Comuna Albeştii de Argeş este condusă din anul 2016 de edilul Gabriel Popa care se află la primul mandat. Imediat după ce a intrat în activitate, proaspătul primar Gabriel Popa s-a confruntat cu probleme din care putea scăpa „doar printr-o minune” cum spunea domnia sa în urmă cu doi ani. Ca urmare a unor decizii neinspirate luate de fosta conducere locală, primăria avea conturile blocate din cauza unor arierate. Ministerul Finanţelor a luat o astfel de măsură pentru o datorie de 1.382.000 lei (peste 300.000 euro). Urmare a blocării conturilor şi a popririi tuturor sumelor încasate de primărie, funcţionarii de la Albeşti, vreo 30 la număr, erau la un pas să nu-şi mai primească salariile. Primarul Gabriel Popa era îngrijorat de soarta lor, dar şi de activitatea instituţiei pe care o conducea:
„Dacă vă închipuiţi că mai putem obliga pe cineva să lucreze fără salarii, vă înşelaţi. Cu siguranţă, se vor găsi funcţionari ai primăriei care vor refuza să lucreze fără să fie plătiţi şi nu îi putem condamna pentru acest lucru. Unii dintre ei nu au greşit cu nimic. Şi dacă doar trei-patru colegi nu vor veni la serviciu, intrăm în incapacitate de a funcţiona normal. Încuiem totul şi plecăm acasă!”, ne declara în urmă cu doi ani proaspătul primar. Falimentul era iminent… Numai că prin muncă, încet, încet, problemele s-au rezolvat, iar astăzi lucrurile se află în normalitate. Deşi în acest moment la Albeştii de Argeş treburile se desfăşoară normal, primarul Gabriel Popa consideră că viitorul satului românesc poate fi sumbru. Asta atâta timp cât nu prea există banii necesari pentru dezvoltare, în special pentru infrastructură. „Cum infrastructura este baza dezvoltării, dacă nu găsim soluţii să atragem fonduri sau să primim bani pentru dezvoltare sunt şanse slabe să ne dezvoltăm normal. Vom face tot ceea ce ţine de noi, dar trebuie să primim sprijin şi din partea autorităţilor statului. Pentru că oamenii au devenit pretenţioşi şi nu se mai mulţumesc cu puţin. Pe de o parte au dreptate, dar trebuie în acelaşi timp să înţeleagă că lucrurile nu se rezolvă peste noapte, cât ai bate din palme”, ne-a spus primarul de la Albeşti.
Cod poştal: 117005
Tel.: 0248.735005, 0248.735004
Fax: 0248.735005
Sate aflate în administrare:
Albeştii Pământeni, Albeştii Ungureni, Brăteşti, Dobroţu, Doblea, Florieni, Dumireşti
Persoane de contact:
Primar: Popa Gabriel
Viceprimar: Scarlat Niculae
Secretar: Işfan Elena
Contabil: Stan Gheorghe
Număr populaţie: 5.671
Număr gospodării: 2.188
Număr locuinţe: 2.331
Număr şcoli: 5
Număr grădiniţe: 5
Suprafaţa totală a localităţii: 4.315 ha
Intravilan: 695,13 ha
Extravilan: 3.648,52 ha
Comuna este situată în partea de nord a judeţului Argeş.
Situaţia infrastructurii
Comuna este străbătută de la nord la sud de Drumul Naţional 7C pe o lungime de aproximativ 7 km. DN 7C face legătura între comună şi municipiile Curtea de Argeş, Piteşti şi asigură legătura cu jud. Sibiu.
Drumuri comunale: DC 259 spre Brăteşti, DC 247 (spre Cicăneşti), DC 252 (spre Droboţu), DC 258 (spre Cerbureni ), DC 260 (spre Dumireşti), DC 263 (spre Florieni).
Zona comunei Albeştii de Argeş, făcând parte din unitatea naturală a subcarpaţilor Getici, se caracterizează printr-o alcătuire geologică tipică subcarpaţilor. Formele de relief şi altitudinile sunt condiţionate în mod direct de structura geologică. Astfel, înălţimile mari caracterizează depozitele helveţiene. Nisipurile grosoase cu intercalaţii de şisturi argiloase au o largă răspândire. Cu cât altitudinile scad spre comuna Valea Danului şi Valea Iaşului apar depozite specifice Meotianului alcătuite din marne nisipoase cu intercalaţii de nisipuri presate. Spre limita sudică a comunei unde altitudinile coboară la 475 m apar depozitele Pontianului cu marne argiloase şi nisipoase. În Lunca Argeşului sunt specifice aluviunile. Ca localizare geografică se poate observa că satele Pământeni, Ungureni şi Dobroţul sunt situate în Lunca Argeşului şi pe terasa lui de 8-10 m. Satul Doblea este situat în interfluviul dintre Valea Igadului şi Valea Bădilei. Satul Brăteşti ocupă versantul dintre Valea Schitului şi Valea Silistoarelor. Extremitatea sudică a acestui sat ajunge până în zona de confluenţă a acestor văi, luând forma unui mic bazinet.
Ultimul sat, Dumitreşti, situat pe valea cu acelaşi nume, ocupă extremitatea nordică a culoarului de vale. Localizarea geografică a comunei Albeştii de Argeş, în cadrul Subcarpaţilor Getici, ca zonă de tranziţie şi de legătură între principalele unităţi naturale ale ţării, lanţul Carpatic la nord şi Podişul Getic, Câmpia Română la sud, cu economii complementare care conferă căilor de comunicaţie o deosebită importanţă.
