Deşi unii ar spune că localitatea argeşeană Uda este încremenită în timp, fără mari perspective, viitorul nu foarte îndepărtat va demonstra contrariul, tocmai faptul că viaţa din acest colţ al judeţului Argeş nu a fost afectată de „sălbăticia” cotidiană fiind secretul unei dezvoltări normale. Pe acest principiu pare că se bazează primarul Dumitru Drăguşin, aflat la primul mandat la conducerea acestei comune. Deşi este edil-şef de puţin timp, după modul în care o face ai zice că a ocupat această funcţie de-o viaţă. A reuşit cu uşurinţă să se impună în administraţie şi acest lucru vine ca urmare a faptului că primarul Drăguşin are în spate o experienţă de 20 de ani în această instituţie. Mai întâi a lucrat acolo la Taxe şi impozite, apoi la Registrul Agricol, la Evidenţa Populaţiei şi la serviciul care se ocupă cu fondul funciar, toate funcţiile ocupându-le prin dispoziţie de la primar. Cunoaşte toate fişele posturilor din primărie, a instalat liniştea în instituţie, ajută oamenii prompt; dacă este nevoie, acordă sprijin fiecarui cetăţean în parte. Şi asta în condiţiile în care, deşi a fost restructurat aparatul primăriei, mai sunt posturi neacoperite momentan.
Aşezare şi componenţă
Comuna Uda, atestată documentar în anul 1563, se află în sud-vestul judeţului Argeş, la circa 45 km de municipiul Piteşti. Aşezată într-un cadru pitoresc, cu păduri şi văi superbe, comuna este bogată în fond forestier, pădurile însumând peste 50% din suprafaţa teritoriului. Se întinde pe o suprafaţă de 7260 ha, din care 3860 în intravilan şi 3400 în extralivan. Din suprafaţa totală de 7260 ha, 4037 ha este suprafaţă agricolă: suprafaţă arabilă -1636 ha, livezi – 493 ha, păşuni -1567 ha, fâneţe – 341 ha. Localităţile cu care se învecinează sunt comuna Morăreşti la nord, comuna Cocu la est, comuna Vedea la sud şi comunele Topana şi Ciomăgeşti la vest.
Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul comunei Uda face parte din macrounitatea Podişului Getic, subunitatea Platforma Cotmeana, care cuprinde interfluviul dintre râurile Olt la vest şi Argeş la est, întinzându-se între Subcarpaţii Getici la nord şi Câmpia Română la sud. Relieful are aspect de câmp înalt, fragmentat de o reţea densă de văi adânci, cu altitudini cuprinse între 320 şi 450. Teritoriul comunei Uda face parte din bazinul hidrografic al râului Vedea. Principalele cursuri de apă care drenează perimetrul sunt reprezentate prin râul Vedea şi pâraiele Ciorâca, Vediţa şi Cotmeniţa.
Comuna este alcătuită din satele Uda (reşedinţă), Băduleşti, Bărăneşti, Braniştea, Chiriţeşti, Cotu, Dealu Bisericii, Dealu Tolcesii, Diconeşti, Gorani, Greabăn, Lunguleşti, Miercani, Râjleţu-Govora, Romana şi Săliştea. Aici funcţionează două cabinete medicale, unde îşi desfăşoară activitatea doi medici de familie şi doi asistenţi. Procesul de învăţământ se desfăşoară în trei şcoli, toate cu grădiniţă.
Pe lângă obiectivele social-culturale (şcoli, grădiniţe, biserici, dispensar, primărie, cămin cultural, poliţie) în cadrul comunei îşi desfăşoară activitatea unităţi de mică industrie şi servicii cu posibilităţi certe de dezvoltare. Printre activităţile economice care se defăşoară aici amintim: comerţ şi alimentaţie publică, panificaţie şi morărit, silvicultură, agricultură – asociaţii agricole, ferme de creştere a animalelor, depozite materiale de construcţii, transport în comun în regim de maxi-taxi etc.
Profilul economic este unul agricol, principalele ramuri fiind cultura cerealelor, pomicultura şi creşterea animalelor. De asemenea, frumuseţea locurilor a fost descoperită în ultimii ani de locuitori ai marilor oraşe, de exemplu din Bucureşti, Piteşti etc., dovada fiind autorizaţiile de construire eliberate de autoritatea locală, dar şi clădirile moderne ridicate aici în ultima vreme.
