Comuna Negraşi localizată pe hartă la 44°36’39” Nord, 25°7’39” Est, se află în partea de sud-est a judeţului Argeş, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi la 30 km de Costeşti – oraşul cel mai apropiat ocupând o suprafaţă de 76 km pătraţi.
Comuna Negraşi este situată în inima fostei ţări Vlaşca, ţinut care se întindea în trecut de la Dunăre până aproape de zonele colinare, cu o vastă câmpie acoperită de păduri imense.
Prima atestare documentară a localităţii datează de la 30 iunie 1535, prin care Radu Paisie (Petru de Argeş) întărea mai multe proprietăţi. Comuna Negraşi, cu satele aparţinătoare, nu are un trecut istoric deosebit. Cea mai mare vechime atestată documentar o are satul Negraşi.
Aşezare, vecinătăţi
Satele componente ale comunei sunt: Negraşi, centrul de reşedinţă, care este dezvoltat de-o parte şi de alta a drumului judetean 659; Bârlogu – aflat pe partea dreaptă a pârâului Dămbovnic, de-a lungul DJ 659; Mozacu este situat în extremitatea estică a comunei, de-a lungul DC 100 şi DC 102; Buta se află în partea stângă a pârâului Dâmbovnic, de-a lungul DC 107.
Teritoriul comunei este străbătut de pârâul Dâmbovnic. Localitaţile vecine comunei sunt: la Nord, comuna Teiu, în Nord-Est, comuna Răscăieţi (judeţul Dâmbovita), în Nord-Vest, comuna Rociu, în Sud-Est, comuna Mozăceni, la Sud, comuna Izvoru, în Sud-Vest, comuna Recea, la Vest, comuna Buzoeşti.
Principala arteră de comunicaţie o constituie DJ 659, care traversează satul Negraşi. Din acest drum de interes judeţean pornesc drumuri comunale care străbat satele Negraşi, Buta, Mozacu, Bârlogu pentru a face legătura cu comunele vecine.
De asemenea, pe teritoriul comunei se află numeroase drumuri comunale ce leagă satele şi cătunele componente. Unele drumuri părăsesc zona intravilană şi continuă cu drumuri agricole.
Monumente istorice
– Biserica „Cuvioasa Paraschiva”- sat Bârlogu; datare 1815;
– Cruce de piatră – în curtea Bisericii „Cuvioasa Paraschiva”, datare sec. al XVII – lea
Flora
Varietatea tipurilor de sol determină o mare varietate a vegetaţiei din această zonă. Studiind harta vegetaţiei din judeţul Argeş, la nivelul comunei Negraşi deosebim: – zona cu păduri de stejar, salcâm, arţar, frasin; zona cu Poiana Narciselor, sit Natura 2000. În partea de nord, se află o mică suprafaţă de teren – 4,1 ha – delimitată de o lizieră de arbori şi arbuşti, în special Populus x Canadensis.
Acest areal reprezintă de fapt Rezervaţia de narcise – Negraşi. Aici este protejată cea mai sudică populaţie de Narcissus poeticus ssp. radiiflorus, care reprezintă şi populaţia aflată la cea mai mică altitudine -180 m – din România.
Datorită biotopurilor diverse, situl este bogat în specii de plante, câteva găsindu-se şi pe Lista Roşie a României: Knautia macedonică, Orchis laxiflora ssp. Elegans, Miosotis discolor.
Alături de acestea sunt şi specii caracteristice zonei de deal şi munte: Montia verna, Potentilla erecta, Ranunculus flammula, Ranunculus aquatilis, Taraxacum palustre.
Fauna sălbatică
În pădurile şi pe câmpurile comunei întâlnim: căprioara, iepurele, vulpea, porcul mistreţ, veveriţa, viezurele. Dintre păsările locului amintim: rândunica, porumbelul sălbatic, privighetoarea, coţofana, prepeliţa, barza, gaiţa, vrabia, piţigoiul, grangurele, pupăza, cucuveaua, bufniţa, codobatura, pitulicea, stăncuţa, uliul porumbar, uliul mare.
În râuri, pâraie şi heleşteie cresc următoarele specii de peşti: carasul, caracuda, crapul, murgoiul, cleanul, soreaţa, zvârluga
Aparatul Primăriei
Primar: Constantin Alexandru
Viceprimar: Radu Nicolae
Secretar: Picui Florina
Contabil: Dicu Ilinca
Suprafata: 5034 ha
Intravilan: 680 ha
Extravilan: 4354 ha
Populaţie: 2337
Gospodării: 1026
Număr de locuinţe: 1290
Nr. grădinite: 4
Număr de şcoli: 4
Activităţi specifice zonei
– Cultivarea terenurilor
– Creşterea animalelor
Activităţi economice principale
– Agricultură
– Zootehnie
– Piscicultură
Obiective turistice
– Poiana cu narcise
– Cabana de vânătoare
– Balta de pescuit Bârlogu
Evenimente locale
– Ziua comunei, care coincide cu Sărbătoarea Narciselor – luna mai, anul acesta duminică, 6 mai
– Târg la Înălţarea Domunului
Facilităţi oferite investitorilor
– Pe plan financiar – scutire de taxe
– Ajutor cu forţă de muncă
Proiecte de investiţii
– Reabilitare de şcoli
– Canalizare
– Reabilitarea căminului cultural
– Construcţia unui dinspensar uman în satul Bârlogu
– Modernizare şi alimentare cu apă la Mozacu