S-au scris sute de articole şi s-au realizat zeci de reportaje televizate pe tema produselor marca „Lactate Brădet”, firmă acuzată că ar fi cauzat îmbolnăvirea bebeluşilor din Argeş cu bacteria E-coli. În urma unei declaraţii iresponsabile a lui Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, şi în goana nebună de a găsi un vinovat, s-a ajuns să fie pusă pe butuci încă o fabrică sută la sută românească. „Lactate Brădet” era o afacere de familie, dezvoltată cu fonduri UE, astfel încât argeşenii, românii şi chiar cetăţenii europeni să poată consuma produse specifice, după reţete tradiţionale. De ceva timp – după cum v-am informat – fabrica şi-a suspendat activitatea, iar cetăţenii, cel puţin cei din Piteşti, dacă au poftă de produse „tradiţionale” le achiziţionează din Piaţa Ceair, de la colţul străzii.
Ironia sorţii…
Conform legilor comerţului, imediat cum dispare un agent economic sau un comerciant de pe piaţă, apare altcineva care să ocupe segmentul respectiv rămas liber. În cazul nostru, deşi nu sunt noi pe „piaţă”, vânzătorii ambulanţi de lactate din Ceair îşi vând produsele la colţ de stradă, pe trotuar, în condiţii insalubre, care pun în pericol sănătatea publică. Ironia sorţii este că aceşti pseudo-producători îşi comercializează lactatele chiar în faţa unui magazin care promovează, prin toate mijloacele, produsele de la „Brădet”. Se pune firesc întrebarea: cum, oare, un producător consacrat, cu tehnologie de ultimă generaţie, parte a unui program de investiţii realizat cu fonduri europene, nu a putut face faţă cerinţelor igienico-sanitare din România şi UE, iar nişte „producători” de ocazie îşi pot vinde în voie produsele în cea mai mare piaţă a municipiului Piteşti? Considerăm că aici este vorba despre o combinaţie între iresponsabilitatea crasă a autorităţilor statului – care îşi fac datoria în bătaie de joc sau nu şi-o fac deloc – şi inconştienţa cetăţeanului care cumpără astfel de produse, comercializate fără a fi respectat vreun standard în vigoare.
Spaţii goale, ouă şi carne pe trotuare
În timp ce spaţiile special amenajate în Piaţa Ceair stau goale sau sunt folosite ca depozite pentru „pieţari”, în stradă, printre picioarele trecătorilor, de multe ori de pe asfalt, se comercializează lapte, brânză, ouă, carne de pasăre „de ţară” şi chiar carne de miel. Nimeni şi nimic nu pare să-i deranjeze pe aceşti comercianţi. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş susţine, prin vocea directorului Daniel Lupu, că inspectorii nu pot controla decât spaţiile autorizate, special amenajate în piaţă. Comerţul stradal ar fi, chipurile, treaba Poliţiei Locale, dar agenţii care patrulează în zonă cu maşinile noi din dotare nu se ostenesc pentru astfel de… mizilicuri. Mai „productiv” este să stai la pândă şi să prinzi vreun şofer care intră pe sens interzis în zona pieţii, decât să… veghezi la sănătatea publică.
Nici Georgel-Daniel Dumitrache, directorul de la „Pieţe”, nu pare preocupat de felul în care se desfăşoară comerţul pe „tarlaua” lui şi de faptul că tot mai multe spaţii sunt libere sau au ajuns depozite de marfă. În curând, toate tarabele vor fi libere, iar comecianţii se vor muta cu produse cu tot în stradă, pentru că este mai rentabil acest tip de comerţ.
Ăştia suntem!
Peste toate aceste aspecte văzute în fel şi chip rămâne în continuare amărăciunea că nu putem beneficia de o alimentaţie civilizată, de produse de genul celor de la „Brădet” şi că ne înghesuim la „naturale” de pe trotuare. Hotărât lucru, „suntem ceea ce mâncăm”!
Fototext: Flavius PETRESCU