Spiritualitatea nu lipseşte la Uda
Comuna reprezintă o adevărată sursă spirituală, aici întâlnindu-se mai multe obiective cu valoare istorică, cum ar fi:
– Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (1820, pictată în 1826) din satul Cotu;
– Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (1820) din satul Miercani;
– Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (1830) din satul Uda;
– Biserica cu hramul „Buna Vestire” (1808) din satul Gorani;
– Biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” (1824, pictată în 1828) din satul Râjleţu-Govora.
Uda se mândreşte cu mai multe biserici foarte vechi, unele de peste trei sute de ani (Ciorâca, Setrari, biserica veche din Valea Vierosului). În satul Burteşti se află ruinele unei biserici foarte vechi ridicată după toate probabilităţile de familia de boieri Ceauşescu, aceste ruine păstrând încă o bună parte din pictură.
Pentru că biserica este la loc de cinste în această localitate, în vederea conservării şi promovării religiei creştin-ortodoxe, primăria a ajutat pe parcursul anului trecut trei biserici cu câte 10.000 lei, anul acesta urmând a fi ajutate material şi celelalte lăcaşe de cult. Şi biserica la rândul ei a sprijinit primăria, participând la mai multe evenimente petrecute în comună, în unele dintre ele implicându-se direct arhiepiscopul Calinic.
Infrastructura – prioritatea principală
Primarul Dumitru Drăguşin a înţeles că elementul cheie în dezvoltarea comunei Uda îl reprezintă în primul rând infrastructura rutieră. Fără o reţea de drumuri bine dezvoltate, nicio altă investiţie nu poate fi justificată.
Ca mărime, comuna Uda ocupă locul al doilea în judeţul Argeş după Nucşoara, cu o suprafaţă de 85 kmp, având aproximativ 2.400 de locuitori în cele 16 sate. De aici rezultă şi întinderea mare de drumuri comunale, care însumează 76 km. O mare parte din aceste drumuri (DJ703E – Cocu) au fost pietruite, restul fiind reabilitate. De asemenea, cu sprijinul Consiliului Judeţean, a fost asfaltată o porţiune de 5 kilometri pe DJ703B – Morăreşti – Uda – Vedea şi în momentul de faţă a fost semnat cu forul judeţean un contract de finanţare pentru încă 2,5 km din acest drum. Valoarea contractului este de 10 milioane lei, bani cu care se va turna asfalt şi se vor realiza şanţuri, poduri şi podeţe. Tot în vederea îmbunătăţirii reţelelor de drumuri din Uda s-au demarat procedurile de achiziţie în vederea asfaltării DC186, unde prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-au aprobat 5 milioane lei. Restul drumului va fi modernizat din fondurile proprii ale primăriei. Primarul Drăguşin a ţinut să precizeze că pe toate drumurile din comună unde s-a lucrat corespunzător lucrările au rezistat peste iarna trecută şi se va trece cu bine şi peste această iarnă.
Zece proiecte pe termen scurt
Administraţia de la Uda are în derulare mai multe proiecte, dintre care trei de asfaltare (9,2 km), unul de canalizare (20 km) şi patru de apă (35 km), investiţii care vor fi finalizate în curând.
În cel mai scurt timp trebuie făcută recepţia la o lucrare de alimentare cu apă în satul Săliştea (5,4 km), o investiţie proprie care a costat 1.000.000 lei. Investiţia se află în faza finală, cea a racordării la reţea. Şi tot pentru reţeaua de apă, prin acelaşi PNDR a fost semnat contractul de finanţare pentru a putea fi introdusă apă în satele Cotu, Greabănu şi Miercani. Valoarea acestei finanţări este de 3 milioane lei. O parte din aceste lucrări au fost executate cu un buldoexcavator achiziţionat de primărie din fonduri proprii cu suma de 380.000 lei.
„Prin achiziţionarea acestui utilaj am scutit mult din cheltuieli, pentru că am executat în regie proprie lucrări la şanţuri, drumuri, la deszăpezire, iar banii pe care i-am fi cheltuit să închiriem un astfel de utilaj au fost folosiţi la alte lucrări”, a mai spus primarul de la Uda. Acelaşi utilaj este închiriat de către primărie cetăţenilor din comună pentru lucrări particulare. O altă lucrare este aceea de implementare a unui sistem de supraveghere video în comună, până acum jumătate de localitate beneficiind de acest sistem. În cealaltă jumătate de comună monitorizarea video va fi introdusă până la finalul anului 2018.
