Etimologic, poluarea înseamnă impurificare, stricăciune. În România postdecembristă, paralel cu proliferarea falsei democraţii, ea a cuprins aproape totul.
Poluarea aerului/atmosferei a atins cote alarmante. Dezindustrializarea ne-a salvat de gazele emanate din coşurile furnalelor siderurgice şi ale combinatelor chimice şi petrochimice. Dar invazia şoselelor cu rablele automobilistice ale Europei a contaminat masiv atmosfera cu tone de gaze de eşapament.
Poluarea sonoră, o reuşită a modernismului din marile oraşe, îmbină decibelii difuzaţi din maşinile decapotabile în ritmul manelelor şi al hit-urilor macabre, cu alarmele aeriene ţâşnite din motoarele turate la refuz ale maşinilor de curse, mânate de tineri raşi în cap şi neraşi pe faţă.
Poluarea verbală, pe tonalităţi înalte, presărate cu înjurături, râgâituri şi vocalize golăneşti, proliferată de indivizi îmbrăcaţi în tatuaje, câştigă teren vertiginos pe bulevarde şi este regulă în mahalale. Ea asociază obligatoriu poluarea vestimentară. Vedem, de la primele ore ale dimineţii, elevele şi elevii care nu se grăbesc la şcoală, purtând blugi de-a gata ciuruiţi, care exprimă genunchii goi, bluze „cu vedere la buric” multicolore, completându-şi ţinuta cu ţigări fumegânde în colţurile gurii.
Nu se poate omite poluarea alimentară. La bebeluşi, singura hrană curată a rămas laptele supt la sânul mamelor, dar pentru scurtă vreme. Supermarketurile existente aproape la fiecare colţ de stradă sunt imposibil de controlat şi igienizat. Mi se pare curios cum, după încercarea guvernanţilor de a introduce în ele majoritar produse româneşti, au apărut ca noutate infecţiile la aproape toate produsele: lactate, carne, fructe, apa minerală îmbuteliată.
Peste toate formele de impurificare enumerate se deschide cu anvergura în creştere umbrela poluării morale. Legi care nu se aplică, condamnări cu executare pentru furăciuni neînsemnate şi cu suspendare pentru cele mari, iertarea fraudelor pentru denunţători. Nu mai există în societate norme, principii şi reguli determinate istoric şi social, nu se mai face diferenţa între bine şi rău, conştiinţa socială s-a perimat înfiorător. Proasta organizare, sărăcia şi corupţia sunt rezultatul democraţiei prost înţelese şi aplicate în funcţie de formulele de guvernare, care adună laolaltă geniile şi idioţii, apoi îi lasă slobozi în stradă, după spusele lui Petre Ţuţea.
Se simte nevoia unei noi generaţii de români care să mobilizeze munca creatoare, moralitatea şi mândria naţională, pornind de la o educaţie sănătoasă şi ajungând la o mentalitate meritată de un popor neuitat de Dumnezeu.
Autor: Dr. Tiberiu Stănescu