200 de tineri valoroşi ai judeţului nostru, îmbrăcaţi cu tricouri imprimate cu logo-ul „Super Argeşenii”, au fost premiaţi sâmbătă pe scena de la Muzeul Goleşti, cu ocazia reuniunii Fiilor, Fiicelor şi Cetăţenilor de Onoare ai Argeşului şi Muscelului. Ei sunt absolvenţii cu media 10 ai examenul naţional de capacitate şi bacalaureat, precum şi olimpicii naţionali ai judeţului. De fapt, ediţia din acest an a manifestării de la Goleşti lor le-a fost dedicată. Au meritat-o din plin.
Mesaj academic
Lor, tuturor acestor copii frumoşi şi talentaţi, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, le-a transmis printr-un mesaj video să nu uite „că de «pe Argeş în jos, (de) pe un mal frumos» a pornit o ţară, a pornit ideea de realizare a unităţiii româneşti”. Distinsul academician a mai spus că „o ţară fără intelectuali nu poate progresa” şi le-a cerut tinerilor „să stăruie în învăţătură, fiindcă, fără ea, fiinţa umană nu mai este fiinţă umană”. De asemenea, preşedintele Academiei Române le-a recomandat premianţilor să-şi continue studiile în ţară, la ei acasă, subliniind că „valorificarea moştenirii noastre ar trebui să fie în orice judeţ un cuvânt de ordine”.
În replică, Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că îl „onorează faptul că o instituţie de mare ţinută şi valoare, Academia Română, îşi exprimă aprecierea şi susţinerea faţă de proiectele iniţiate de Consiliul Judeţean cu scopul de a promova cultura, istoria şi identitatea judeţului Argeş”. Totodată, dl. Manu a vorbit despre o hotărâre adoptată în plen, pe baza căreia aceşti tineri se pot implica, şi ca voluntari, în toate activităţile C.J. Argeş şi ale instituţiilor subordonate, de la administraţie, protecţia mediului, până la sănătate. Conform legii, această perioadă de voluntariat îi poate ajuta în carieră, voluntariatul fiind recunoscut ca experienţă profesională.
Personalităţi marcante
Sâmbătă, alături de tineri, pe scena de la Goleşti au urcat câteva personalităţi marcante ale lumii medicale şi academice din România, recunoscute şi la nivel internaţional: academicianul Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române; prof. univ. dr. Viorel Jinga, şeful Clinicii de Urologie a Spitalulului „Prof. dr. Th. Burghele”, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti; prof. dr. Alexandru Rafila, şeful disciplinei de Microbiologie a aceleiaşi universităţi şi şef al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din capitală, expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene; academician prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului precizat.
Mesajul patriarhului
În fine, dar nu în cele din urmă, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a citit la Goleşti mesajul Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat inclusiv tinerilor noştri de succes: „Sărbătorile Argeşului şi Muscelului ne arată că, prin promovarea culturii, cunoaşterea istoriei, a credinţei şi a tradiţiilor populare, redescoperim elementele esenţiale ale identităţii româneşti, ale specificului local, pentru a transmite generaţiilor viitoare un mesaj pozitiv despre spiritul şi etosul argeşean şi muscelean. Aşezat într-un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu (…), judeţul Argeş păstrează alături o evidentă frumuseţe naturală şi o încărcătură istorică şi culturală de excepţie. (…). Îl felicit pe domnul Constantin Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, organizatorul acestei manifestări, precum şi pe toţi primarii, gospodarii şi misionarii din această parte a ţării, care, pe lângă lucrările edilitare, acordă o importanţă deosebită promovării culturii, spiritualităţii şi identităţii româneşti. De asemenea, îi felicit pe toţi olimpicii de excepţie ai şcolilor din Argeş, cadrele didactice şi pe părinţii lor”.
Doamne ajută! Ne alăturăm şi noi acestui mesaj, felicitându-i încă o dată pe tineri pentru performanţa lor. Personal, am părăsit Complexul muzeal Goleşti cu gândul că ţara asta are viitor. Prin aceşti copii. Scena de la conac a fost a lor. Şi numai a lor!