele două voturi date de mine, nu venise niciun proiect similar de la Centrul Cultural în Consiliul Local pentru vot! La Centrul Cultural se încheie zeci de contracte anual şi nu ajung în Consiliul Local spre validare. În 2009 era vorba despre prelungirea unui contract de închiriere încheiat încă din 1991, care se valida din patru în patru ani”, a declarat Ionică. Iar directorul cotidianului „Argeşul” şi-a exprimat dezamăgirea că astfel de evenimente pot contribui la blocarea unor proiecte aflate în derulare sau la îngreunarea lor. „Colegii trebuie să continue proiectele începute. Oricum, eu respect deciziile instanţei, nu le-am comentat niciodată”, a mai afirmat Ionică.
Avea prefectul alternativă?
Mulţi au spus că prefectul Emilian Dragnea nu ar fi trebuit să emită un astfel de ordin, aşa că Mihai Golescu l-a întrebat pe Ionică dacă nu cumva prefectul avea alternativă. „Situaţia este întoarsă pe toate feţele de toată lumea. Dacă dumnealui aşa a considerat… Nici măcar nu avea prevăzut în lege un termen să emită un astfel de ordin. Mă aşteptam, totuşi, să emită ordinul de încetare a mandatului (n.r. – Cornel Ionică deja a contestat ordinul). Domnul prefect şi-a asumat decizia. La un moment dat, a spus public că nu va mai emite ordine de încetare a mandatelor primarilor, dar iată că nu e aşa. Eu fac demult bocancii în PSD, am ajutat multă lume, m-am implicat serios în activitatea de partid şi au fost rezultate care se văd. Dar partidul nu te poate ajuta într-o situaţie ca a mea”, a punctat Ionică. Opoziţia, însă (probabil şi unii din PSD), îşi freacă mâinile de bucurie, visând la… caşcavalul de la primărie. De urmărit
Până când?
Cât vor mai dura procedurile până la o eventuală revenire a sa în funcţie nu se ştie încă. „Voi respecta legea. Nu voi participa la nicio decizie din administraţia locală în aces timp. Este o perioadă dificilă, se lucrează la bugetul pentru 2019. Vineri (azi – n.n.) va fi postat proiectul de buget pe site-ul Primăriei, iar în aprilie sperăm să fie adoptat”, a spus Ionică. Care a continuat să vorbească precum… un primar! „Am început proiecte importante şi ele trebuie continuate. M-au sunat cei de la Bucureşti că voiau să vină la Piteşti să semneze nişte proiecte cu finanţare europeană (Bazinul Olimpic, reabilitare cu 5 milioane euro). Dar le-am explicat că va fi un coleg în locul meu. Am făcut multe drumuri la Bucureşti şi suntem asiguraţi că în cel mult două săptămâni intră în şedinţa de Guvern două proiecte de hotărâre: construcţia cu bani de la bugetul de stat a sălii polivalente şi preluarea sălii de sport din Trivale. Practic, mai e doar o formalitate de îndeplinit”, a declarat Ionică. El a mai adus în atenţie şi alte proiecte interesante, inclusiv cel al noului mall ce va fi construit din fonduri private în cartierul Tudor Vladimirescu, cu peste 80 milioane euro, care implică şi un pasaj rutier aerian în zona Lânăriei, tot din bani privaţi. „Este proiectul cu cea mai mare anvergură din Piteşti de după 1989. Încurajăm mediul privat, deşi unii ar mai vrea să pună piedici”, a conchis Ionică. El şi-a mai exprimat speranţa că se va rezolva cât mai repede litigiul cu comuna Bradu pentru un teren de lângă Arpechim, pretabil pentru un parc industrial.
Precedentul Pendiuc
Piteştiul a mai trecut printr-o perioadă de interimat atunci când primarul Tudor Pendiuc a avut anumite restricţii din cauza dosarului „Publitrans”. Consiliul Local i-a delegat atribuţiile de primar viceprimarului de atunci, Cornel Ionică. „Când domnul Pendiuc a avut acele probleme, am vrut să organizăm miting, dar dânsul s-a opus. Am fost primar interimar, iar apoi, în 2016, am candidat, deşi nu doream, împotriva domnului Pendiuc. E păcat că se întâmplă astfel de lucruri, pentru că tot oraşul are de suferit”, a spus primarul demis. „E greu să mă pronunţ dacă voi mai candida în 2020. Nu mi-am luat din 2003 concediu, iar familia mea a avut de suferit. Îmi doresc sănătate şi putere de muncă să îmi dea Dumnezeu”. Până când va sta… pe tuşă Cornel Ionică rămâne de văzut. Importantul e ca Piteştiul să nu stea pe loc…