Cornel Petrică se află la primul său mandat de primar, însă înainte a lucrat tot în administraţie. Mai mult, şi tatăl său s-a aflat ani buni în aparatul primăriei, ocupând funcţia de viceprimar, deci putem spune că are administraţia ca tradiţie în familie. Chiar dacă este mult mai tânăr decât majoritatea colegilor săi din Argeş, primarul Petrică a înţeles că viitorul satului românesc, în general, şi al comunei Răteşti, în special, este strâns legat de realizarea unor proiecte de investiţii, cu predilecţie cele legate de dezvoltarea infrastructurii. Şi deşi se află de numai doi ani în această funcţie, comuna Răteşti se află angrenată deja în numeroase proiecte.
„Uşor nu este, nu primim întotdeauna ajutorul scontat, ba de multe ori întâmpinăm probleme cu proiectele, chiar dacă nu este vina noastră. Avem personal calificat la primărie, colaborăm şi cu firme de consultanţă specializate în proiecte de investiţii, dar uneori ai senzaţia că unele instituţii vor mai mult să te încurce în atragerea banilor decât să te ajute. Ar cam trebui să găsim o soluţie să diminuăm birocraţia şi cu siguranţă vor veni şi bani mai mulţi. De multe ori nu ne ajung banii nici de proiecte, dar primim înţelegere când avem nevoie din partea Consiliului Judeţean Argeş”, a ţinut să ne precizeze primarul Cornel Petrică.
Adresă: Primăria Comunei Răteşti
Cod Poştal: 117610
Tel: 0248/664066
Fax: 0248/664066
Coordonate (latitudine, longitudine): 44.7424, 25.1309
Populaţia: 3.161 locuitori
Sate componente: Tigveni (reşedinţa), Ciupa-Mănciulescu, Furduești, Mavrodolu, Nejlovelu, Pătuleni, Rătești
Comuna se află la marginea estică a judeţului, la limita cu județul Dâmbovița, pe malul drept al râului Argeș. Este străbătută de autostrada A1 care leagă Bucureștiul de Pitești, pe care este deservită de ieșirea etichetată Teiu/Rătești din ambele sensuri. Această ieșire dă în șoseaua județeană DJ702A, care duce spre sud-vest la Teiu și spre nord-est în județul Dâmbovița la Crângurile (unde se intersectează cu DN7), Valea Mare, Hulubești, Ludești și Mănești. La limita de județ, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ702G, care duce spre vest la Căteasca și Pitești și spre est în județul Dâmbovița la Crângurile și Petrești (unde se termină în DN61). Tot din DJ702A, la Nejlovelu se desparte șoseaua județeană DJ702J care duce spre sud-est în județul Dâmbovița la Morteni. Prin zona sud-vestică a comunei, prin satul Furduești, trece și șoseaua județeană DJ508, care o leagă spre nord de Căteasca și spre sud de Teiu și Negrași.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna se numea Rătești-Furduești, făcea parte din plasa Gălășești a județului Argeș și avea 1003 locuitori în satele Furduești, Pătului, Șindrilitul, Raletul, Rătești și Tigveni. În comună funcționau 3 biserici și o școală. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Dâmbovnic a aceluiași județ, având numele actual de Rătești și o populație de 1965 de locuitori în satele Furduești, Pătulești, Rătești și Tigveni. În 1950 a fost transferată raionului Găești și apoi (din 1952) raionului Topoloveni din regiunea Argeș. În 1968 a revenit la județul Argeș, reînființat.
Trei obiective din comuna Rătești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local. Ele se află în satul Tigveni şi este vorba despre ansamblul casei Armand Călinescu (1925) – alcătuit din casă, anexe și parc, biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1856) și ansamblul conacului Gheorghe Brătianu (circa 1925, refăcut în 1958) – alcătuit din conacul Gheorghe Brătianu, anexe și parc.
Demografie
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Rătești se ridică la 3.166 de locuitori, în scădere față de 2002, când se înregistraseră 3.414 locuitori. Majoritatea sunt români (89,48%), cu o minoritate de romi (6,6%). Pentru 3,73% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,7%). Pentru 3,73% din populație nu este cunoscută apartenența confesională.
– Conacul fortificat, construit în secolul al XVIII-lea de familia Tigveanu, din satul Tigveni
– Conacul lui Gheorghe Brătianu (1925) din satul Tigveni
– Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (1906) din satul Tigveni
– Ruinele bisericii cu hramul „Sfinţii Voevozi” din satul Tigveni
– Casa lui Armand Călinescu (1925) din satul Ciupa-Mănciulescu
– Rezervaţia naturală „Pădurea Răteşti”
Comuna Rătești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Vasile-Cornel Petrică, de la Partidul Social Democrat, a fost ales în 2016.
