Patru copii din Argeş cazaţi la o pensiune din Păltiniş au ajuns la Spitalul de Pediatrie Sibiu cu greţuri şi vărsături, iar medicii i-au suspectat de toxiinfecţie alimentară cu stafilococ auriu. Cei patru făceau parte dintr-un grup de 26 de copii şi patru însoţitori, iar cazul a ajuns în atenţia specialiştilor în sănătate publică.
Confirmare
Ieri, conducerea DSP Sibiu a confirmat suspiciunea, anunţând că a depistat stafilococ auriu în piureul de cartofi servit la pensiunea din Păltiniş, unde pe 10 august a apărut episodul de toxiinfecţie alimentară soldat cu internarea celor patru copii argeşeni. „Dintre probele alimentare găsite la faţa locului (ciorbă de pui, piure de cartofi, copănele de pui), doar în proba «piure de cartofi» s-a identificat Stafilococ aureu, restul probelor fiind corespunzătoare”, se arată în comunicatul dat publicităţii de DSP Sibiu. În contextul precizat s-au efectuat nouă teste de salubritate, două dintre ele fiind pozitive pentru microorganisme aerobe, iar într-o probă s-a identificat Klebsiella sp. Cele trei probe bacteriologice recoltate de la persoanele care lucrează în blocul alimentar al pensiunii au fost corespunzătoare, la fel ca şi cele recoltate de pe tegumentele aceluiaşi personal. De asemenea, proba de apă recoltată din unitate a fost corespunzătoare din punct de vedere chimic şi bacteriologic.
Amendă la bucătărie
„Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia cazurilor, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezenţa aceluiaşi germen (Stafilococ aureu) în proba alimentară (piure de cartofi), precum şi în lichidul de vărsătură recoltat de la unul dintre bolnavi. Situaţia poate fi clasificată cu un caz confirmat şi celelalte probabile, întrucât au îndeplinit criteriile clinice, precum şi criteriul epidemiologic. Ţinând cont de evoluţia focarului şi de rezultatul probelor de laborator, DSP Sibiu interpretează episodul apărut ca şi focar de toxiinfecţie alimentară cu stafilococ”, se mai arată în comunicat.
Unitatea respectivă a fost amendată pentru deficienţe igienico-sanitare în blocul alimentar, iar micii pacienţi se află sub supravegherea medicilor sibieni, care le administrează tratament specific acestor infecţii.