Aflat la al patrulea mandat, Florea Ene, primarul de la Moşoaia, a înţeles că viitorul este direct legat de tot ceea ce ţine de dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, eforturile autorităţilor locale trebuie să fie întotdeauna în concordanţă cu nevoile cetăţenilor, dar şi o parte şi alta trebuie să conlucreze. „Orice om gospodar îşi conturează propria ogradă. Orice primar gospodar îşi conturează propria localitate. Dar ca rezultatele să fie cele mai bune, numai împreună, umăr la umăr, putem contura viitorul”, ne-a spus primarul Ene.
Investiţiile făcute în infrastructura din comună au făcut ca numărul populaţiei să se dubleze în ultimii 15 ani şi localitatea să ajungă pe locul patru între comunele din Argeş ca număr de populaţie. Dacă în 2004, Moşoaia număra puţin peste 4.000 de locuitori, în prezent populaţia este undeva la 8.000 de locuitori. Efectul acesta vine ca urmare a faptului că în perioada menţionată aici s-au construit peste 1.700 de locuinţe, majoritatea de tip vilă.
Primarul Florea Ene ne-a mai spus că cei mai mulţi cetăţeni mutaţi în ultimul timp la Moşoaia sunt veniţi de la Piteşti şi automat cerinţele lor sunt foarte ridicate, strâns legate de ceea ce înseamnă infrastructură modernă. De aceea, în momentul de faţă în comună se derulează mai multe proiecte, inclusiv cu fonduri europene.
În ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor, apropierea faţă de Piteşti a făcut ca aproape toţi locuitorii să adopte stilul de viaţă urban, să se uniformizeze cu ceea ce se întâmplă în Piteşti, practic cetăţenii comportându-se ca orăşenii, fără prea multe legături cu traiul din mediul rural.
Primar: Ene Florea
Viceprimar: Necula Ion
Secretar: Ionescu Valentin Marian
Contabil: Burnei Maria
Suprafaţa: aproximativ 4.500 hectare
Intravilan: 1.840 hectare
Extravilan: 2.550,34 hectare
Populaţie: 8.000
Nr. locuinţe: 3.612
Nr. grădiniţe: 5
Nr. şcoli: 1
Aşezare geografică
Comuna se află în zona vestică a județului, în Podișul Cotmeana, în zona izvoarelor râului Teleorman, imediat la vest de municipiul Pitești. Este străbătută de șoseaua națională DN67B, care leagă Piteștiul de Drăgășani, și (prin zona nordică) de șoseaua județeană DJ703E, care o leagă spre est de Pitești (unde se termină în același DN67B) și spre vest de Băbana, Cocu și Uda.
Teritoriul comunei Moşoaia se situează în cuprinsul Platformei Cotmeana, la extremitatea sudică a acesteia. Altitudinea are valori cuprinse între 500 m, în partea de N-NV, şi 200 m, în SV. Panta generală a reliefului prezintă o direcţie NNV-SSE, cu valori între 5-6 la mie. Elementul caracteristic al regiunii îl constituie formele de eroziune – acumulări create de principalele cursuri de apă care o brăzdează.
Reţeaua hidrografică de pe teritoriul comunei face parte din bazinul hidrografic de Ord I Vedea. Cursurile de apă ce străbat comuna Moşoaia sunt: pârâul Teleorman, în lungime de 7,25 km, Valea Călugăru, 2,5 km, Valea Priboi, 3,5 km plus 3,5 km afluenţi, Valea Miculu, 4,75 km, Valea Murbea, 5 km plus 10 km afluenţi, Valea Teleormănelului, 7,5 km plus 9,2 km afluenţi.
Bazinul hidrografic prezintă regim de scurgere torenţial, fiind alimentat exclusiv din precipitaţii.
Populaţie şi vecini
Populaţia totală a comunei Moşoaia este de 8.000 locuitori, suprafaţa comunei fiind de aproximativ 4.500 hectare, comuna fiind formată din 7 sate: Moşoaia, Smeura, Hinţeşti, Dealul Viilor, Ciocănăi, Bătrâni şi Lăzăreşti.
Pe raza comunei nu există arii protejate, de genul parcurilor sau rezervaţiilor naturale.