În Răteşti funcţionează cinci biserici, patru şcoli şi două grădiniţe, unde învaţă 380 de copii, dispensar, farmacie. Unităţile şcolare au în exploatare două microbuze care parcurg zilnic zeci de kilometri.
Ziua Comunei Răteşti se serbează de Sfântul Gheorghe.
Investitori în comună: 2 balastiere, 2 benzinării, 2 ferme (una de vaci şi una de porci), câţiva comercianţi săteşti.
Proiecte în derulare
– prin AFIR:
# prima înfiinţare a reţelei de canalizare (3,5 km) – Pătuleni, Tigveni
# asfaltare drumuri comunale pe o lungime de 7 km
– alimentare cu apă sat Mavrodolu
– două proiecte canalizare: în satul Răteşti şi pe tronsonul Furduieşti – Ciupa Mănciulescu – Nejlovelu – Mavrodolu
– asfaltare drumuri comunale
– instalarea de centrale termice în şcolile de la Pătuleni, Furduieşti şi Nejlovelu
– proiect înfiinţare bazin de apă în Furduieşti
– finalizare biserică în satul Tigveni
– reabilitare cămin cultural
– construcţie teren de sport sintetic
– reabilitare Şcoala I-VIII Tigveni plus extindere şi dotare în valoare de 1milion de euro
– asfaltare DJ 702A cu legătură între Pătuleni – Ciupa Mănciulescu cu ieşire spre A1.
La Rătești, clădirea dispensarului uman a fost reabilitată și modernizată. Cu cei 100.000 lei de la Consiliul Județean, primarul Cornel Petrică a schimbat instalațiile termice, electrice și sanitare și a achiziționat o centrală termică nouă. Aici funcționează un cabinet medical cu medic de familie și asistentă, dar și o farmacie. Fiind vorba de o clădire destul de mare, care oferă toate condițiile desfășurării unor activități medicale la standarde ridicate, Consiliul Local și primarul comunei oferă gratuit spații medicilor care vor să-și deschidă un cabinet de specialitate aici.
Chiar în centrul comunei, lângă dispensar, se află și grădinița care, de asemenea, a fost renovată și are grupuri sanitare noi, tot cu fonduri de la Consiliul Județean.
Anul trecut, cetăţenii din Răteşti au participat la deschiderea proiectului de împădurire pe raza comunei Răteşti unde s-au sădit aproximativ 600 de puieţi de salcâm.
Iluminat public în toate satele.
Serviciu de colectare şi ridicare a gunoiului menajer.
4 Comentarii
Anonim
Rețeaua de gaze , Nu este o prioritate pentru comună?
Comune învecinate au rețea de gaze(
Gătească, Leordeni,Topoloveni)
Rog o poziție oficială.
Anonim
In satul Mavrodolu nu se asfalteaza drumurile? Ca sa ajungi la parinti de pe autostrada, iti rupi „masina in doua”. Nu se poate lua exemplu de la celelalte comune invecinate?
Primarul nu prea trece prin Mavrodolu…. si vrea sa-l aleaga oamenii. Profita de faptul ca sunt numai batrani.
A vizitat satul in momentul cand era inundat din cauza ploilor? Nu se pot face niste rigole?
Intreb si eu, un batran de 80 de ani cu ce se duce la medicul de familie sa-si ia reteta? Ii roaga pe cei care au masini sa-i duca si sa le ceara cat vor ei?
Asa ca, domnule primar, nu prea meriti sa te aleaga lumea.
Si stiu ce spun, m-am nascut acolo. Nimic nu ati facut…
Anonim
Aveti mare dreptate! Nu merita votat acest ,,domn primar” ,care nu a realizat NIMIC in acest mandat .Sa nu mai vorbim de ,,nea Georgica” care vrea să moară în primărie.El sta in primărie sa nu se descopere cate a facut in mandatele avute.De ce actualul primar nu a făcut cadastru terenurilor din comuna? Pentru ca nea Georgica nu ia dat ,,undă verde” deoarece proprietarii au rămas cu titlurile de proprietate iar ,,nea Georgica” cu gașca lui de hoti (Băsescu,Proca,Petrică senior,Monica etc) i-a lăsat fără terenuri.Banditii cunoșteau situația bieților oameni ca nu dispun financiar sa se plimbe în instanță .Asa ca ,,domn Petrica” nu va face cadastru pe Ratesti pentru ca și taticul lui a fost în gașcă
Anonim
Acest Primar al comunei Ratesti care nu-i stiu numele cred ca nu merita nici macar sa treaca prin fata primariei nu sa o conduca .
Am facut o sesizare acum 2 ani in legatura cu 2 vecini care nu se ocupa cu defrisarea terenurilor ,anul aceasta am constatat ca nu s-a luat nici o masura .
La viitoarele alegeri am sa-l votez si eu pentru ca foarte gospodar la el acasă dar pentru comunitate nu cred nu a făcut nimic pentru batrani care l-a votat 🤔🤔🤔