Copiii timpurilor noastre par să ducă, alături de familii, o adevărată luptă în tranşee. Zi de zi, ei sunt asaltaţi de realitatea virtuală pe care au adoptat-o, de dealeri de droguri, de agresiuni fizice, verbale şi sexuale, de un sistem educaţional învechit, de lipsa afecţiunii în multe cazuri. În presa din această săptămână, am remarcat titluri de genul: „Copil de 12 ani, împuşcat de un prieten de 17 ani”; „Profesor filmat în sala de clasă în timp ce săruta o elevă minoră”; „Şi-au găsit băieţelul de 13 ani spânzurat – s-a sinucis”; „Copil batjocorit în curtea unei grădiniţe din Merişani”… Desigur, unele familii au copiii la studii în străinătate şi le asigură tot confortul. Dar altele nu au ce să le pună pe masă celor mici. Ce şanse au copiii la un viitor mai bun în ţara lor?
Studiul care ne înfioară
Fundaţia World Vision România a lansat studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural” 2018. Cercetarea urmăreşte anumiţi indicatori: starea de sănătate, nutriţia, igiena educaţia, participarea în comunitate şi protecţia copilului. Raportul arată că, în continuare, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale copilului şi că performanţele şcolare şi costurile ridicate sunt principalele motive pentru care un copil abandonează şcoala. Iată câteva detalii din raport:
- unul din 11 copii se culcă flămând noaptea; 6% au doar uneori suficientă mâncare, iar 3% nu au niciodată destulă mâncare;
- două din trei familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantităţi mai mici (61%);
- unul din trei copii nu este bucuros să meargă la şcoală;
- unul din cinci copii este obosit la şcoală pentru că munceşte în gospodărie;
- unul din opt copii mănâncă cel puţin o pâine pe zi; unul din 10 copii primeşte mâncare gătită o dată pe zi;
- unul din doi copii nu se spală pe dinţi în fiecare dimineaţă şi seară, 3% nu se spală niciodată;
- unul din trei copii sub cinci ani nu a făcutt vaccinurile, conform schemei;
- una din cinci familii nu poate ajunge la consultaţii la medicul familie pentru copilul lor;
- unul din doi copii din România nu este pe deplin fericit.
Studiul confirmă încă o dată faptul că sărăcia este cauza principalelor vulnerabilităţi în rândul copiilor. Iar statul… doarme. Preocupaţi de binele personal, de jocuri politice, guvernanţii par să trateze superficial problemele ce ţin de generaţiile de mâine.