În calitate de cetăţean francez, am o deosebită sensibilitate la participările militare ale armatei în afara graniţelor. Decesele tinerilor soldaţi francezi în Mali şi Nigeria sunt foarte greu de acceptat. Zilele trecute, Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa au lansat o operaţiune militară în Siria, ca răspuns la un atac cu arme chimice.
Atacul a avut loc lângă Damasc, iar obiectivul îl constituiau „revoltaţii” adică adversarii regimului lui Bashar al-Assad. Patrick Charaix, fost comandant al forţelor aeriene strategice franceze, a declarat că „sunt atacate capacităţile regimului sirian de a produce şi a utiliza arme chimice”.
Dar defectul meu este că totdeauna văd aspectele pozitive ale nenorocirilor. De data aceasta, reuniunea imediată a celor trei mari puteri democrate ale lumii libere demonstrează aptitudinea lor de a-i lovi cu putere pe cei care utilizează arme chimice.
Lucru interzis de hotărârile Consiliului de securitate al ONU. Preşedintele Franţei anunţase în prealabil că va atinge centrele de cercetare, depozitul acestor materii şi statul major care dă ordinele de a le folosi. Au fost trase vreo sută de rachete mai ales din avioane „Mirage” şi „Rafale”.
Dar pentru prima dată au participat şi nave militare la această intervenţie. Acum un an, Donald Trump a ordonat atacuri similare bine îndreptate care n-au dat niciun rezultat semnificativ. Mă întreb ce rezultat vom avea acum.
De când am văzut în Piaţa Dorobanţi din Bucureşti un ofiţer rus trăgând un glonte în capul unui soldat rus doar pentru că era beat, sunt foarte liniştit că fostul ofiţer KGB Putin, aflat la al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei, a fost informat în prealabil despre această acţiune.
Să nu uităm că Putin este aliatul lui al-Assad. Ceea ce nu mă surprinde. Şi ceea ce explică veto-ul Rusiei când la ONU s-a discutat despre această intervenţie. Deci, odată în plus, Statele Unite au fost mentorul acestei intervenţii.
Sunt şi cetăţean american şi sunt foarte interesat de rezultatul ei. Sunt mii şi mii de morţi, printre care femei şi copii. Dar cel care a dat ordinul să se atace cu arme chimice e tot viu. Foarte injust.