Joi noapte, contabila de la Spitalul Judeţean şi cei doi administratori ai firmei Rivertex Project SRL din Ştefăneşti au fost reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă şi încarceraţi în arestul poliţiei judeţene. Ieri, împricinaţii au fost prezentaţi instanţei de judecată, iar magistraţii Tribunalului Argeş au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Prescrierea a scăpat-o de puşcărie
Aceştia sunt Amalia Dumitraşu, economist la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Nicolae şi Cătălin Iordache, administratorii firmei Rivertex Project. Ei sunt acuzaţi că au prejudiciat „Judeţeanul” cu aproape 4.000.000 de lei. Amalia Dumitraşcu întocmea documente fictive şi vira bani ilegal firmei amintite, după care împreună cu cei doi scoteau sumele din conturi. Contabila a mai fost acuzată într-un dosar penal pentru delapidare, pe vremea când lucra la BCR. Prejudiciul în acel dosar era de 1,6 milioane lei (16 miliarde de lei vechi). A fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare în prima instanţă, apoi a făcut apel la decizie şi a tergiversat dosarul până când fapta s-a prescris şi a scăpat de puşcărie.
Salariaţi audiaţi
În jurul orei 19 a serii de ieri, la audieri a ajuns ieri şi Rodica Beşliu, fostul director financiar al Spitalului Judeţean, care timp de patru ani şi jumătate a semnat notele contabile fără să îşi dea seama că angajata fură banii şi îi bagă într-un singur cont. A plecat acasă aproape de miezul nopţii. De asemenea, anchetatorii au chemat şi alte angajate din cadrul serviciului de contabilitate, care după declaraţii au plecat acasă tot spre miezul nopţii.
Percheziţii
Vă reamintim că poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurori ai DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au efectuat, sprijiniţi şi de efective ale Jandarmeriei Argeş, patru percheziţii domiciliare la Piteşti şi două la Ştefăneşti, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare. Din primele date rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2012, cei trei împricinaţi şi firma Rivertex Project din Ştefăneşti au constituit un grup infracţional organizat, care a funcţionat până anul acesta, în scopul delapidării fondurilor Spitalului Judeţean.
Au semnat ca primarul
În cadrul grupării cu pricina, doi dintre membri şi societatea comercială amintită au avut rolul de a pune la dispoziţie contul deschis de firmă la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate. Acestea urmau să fie retrase din conturile bancare ale societăţii pe care ei o administrau. Cel de-al treilea membru al grupului, economist la contabilitatea „Judeţeanului”, a avut rolul de a completa şi de a determina persoane responsabile din cadrul spitalului să semneze, fără vinovăţie, ordine de plată cu denumirea unor societăţi comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului, dar cu datele altei firme.
Falsuri
Astfel, în perioada 27 noiembrie 2012 – 30 martie 2017, Amalia Dumitraşcu a completat 70 de ordine de plată cu numele firmelor furnizoare ale spitalului, menţionând însă codul de identificare fiscală şi contul IBAN ce aparţin societăţii controlate de Nicolae şi Cătălin Iordache. În baza acestor ordine a fost transferată (traficată) suma totală de 3.988.688 lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul firmei Rivertex Project, după care banii au fost retraşi în numerar de membrii grupării. În cauză sunt efectuate cercetări faţă de cei trei împricinaţi şi de societatea comercială amintită pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Sistemul informatic, afectat
De asemenea, în acelaşi dosar se efectuează urmărirea penală in rem (pentru faptă) şi sub aspectul infracţiunii de perturbare a funcţionării sistemelor informatice constând în aceea că documentele întocmite în fals şi datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidenţe contabile al spitalului, ceea ce a dus la alterarea în mod grav a evidenţelor şi rezultatelor financiare ale unităţii spitaliceşti.
Un Comentariu
Petre
Ar fi bună şi o razie prin contabilitatea şcolilor din Argeş inclusiv la ISJ Argeş.
În Argeş ne confruntăm cu stat în stat privitor la hoţii din instituţii.
Argeşul este patria hoţilor, de la şpăgăreli pentru permise, şpăgăreli cu posturi în armată (a se vedea unitatea de tancuri Piteşti), furturi din Spitale şi de ce nu furturi şi şpăgăreli în contabilităţiile din educaţia argeşeană.
Pentru cine nu ştie, la ISJ Argeş se face coadă cu sacoşi şi plicuri pentru a se semna şi aproba salarii şi sume de sentinţe.
Poate cu ocazia aceasta se sperie şi organele abilitate cu efectuarea controalelor s- o lase mai moale cu acoperirea infracţiunilor de şpăgăreală şi corupţie economică.