Dacă până acum câteva decenii zona avea importanţă doar din punct de vedere pastoral, forestier sau al comunicaţiei, în ultimii ani dezvoltarea a progresat prin construirea Hidrocentralei de pe Argeş. Lucrările pentru construirea acestui obiectiv au dus la desfiinţarea liniei ferate înguste care făcea legătura între Curtea de Argeş şi punctul forestier Cumpăna şi la amenajarea comunicaţiei rutiere. Construcţia a necesitat modernizarea drumului de pe Valea Argeşului, iar în 1974, importanţa sa a crescut şi mai mult prin construirea Transfăgărăşanului, care face legătura dintre Transilvania şi Muntenia peste înălţimi care depăşesc 2000 m ale Munţilor Făgăraş. Comuna este traversată de râul Argeş, fiind dotată cu două hidrocentrale de mare putere şi importanţă, la baza celei de a doua formându-se un lac de acumulare cu acelaşi nume, unde păsări migratoare precum raţe sălbatice sau lebede îşi duc veacul liniştite, oferind o ambianţă plăcută peisajului.
Comuna are două staţii de pompare în zona deluroasă, la o altitudine favorabilă acestui tip de amplasament, una dintre ele fiind inaugurată în anul 2017 pentru extinderea canalizării menajere din reţeaua Albeşti Pământeni şi Albeşti Ungureni, spre Dobroţu.
Viaţa şi activitatea locuitorilor de pe aceste meleaguri a fost strâns legată şi influenţată de existenţa la Curtea de Argeş la o distanţă de 8-10 km a primei capitale a Ţării Româneşti, a înfiinţării Mitropoliei Ţării Româneşti de către voievodul Nicolae Alexandru la 1359.
Mănăstirea de la Curtea de Argeş a avut o lungă perioadă de timp o influenţă directă asupra vieţii materiale şi spirituale a satelor ce compun astăzi comuna Albeşti.
Actul care menţionează pentru prima dată numele satelor şi componenţa comunei Albeşti este cel emis la Curtea Domnească din Târgovişte la 4 aprilie 1523, de către Radu de la Afumaţi, care întăreşte Mănăstirea Argeş, stăpânirea unor sate, bălţi sau mori.
Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” a fostului Schit Brătăşeşti Localizare: sat Florieni;
Datare: 1735-1795;
Descriere: construit în 1735; refăcut de arhimandritul Partenie în 1975;
Reparaţii: 1913, 1928, 1952;
Plan treflat cu absida poligonală pe locul unei biserici din lemn; pridvorul deschis pe coloane şi masivă, turna clopotniţa de secţiune pătrată peste pronaosul adăugat în 1813;
Pictura originală – în frescă.
Cruce de piatră – satul Albeştii-Pământeni
Localizare: sat Albeştii -Pământeni, comuna Albeştii de Argeş;
Datare: 1694.
– Lucrări de reabilitare, modernizare şi mansardare a sediului primăriei;
– Ridicări topografice, măsurători cadastrale şi întocmirea documentaţiilor cadastrale;
-Extinderea sistemului centralizat de canalizare – satele Dobroţu, Brăteşti şi Doblea;
– Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă – satele Albeştii Pământeni, Albeştii Ungureni, Dobroţu;
– Modernizare prin asfaltare a drumurilor de interes local;
– Modernizarea Căminului Cultural, sat Albeştii Pământeni;
– Alimentare cu apă – sat Florieni;
– Modernizare Şcoală Gimnazială – sat Albeştii Pământeni;
– Modernizare Şcoală Primară Ungureni – sat Albeştii Ungureni;
– Reabilitare şi extindere Şcoală Primară Dumireşti;
– Activităţi de eficientizare a consumurilor energetice din comună;
– Modernizarea bazei sportive, sat Albeştii Pământeni;
– Alimentare cu apă – sat Dumireşti;
– Sistem centralizat de canalizare în satele Albeştii Pământeni şi Albeştii Ungureni.
Facilităţi oferite investitorilor
– Acces la drum naţional;
– Gaze;
– Apă;
– Canalizare menajeră;
– Curent electric.
Activităţi economice:
– Seră bio;
– Păstrăvărie;
– Horticultură;
– Creşterea animalelor;
– Apicultură;
– Cultura căpşunilor;
– Prelucrarea lemnului;
– Brutărie;
– Confecţii metalice.
Puncte slabe
– problema apei în Brăteşti.
Puncte tari
– reţea de canalizare – 80%;
– reţea de gaze naturale;
– reţea de apă 100% (probleme sporadice la Brăteşti);
– reţea de curent 100%;
– salubrizarea comunei 100%;
– din cei 100 km de drum de interes local, 60% sunt asfaltaţi;
– drumurile DC259, DC260 şi Dc257 sunt în stare bună;
– teren de sport modern;
– pentru faptul că infrastructura şcolară este una foarte bună, peste 600 de preşcolari şi şcolari învaţă în comuna Albeştii de Argeş;
– agrement:
– două păstrăvării, pensiuni;
– existenţa unui număr important de locuri de muncă – brutărie, confecţii, pensiuni, gatere;
– accesul rapid către municipiul Curtea de Argeş.
Obiective turistice
– Schitul Brătăşeşti;
– Crucea din piatră din secolul al XVII-lea.
Evenimente cu specific local
– Ziua comunei – 4 aprilie;
– „Comori din lada de zestre” – eveniment itinerant – august.
2 Comentarii
Costică
DN primar Popa Gabriel e un escroc pervers mi-a violat fata de 14 ani…
Anonim
No nu se poate . Eu il credeam om serios îl si cunosc pe Dl primar.😔😫