Ieri, la conacul Goleşti a avut loc recepţia lucrărilor aferente proiectului de reabilitare, conservare şi punere în valoare a complexului muzeal, proiect derulat în mare parte cu finanţare europeană.
Din toamnă pentru public
Valoarea totală a contractului a fost de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul naţional – 594.452,94 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului – 155.819,91 lei).
Contractul de finanţare a fost semnat la 11 iulie 2013, iar la 18 februarie 2015 s-a semnat contractul de lucrări.
Cât timp a durat şantierul, s-au amenajat, reabilitat şi conservat: conacul, muzeul de etnografie, turnul porţii, zidul de incintă cu patru turnuri de colţ, zidul de împrejmuire, parcul din jurul conacului, aleile din parc şi parcarea.
Obiectivele reabilitate vor putea fi vizitate cel mai probabil din toamnă, întrucât, actualmente, umiditatea relativă a aerului este, în spaţiile expoziţionale, de 90%, iar conform normelor, procentul saturaţiei cu vapori de apă trebuie să fie de maximum 65.
Noutăţi pentru vizitatori
Directoarea Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Filofteia Pally, nutreşte speranţa că publicul larg va putea călca pragul conacului în septembrie. Peste patru-cinci luni, în salonul de muzică de la etajul conacului vor fi organizate concerte de muzică cultă şi nu numai. În citadela de istorie de la Goleşti, vizitatorii vor avea parte de şi mai multe surprize.
Doamna Pally a spus că va lega Casa Regală de istoria conacului Goleşti. În acest spirit, spaţiul expoziţional va pune în valoare începutul monarhiei în România. În salonul de iarnă vor fi expuse piese de mobilier folosite de Regele Carol I. O altă expoziţie recuperată la restaurare va fi deschisă, tot din toamnă, exclusiv în memoria doamnelor familiei Goleşti: Vişa din Goleşti, Zinca Golescu, Elena Perticari Davila ş.a.
În vară, parcul domeniului Goleşti va găzdui conferinţa internaţională UNESCO. La evenimentul ce va fi organizat în perioada 7-10 iulie au fost invitaţi peste 60 de reprezentanţi ai centrelor din Europa şi ai marilor muzee din România.
Ieri, recepţia lucrărilor s-a făcut în prezenţa staffului Consiliului Judeţean Argeş, la eveniment luând parte şi directori de instituţii de cultură, primari, politicieni. Preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, a punctat faptul că proiectul a fost unul „greu, dificil şi cu multe probleme”, însă, în ciuda dificultăţilor întâmpinate, lucrarea de anvergură a fost dusă la bun sfârşit. Mai mult de atât, la pereche cu acest proiect s-a aflat şi reabilitarea Şcolii Speciale Valea Mare – Ştefăneşti, unitate redată, chiar ieri, în funcţiune.
Mirela NEAGOE