Spre sfârşitul săptămânii trecute, în spaţiul public au fost lansate informaţii din care rezulta că în zona de nord a judeţului ar fi un adevărat focar de infectare cu Covid-19, cu epicentrul la Godeni. Printre altele, se spunea că pacientul zero ar fi un şofer care efectuează curse internaţionale, că o angajată care face naveta la serviciu cu mijloace de transport în comun ar fi intrat în contact cu mai multe persoane şi ar fi contribuit la răspândirea virusului. La fel, se susţine că în localitate ar fi fost un parastas la care au participat multe persoane şi că se impune închiderea comunei.
Convocare de urgenţă
În acest context, prefectul Emanuel Soare a reacţionat, asigurându-i pe cetăţeni că vor fi luate toate măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului. Deoarece există îngrijorări pentru zona de nord a judeţului, prefectul a transmis, sâmbătă, Primăriei Câmpulung şi Primăriei Godeni să convoace Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea vor transmite Comitetului Judeţean de resort propunerile de măsuri suplimentare, dacă acestea se impun.
Mai multe patrulări
Deocamdată, prefectul a dispus mai multe patrule în zonă, astfel încât cetăţenii să respecte prevederile ordonanţelor militare. „Cel mai important lucru, în această perioadă, este să fim atenţi la ştirile false sau alarmiste care circulă în mediul online. Există o mai mare concentrare a cazurilor suspecte sau pozitive în partea de nord a judeţului, dar acest lucru nu justifică teama generalizată sau propunerile de închidere a vreunei localităţi. Toate cazurile se cunosc la nivel naţional, situaţia este raportată şi se analizează măsurile ce trebuie luate, conform ordonanţelor militare. Au fost luate măsuri suplimentare de patrulare în zonă, a crescut numărul forţelor de ordine; acestea verifică modul în care persoanele izolate la domiciliu respectă regulile. De asemenea, a fost transmis autorităţilor locale să se verifice fiecare gospodărie din zonele afectate şi să transmită cetăţenilor necesitatea de a sta în locuinţă şi de a-şi limita la minimum deplasările”, a declarat prefectul.
Se aşteaptă rezultatele
„Între timp, aşteptăm rezultatele probelor prelevate de la toate persoanele suspecte care s-au prezentat la spital sau au sunat la 112, pentru a avea imaginea clară a persoanelor şi a zonelor afectate. Având în vedere că numărul persoanelor pozitive dintr-o anumită localitate a fost deja comunicată la minister, în urma analizei solicitărilor celor două comitete locale pentru situaţii de urgenţă, dacă CJSU va considera că sunt îndeplinite condiţiile, se va solicita închiderea localităţii respective.
Muscelenii şi argeşenii, deopotrivă, sunt în siguranţă. Doar să înţeleagă să respecte regulile şi să aibă încredere în noi şi în informaţiile pe care le transmitem”, a mai spus Emanuel Soare.
„Cele mai dure măsuri”
Ieri, Instituţia Prefectului a anunţat că măsurile dispuse până acum nu au avut rezultatul scontat, motiv pentru care urmează să ia decizii drastice pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Astfel, s-ar putea ajunge chiar la închiderea unor localităţi şi la obligativitatea de a purta mască de protecţie. „Urmăresc cu îngrijorare evoluţia epidemiei de coronavirus la nivel naţional şi în mod special ceea ce se întâmplă în nordul judeţului Argeş. Din investigaţiile realizate, precum şi în urma analizei măsurilor impuse în zonă, constat că unele dintre regulile care au fost deseori prezentate în spaţiul public, inclusiv de către Instituţia Prefectului, nu sunt respectate. Atenţionez asupra faptului că, în funcţie de evoluţia cazurilor suspecte şi pozitive din zona Câmpulung, voi dispune cele mai dure măsuri care se impun în vederea prevenirii răspândirii Covid-19”, a spus prefectul.
Abaterile, netolerate
„Vom închide localităţile, vom permanentiza prezenţa poliţiei, jandarmeriei şi a armatei, vom introduce obligativitatea purtării măştilor de protecţie pentru fiecare cetăţean şi vom aplica amenzile maxime prevăzute de lege, dacă se va impune. Reamintesc faptul că autorităţile locale trebuie să îşi facă datoria, să verifice permanent modul în care cetăţenii respectă regulile privind izolarea, circulaţia prin localitate, adunările publice sau private, inclusiv cele de cult. De asemenea, poliţia locală şi poliţia naţională trebuie să fie prezente permanent pe stradă, să patruleze în zonele cu persoane izolate la domiciliu, să se asigure că sunt respectate regulile. Din păcate, tocmai în zona amintită se pare că aceste reguli nu sunt respectate, motiv pentru care virusul are o răspândire mai mare decât în mod normal”, a mai afirmat Emanuel Soare.
Potrivit aceleiaşi surse, managerii spitalelor din zonă au responsabilitatea de a-şi informa personalul medical cu privire la regulile şi procedurile ce trebuie respectate în abordarea relaţiei cu fiecare pacient care vine la spital. Au obligaţia să verifice purtarea echipamentelor de protecţie de către personalul medical, să asigure licitaţiile necesare pentru procurarea de echipamente şi medicamente necesare. „Reamintesc că, în conformitate cu atribuţiile şi responsabilităţile Instituţiei Prefectului în situaţiile de urgenţă, nu vom tolera nicio abatere de la acestea”, preciza prefectul.