Şcoala, foarte importantă
Investiţii serioase se fac la Uda şi în cele trei unităţi de învăţământ unde se lucrează la împrejmuirea lor, la înlocuirea acoperişurilor şi la modernizarea grupurilor sanitare. Cei 136 de copii din comună sunt transportaţi cu microbuzul şcolar care parcurge zilnic 123 de km în vederea asigurării drumului spre şcoală şi apoi spre casă al elevilor. Deşi până acum nu au fost probleme, primarul Drăguşin are un motiv de îngrijorare când vine vorba despre comasarea unităţilor de învăţământ. „Mă frământă problema închiderii unor unităţi şcolare. Nu trebuie să ne compare pe noi cu cei de la centru. Cum rezolv problema când trebuie luaţi toţi de acasă ca să ajungă la şcoală? Îi plimb dimineaţa două ore, îi ţin la şcoală patru ore şi apoi îi plimb alte două ore până ajung acasă?! Ce mai face cu copilul după 8 ore – plimbat plus şcoală?! La noi în comună nu poate fi aplicată această strategie. Dacă se va aplica, mulţi dintre copii vor trebui să renunţe la şcoală. Şi asta nu se discută!”, ne-a declarat primarul.
Şi tot la capitolul investiţii, Primăria Uda are în vedere accesarea de fonduri europene pentru realizarea unui teren de sport.
„Nu am promis degeaba„
Edilul-şef consideră că foarte multe proiecte pot fi realizate la Uda, unele cu bani proprii, altele cu bani de la judeţ şi guvern şi, de ce nu, chiar cu fonduri europene. Despre obiectivele sale din acest mandat, primarul ne-a declarat ferm: „Dacă am văzut apă în toate satele comunei Uda şi ceva mai mult asfalt, consider că mi-am atins obiectivele pentru primul mandat cu care am fost învestit de cetăţeni. Ce va fi mai departe vom trăi şi vom vedea, dar fără muncă nu poate exista continuitate în funcţia de primar. Mai am două-trei lucruri de realizat din ce am promis cetăţenilor ca să dovedesc că nu au fost vorbe aruncate în vânt. Dacă vom putea, vom face treabă în continuare pentru că şi comuna Uda merită să fie în rândul lumii.”
Evenimente locale
– 1-2 august – Târgul anual de animale;
– 13-15 august – Târgul de Sfânta Maria şi Ziua comunei Uda.
Facilităţi pentru investitori
– exploataţii forestiere;
– agricultură;
– pomicultură;
– legumicultură;
– creşterea animalelor;
– fructe de pădure.
Puncte tari
– terenuri agricole disponibile;
– redevenţă minimă la concesionarea terenurilor;
– imobile de vânzare disponibile;
– forţă de muncă experimentată în domeniul creşterii animalelor;
– 70-80% racordare la reţeaua de apă;
– 612 ha de izlaz comunal.
Puncte slabe
– lipsa investitorilor.
20 Comentarii
Georgica Moaghen
Bravo domnule primar. Aveti un program ambitios si cred ca il duceti la indeplinire. Mult succes!
Anonim
Felicitări ! Mult succes in continuare domnule primar!
Anonim
Pe bune ? Vorbiti de comuna Uda din Arges?
Anonim
Asteptam sa asfaltati dle primar că promisiuni pe hârtie sunt destule dar oamenii vor fapte nu vorbe.
Anonim
Oricine poate vedea pe săriturile oficiale investițiile care vor făcute in comuna . Nu sunt doar vorbe !!
Anonim
Care vor fi
Anonim
Felicitări ! Mult succes in continuare domnule primar!Doamne ajută
anonim
Fapte nu vorbe în presa
Anonim
Așteptăm să vedem proiectele transformate în realitate, pt că în fiecare an impozitul crește, da, de acord, dar să vedem și ceva schimbări, pt k noi trăim la fel ca acum 50 de ani în urmă…..
