Criza forţei de muncă se acutizează. Aceasta se manifestă mai ales în construcţii, acolo unde cu greu se mai găsesc meseriaşi de calitate (mulţi au plecat peste hotare, la salarii mai mari, iar şcolile nu pregătesc „schimbul de mâine”). În acest context, Ion Mânzână, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a făcut ieri o radiografie a proiectelor pe care Consiliul Judeţean le are în implementare atât cu fonduri de la Uniunea Europeană, cât şi cu bani de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. Mânzână speră ca lucrările să fie finalizate la termenele stabilite, dar a arătat că sunt şi unele probleme. Cum ar fi, de exemplu, faptul că unele licitaţii trebuie repetate, deoarece nu prea mai vin constructorii!
„În alţi ani ar fi fost coadă”
„La prima licitaţie pentru modernizarea drumului Morăreşti – Uda nu s-a prezentat niciun constructor, aşa că va trebui să facem o nouă licitaţie. Dacă am fi scos acum doi ani lucrarea la licitaţie, era coadă la uşă! Acum, însă, ni se spune că sunt multe lucrări în judeţ”, a declarat Ion Mânzână. Unele voci susţin că evaluarea valorii contractelor este subdimensionată, dar vicele Consiliului Judeţean respinge această afirmaţie. El spune că, mai degrabă, firmele au un deficit de personal înalt calificat, iar la anumite lucrări mai complexe nici nu se implică.
Radiografie
Aşadar, în ce stadiu sunt proiectele CJ Argeş? Conform spuselor lui Ion Mânzână, în ceea ce priveşte investiţiile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (Argeşul a primit finanţări pentru nouă proiecte), se lucrează efectiv doar la podul de la Sămara – Băbana. Aici, stadiul lucrărilor ar fi de 40%. În rest, proiectele sunt în stadiul de finalizare a documentaţiilor necesare sau de licitaţie, de la caz la caz. Este vorba despre: consolidarea Spitalului Judeţean, reabilitarea drumurilor judeţene Costeşti – Şerbăneşti, Şerbăneşti – Siliştea, Ciupa – Răteşti şi Morăreşti – Uda, dar şi de poduri noi la Mihăeşti, Valea Danului, Făget (Mioveni). În ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, Argeşul este pe primul loc în Regiunea Sud Muntenia. Procedurile sunt avansate în toate cazurile, spune Ion Mânzână, fiind vorba despre extinderi şi dotări la ambulatoriul de la Spitalul Judeţean şi de la Pediatrie, dar şi la Urgenţele celor două unităţi spitaliceşti, de modernizarea a două drumuri judeţene (DJ 504 şi 503), a Galeriei de Artă, a Muzeului Judeţean şi a Cetăţii Poenari, precum şi de creştere a eficienţei energetice a Palatuui Administrativ al judeţului („Casa Albă”) şi a Spitalului Brădet.
Urşii şi Cetatea Poenari…
Urşii au dat mari bătăi de cap autorităţilor când vine vorba despre Cetatea Poenari. Cum accesul se face pe jos, pe scări, a fost nevoie să se ia măsuri speciale, cum ar fi accesul doar pentru grupuri, la anumite ore şi sub paza jandarmilor, ceea ce a condus la reducerea fluxului de turişti şi, implicit, la scăderea încasărilor. Cetatea va fi reabilitată cu bani europeni, dar, până atunci, spune preşedintele Dan Manu, problema urşilor va fi rezolvată cu o altă investiţie: „Suntem în proceduri pentru a monta la Cetatea Poenari o cale mecanizată de acces. Altfel spus, turiştii nu vor mai urca pe scări, deci nu vor mai fi expuşi pericolului de a se întâlni cu urşii. În plus, accesul mecanizat va ajuta şi muncitorii pe perioada în care vor fi făcute lucrările de reabilitare efectivă a cetăţii”. Cât despre pregătirile de iarnă, nu ar fi probleme: Regia de Drumuri a încheiat anul trecut un contract pe patru ani pentru deszăpezirea drumurilor, astfel încât nu vor fi întârzieri cu aprovizionarea cu materiale şi combustibili. Să sperăm!