Şi în acest an exploatatorii de masă lemnoasă de pe raza judeţului Argeş îşi continuă activitatea de defrişare a pădurilor. Unii dintre ei chiar au fost surprinşi în neregulă de organele de poliţie şi, drept urmare, au apărut primele dosare penale din 2017. Sunt şi exploatatori care „procesează” legal, fiind direct monitorizaţi de instituţiile silvice. Dar nu există… pădure fără uscături, adică sunt indivizi care taie pădurea fără discernământ, fentând în nenumărate rânduri autorităţile statului. Săptămâna trecută, de pildă, la intersecţia de la Merişani, spre Mălureni, am surprins două camioane, unul încărcat cu buşteni, iar altul gol. După primele aparenţe, camionul încărcat părea în regulă (buştenii erau marcaţi), dar numai autorităţile statului puteau stabili acest lucru.
Cum salvăm pădurile?
Anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a dezvoltat aplicaţia de mobil „Inspectorul Pădurii”, cu ajutorul căreia oricine poate verifica legalitatea unui transport de lemne. Cetăţenii sunt încurajaţi să o folosească pentru a controla, printre altele, dacă datele furnizate de transportator sunt reale (tipul de lemn, specia, cantitatea). La finele lui 2016, acelaşi minister a lansat platforma online www.inspectorulpadurii.ro, un instrument care oferă acces public la date esenţiale despre administrarea pădurilor din România. Până la acel moment, informaţii de acest gen se obţineau la cerere, cu greu sau uneori deloc. În lipsa lor, nimeni în afara autorităţilor, câteodată nici măcar ele, nu ştiau şi astfel nu puteau controla cum sunt îngrijite şi exploatate pădurile.
Încurajează sesizările
Una dintre cele mai active organizaţii ecologiste „Greenpeace” încurajează pe site-ul oficial spiritul cetăţenesc: „Noi şi pădurile vă mulţumim tuturor celor care aţi formulat sesizări şi celor care aţi intervenit pentru a verifica şi a le răspunde acestora. Vă încurajăm ca şi în 2017 să luptaţi pentru stoparea distrugerii pădurilor”. Pe lângă mesajul celor de la „Greenpeace” şi grija lor pentru pădure, şi noi vom continua demersurile jurnalistice împotriva celor care exploatează fără milă şi ilegal pădurile Argeşului. Şi, probabil, vă vom dovedi că drumurile judeţului sunt străbătute în lung şi-n lat de camioane pline cu buşteni. Ştim din experienţele anilor trecuţi…
Flavius PETRESCU