Localităţile vecine comunei Moşoaia sunt: în partea de N-V – comuna Băbana; în partea de E şi N-E – municipiul Piteşti; în partea de S şi S-E – comuna Albota,. în partea de V – comuna Poiana Lacului
Principala arteră de comunicaţie o constituie şoseaua DN 67B, care traversează comuna Moşoaia din direcţia N-E spre V, făcând legătura între oraşele Piteşti şi Drăgăşani. Din această principală arteră de comunicaţie de interes naţional pornesc drumuri comunale care străbat satele Hinţeşti, Smeura şi Dealul Viilor pentru a face legătura cu comuna Albota.
De asemenea, pe teritoriul comunei se află numeroase drumuri comunale ce leagă satele şi cătunele componente ale comunei. Unele drumuri comunale părăsesc zona intravilană şi continuă cu drumuri agricole şi de exploatare.
Comuna dispune de forţă de muncă calificată în aproape toate domeniile.
Date istorice
Cele mai vechi urme descoperite pe teritoriul comunei datează din perioada geto-dacică, constând într-un tezaur de monede geto-dacice, imitaţii de tip Filip II. Cea mai veche atestare documentară a uneia din localităţile componente datează din anul 1495 şi se referă la satul Hinţeşti care apare în hrisovul emis de cancelaria domnească a lui Vlad Călugăru. O cruce din piatră din anul 1743 consemnează că satul Moşoaia făcea parte, în acel an, din judeţul Teleorman.
Monumente istorice
În comuna Moșoaia se află biserica „Sfântul Nicolae” (1840) din satul Ciocănăi, monument istoric de arhitectură de interes național. În rest, un singur obiectiv din comună este inclus în lista monumentelor istorice din județul Argeș: biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1806) din satul Moșoaia.
Activităţi specifice zonei
- Agricultură
- Creşterea animalelor
Activităţi economice principale
– Prelucrarea maselor plastice
– Confecţii textile
– Confecţii tâmplărie termopan
– Prelucrarea lemnului
– Producţie produse panificaţie
– Activităţi tipografice
– Service-auto
– Comerţ
– Extracţie petrolieră
Evenimente locale
- Ziua comunei – în a doua zi de duminică din luna mai
Facilităţi oferite investitorilor
- Spaţii pentru desfăşurarea diferitelor activităţi
- Gaze
- Apă potabilă
- Telefonie digitală
- Cablu TV
- Internet
Proiecte de investiţii
- Execuţie reţea de canalizare
- Finalizarea alimentării cu gaze
- Asfaltarea tuturor drumurilor locale
- Construire bază sportivă în satul Hinţeşti
- Construire şcoală generală în satul Moşoaia
- Pod peste râul Teleorman – stadiu de finalizare
- Staţiile maxi-taxi de pe raza comunei au fost reabilitate
A primit donaţie un avion
Avionul din faţa primăriei este donat de un cetăţean din comună care nu a mai dorit să repare aparatul de zbor şi l-a donat instituţiei. Dorinţa acestuia a fost ca avionul să fie montat pe un postament ca piesă de muzeu, să devină un simbol al localităţii. „Nu puteam să refuzăm, având în vedere că cetăţeanul ni l-a donat. Prezenţa unui asemenea obiect nu este o noutate în lume, numeroase primării având în apropiere asemenea avioane. Acesta a fost curăţat, vopsit şi aşezat pe trei stâlpi în culorile tricolorului, devenind un simbol inedit al localităţii noastre”, ne-a spus Florea Ene, primarul comunei Moşoaia.
3 Comentarii
Anonim
Canalizare sa tras drum perfect la dom.primar dar le mai trebuie si o sala de sprt ca de se termina mandatu. La prosti din Mosoaia sa arat terenul de fotbal acm copii de la scoala joaca pe un teren inpanta si ala de noroi .si dom.primar vrea sasi traga sala de sport fauo tata la centru nu la talica acas ca asa e normal iar talica mutati avionl la Hintesti
Anonim
:-)) :-))
Anonim
O mare întrebare?…Cand se asfalteaza Comuna UDA?????!!!!!