Anonim
un articol reeditat, vechi de 2-3 ani care nu reflecta realitatea. Da , domnule primar, ” vom trai si vom vedea”…….. si am vazut: cel mai dezastruos drum din romania , reteaua de apa nefinalizata ( finantare PNDL = sifonare bani publici) , retea electrica subdimensionata, iluminat public aproape inexistent, cadastrarea terenurilor inexistenta , improprietarirea doar pentru privilegiatii primariei. In rest raiul pe pamant , „neatins de salbaticia cotidiana”. Raiul braconierilor cinegetici, raiul taietorilor ilegali de lemne, raiul improprietaririlor abuzive si ilegale, raiul subventiilor APIA. Sa mai speram la ceva…. o schimbare la al doilea mandat?
ion
Uda, o comuna frumoasa, cu paduri adanci (daca au ramas netaiate) dezvoltata in anii 70-80, bogata candva…,locul nasterii si copilariei mele….acum 30-40 ani era foarte populata, erau copii multi, erau oameni in putere si mai toti erau gospodari, nu vedeai pustiul si uitarea care te izbesc vizual acum, depopularea este crancena oameni buni!
Ce sa faca si primarul daca nu are cu cine?! sau are si nu vor, nu pot, nu se vrea?
trist……
Anonim
Drumurile nu vor fi asfaltate pt.ca nu vor mai fi bani la balastul anual.
Din ce să împartă dacă se va asfalta drumul.
Stie cineva cîte masini de balast (pietris)
se pun pe drumurile din UDA?
(Voila)Toate bune.
Anonim
În comuna Uda există ffff multe construcții fără acte (case, garduri) care s-au ridicat în timpul mandatelor altor primari.Daca s-ar acționa la ceva controale…primaria ar obține bani suficienți pt a face investiții.
Anonim
Să vă fie rușine, celor de la site,că nu le publicați, OPINII,SESIZARI,ETC ,pot să trec prin 2 comune,să spun parerea.
Anonim
În comuna Uda există ffff multe construcții fără acte (case, garduri) care s-au ridicat în timpul mandatelor altor primari.Daca s-ar acționa la ceva controale…primaria ar obține bani suficienți pt a face investiții.
Anonim
Într-adevăr investiții au fost/sunt/vor fi,dar personale, ca orice bugetar,nu?!
Comuna Uda,din pacate,va deveni incet-incet iadul pe pamant prin prisma defrisatilor padurilor care sunt la ordinea zilei ,vinovati facandu-se chiar cei care ar trebui să le păzească.Acestia si -au înființat firme având domeniu de activitate”comercializarea lemnului”.Suna bine,așa-i?
Cati dintre locuitorii comunei au terminat liceul ?Cati dintre aceștia sunt salariat i?Si unde?Cati au initiativa,capacitatea de a intelege?Mai bine un ajutor social ca nu-i afecteaza la buzunar si sa fie liniste si pace.
Sunt ffff multe de scris din comuna Uda unde oamenii se fură unii pe altii ,ca ,deh,munca este grea sau unii devin proprietari cu forta pe ceea ce nu este al lor si Primaria doarme,implicit Poliția care este mana-n mana cu răufăcătorii.
Au trecut mandate, promisiuni au fost,însă podul de la Baranesti sta sa cada,drumurile au rămas în continuare neasfaltate ,etc.
Articolul este o poveste de adormit copiii ,o UTOPIE.
Anonim
Este o UTOPIE.
Anonim
domnule primar tatal meu sa nascut in com uda de sus sat cotu va rog sa_mi spuneti si mie cum pot sa intru in posesia actului de propietate fiind unicul copil si singurul mostnitor multumesc frumos
Anonim
niciodată că nu vrea primarul cu gașca sa. El deunde să mai adauge la visteria personală câteva ha. de teren agricol + pădure, de la persoane care vor să – și obțină drepturile și nu au cum . Dacă ai putere , timp de pierdut și nervi puternici te plimbi 5 – 6 ani pe la primarie și o să obții o parte din mostenire – să nu crezi că obții toate drepturile .
Gigel
Cea mai săracă comună
Drumuri neasfaltate
Gropi din 5 în 5 m, o mașină este distrusă după un drum în comuna Uda
Iluminat public aproape inexistent
Transport public în regim maxi taxa,o cursă pe săptămână, de obicei în ziua de vineri după ora 17
Ar fi indicat să se comasare prin absorbție comuna Uda în Comuna Vedea
Tineret aproape inexistent
Nu se impune existența unei primarii cu n angajați la aproape 2000 de locuitori