#Scandal cu… „regele cotletului”
Gestionarea la nivel naţional a crizei Covid-19 s-a dovedit eficientă în Germania, dar, din păcate, mai ales în industria cărnii, întreprinderile au aplicat după bunul plac măsurile de igienă şi protecţie a muncii în timpul pandemiei. Conform unei anchete a revistei „Der Spiegel” (Oglinda), există sute de cazuri de Covid-19 la mai multe abatoare din Germania. Recentele focare cu noul coronavirus au atras atenţia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, în special din Romania, angajaţi de subcontractori şi locuind în spaţii improprii, insalubre, în apropierea unităţilor de procesare a carnii.
Cea mai mare platformă de prelucrare a cărnii aparţine firmei „Tönnies” din Vestfalia. Şeful este supranumit „baronul cărnii” sau „regele cotletului”. Firma lui Tönnies prelucrează 30.000 de porci zilnic şi exportă carne în 82 de ţări. Aici lucrează 16.000 de muncitori, iar vânzările s-au cifrat anul trecut la 17 miliarde euro. Destinul muncitorilor este trist, fiind catalogat de presă ca o variantă modernă de sclavagism. Există un cerc vicios, întreţinut de subcontractori din România şi muncitori creduli şi săraci, „cumpăraţi” ieftin în contul „regelui cotletului”.
Atât sistemul de recrutare, plasare şi condiţiile de muncă în hale frigorifice, cât şi viaţa precară a angajaţilor au facilitat transmiterea virusului. Numărul crescut de infecţii la abatoare a impus al doilea „lockdown” în regiunea aferentă abatoarelor şi astfel 600.000 de persoane sunt afectate. Afacerea cărnii miliardarului Tönnies a devenit un scandal politic şi social.
Ministerul Muncii a solicitat landurilor un control strict al regulilor de protecţie a muncii în agricultura şi industria cărnii. Guvernul german lucrează la o nouă lege care va reglementa activitatea muncitorilor sezonieri şi a angajaţilor temporari. Li se va interzice fabricilor de procesare a cărnii să mai folosească subcontractori şi vor fi impuse standarde de igienă şi de cazare. Un proverb spune că „încrederea este bună, dar controlul este şi mai bun”!