Judeţul Argeş are multe localităţi de seamă, cu peisaje care îţi taie respiraţia, cu oameni gospodari, cu respect pentru trecut şi preocupare pentru viitor, fără a neglija însă prezentul. Una dintre acestea este şi comuna Bogaţi, un adevărat colţ de rai al Argeşului. Aşa cum spune şi numele localităţii, bogăţiile acestor locuri sunt multe: de la oameni la relief, de la tradiţii la artă contemporană, de la meşteşuguri la resurse ale solului etc. Ion Gîrleanu, primarul comunei, a avut ieri, chiar de Ziua Europei, oaspeţi de seamă – sociologi de frunte ai ţării – pentru un eveniment sociologic de anvergură legat de monografia localităţii. Aceştia au găsit gazde primitoare şi au pus la tolba cu date noi informaţii care pot ajuta la conturarea profilului social al unei aşezări de frunte.
Aşezare
Comuna Bogaţi se află în partea de sud-est a judeţului Argeş, la limita acestuia cu judeţul Dâmboviţa, de-a lungul văilor Glâmboc, Glâmbocel şi Strâmbului, cât şi parţial în zona dealurilor piemontane. Este beneficiara unui cadru natural de excepţie: vegetaţie abundentă, aer curat, faună diversă caracteristică pădurilor de foioase.
Teritoriul comunei este străbătut de paralela 44,51 latitudine nordică şi de meridianul 25,2 longitudine estică. Se învecinează la nord cu teritoriul comunei Dobreşti, la est cu cel al comunelor Teleşti şi Scheiu din judeţul Dâmboviţa, la sud cu cel al comunei Leordeni, iar la vest cu cel al comunelor Beleţi-Negreşti, Priboieni şi cu oraşul Topoloveni.
De la 1550 citire…
Prima atestare documentară a satului Bogaţi apare în Registrul Vigesimal al Braşovului din anul 1550 în care este menţionat un negustor din Bogaţi.
Populaţia localităţii în prezent, după ultimele date, este de 4.636 de persoane, dintre care 2.320 de bărbaţi şi 2.316 femei.
Din punct de vedere administrativ, în componenţa comunei intră 8 sate, şi anume: Suseni, Bujoi, Bârloi, Bogaţi, Chiţeşti, Glâmbocelu, Glâmbocel Deal şi Dumbrava.
Suprafaţa localităţii este de 70 km pătraţi.
Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul comunei se află în cadrul Piemontului Cândeşti, unitate morfologică importantă care aparţine Podişului Getic. Aşezarea este străbătută de Drumul Judeţean 702 C.
În comuna Bogaţi activează 50 de societăţi comerciale şi 140 de Întreprindrei Individuale, Persoane Fizice Autorizate şi Asociaţii Familiale.
Printre personalităţile locale cele mai importante îi amintim aici pe: Nicoloae Alexe, Ion Angelescu, Ion Bărbulescu, Elena Chiriţă, Elena Erbaşu, Dumitru Gârleanu, Ion A. Gîrleanu, Luminiţa Gheorghiu.
Activităţi specifice zonei
– Pomicultură;
– Agricultură – comuna fiind renumită pentru producţia de căpşuni şi prune;
– Prelucrarea lemnului.
Activităţi economice principale
– Exploatări forestiere;
– Exploatări petrolifere;
– Apicultură;
– Prelucrarea lemnului.
Obiective turistice
– Muzeul satului;
– Tabăra de sculptură în lemn;
– Monumente istorice – Biserica Sfânta Paraschiva;
– Zonă agroturism.
„Factorul uman este cel mai important”
Primarul Ion Gîrleanu, om cu o bogată experienţă administrativă, ştie că oamenii sunt cea mai de preţ… bogăţie a locului. „Comuna Bogaţi este o comună în dezvoltare şi modernizare pentru a deveni o comună europeană. Este o comună unde se ţine seama de factorul uman care este elementul principal în identificarea nevoilor şi oportunităţilor de care are nevoie localitatea şi de fiecare dată să se găsească soluţiile cele mai bune şi oportunităţile necesare pentru dezvoltarea localităţii. Proiectele realizate până în prezent, cât şi cele viitoare sunt cuprinse în Strategia de Dezvoltare Economică şi Socială a comunei care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea nivelului de trai al nostru al tuturor”, ne-a declarat primarul Ion Gîrleanu. Dintre proiectele aflate în prezent în derulare amintim aici investiţiile privind reţeaua de canalizare şi cea privind aşezământul cultural Bogaţi.
Puncte tari
– Alimentarea cu apă potabilă;
– Centrul de Permanenţă Medicală;
– Centrul de Zi pentru Copii;
– Salubritatea;
– Târgul Săptămânal;
– Şcoli moderne.
Puncte slabe
– Îmbătrânirea populaţiei;
– Lipsă reţea gaze naturale.
Oportunităţi
– Terenuri libere pe care se poate investi;
– Deschiderea de centre de prelucrare şi depozitare a fructelor;
– Înfiinţarea de micro-întreprinderi în diverse domenii de activitate;
– Înfiinţare reţea gaze naturale;
– Modernizare drumuri comunale.
Ameninţări
– Depopularea satelor prin migraţie externă;
– Reducerea populaţiei şcolare.
În loc de concluzie…
Ce ar mai fi de spus, aşadar, despre localitatea cu nume… boieresc? „Comuna Bogaţi reprezintă o imagine reală a satului românesc, în dimensiunile ei concrete de existenţă şi acţiune, înrădăcinate într-o moştenire culturală şi spirituală proprie şi adaptate la trebuinţele cerute de provocările timpului”, după cum afirmă chiar edilul-şef al comunei…
Un Comentariu
Anonim
acesta este adevarul fiica a comunei Bogati