Rar le-a fost dat locuitorilor Cetăţii Basarabilor să vadă atâta agitaţie în urbea lor ca în ziua înmormântării Reginei Ana. Acum viaţa a reintrat în normal. Au rămas, totuşi, câteva nedumeriri…
Şi pentru arhierei…
De pildă, unii oameni contestă denumirea de „necropolă regală”. Aceasta presupune, prin definţie, locul unde sunt înmormântaţi regii şi reginele, dar în cazul de faţă sunt pregătite locuri de veci şi pentru arhiereii care, de-a lungul istoriei, au păstorit ţinutul Argeşului şi Muscelului. Se-nţelege că decizia a fost luată de comun acord între Arhiepiscopie şi Casa Regală şi se presupune că Patriarhul Daniel a dat încuviinţarea. Se ştie, ierarhii sunt înainte de toate călugări. În foarte multe cazuri, ei au preferat să fie înhumaţi în cimitirele unor mănăstiri şi mulţi optau pentru morminte cât mai modeste.
Muceniţa poate refuza!
Unii dreptcredincioşi invocă povestea aducerii la Curtea de Argeş a trupului Sfintei Filoteea tocmai de la Târnovo. Au fost citite multe localităţi şi doar când a fost rostit numele localităţii argeşene, carul cu boi în care se afla sicriul s-a urnit din loc. Deşi ideea în sine, de amenajarea a unui altar pentru „sfântuliţa” în cadrul necropolei regale de la Curtea de Argeş, este salutară, totuşi, tot mai mulţi evlavioşi cred că am putea fi martorii unei minuni! În urmă cu ceva vreme, în ziua praznicului Maicii Domnului, deşi, conform tradiţiei, racla trebuia purtată de preoţi prin curtea mănăstirii, totuşi asta nu s-a mai întâmplat. Se spune că racla cu trupul sfintei nu a putut fi ridicată de pe locul ei… Cine are garanţia că Muceniţa Filoteea va putea fi mutată acum din paraclisul ei, în care a fost cinstită de credincioşi atâta amar de vreme? Orice teolog ştie că sfinţii dau semne într-un fel sau altul şi transmit astfel mesajele lor celor vrednici de ele, atunci când vor să le fie mutat trupul. Să vrea oare Sfânta Filoteea să fie mutată din modestul ei paraclis şi aşezată în impozanta necropolă între ziduri de marmură şi granit, alături de rămăşiţele pământeşti ale regilor şi episcopilor?
Eduard TOMAZIU