„Fortuna”, unul dintre cele mai mari magazine din centrul Piteştiului, funcţionează fără aviz de securitate la incendiu. Problema nu ar fi atât de gravă dacă în respectivul spaţiu s-ar comercializa, spre exemplu, oale de inox. Dar, după cum probabil ştiţi, la „Fortuna” se vând mii de produse din materiale textile (rochii şi costume de ocazie, haine de zi cu zi, pantofi ş.a.m.d.) care, în caz de incendiu, ar transforma imobilul cu pricina într-un adevărat iad. Clienţii se deplasează pe culoare extrem de înguste, întortocheate, ocupate cu tot soiul de produse. În panica creată, lumea s-ar călca în picioare şi nu ar mai apuca să ajungă la ieşire.
Scenariul, brutal, dar cât se poate de adevărat, e uşor de intuit: zeci de oameni ar urma să ardă ca şobolanii, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani şi patru luni cu tinerii din clubul „Colectiv”. Prin urmare, consider că un asemenea complex trebuie regândit de la zero, chiar dacă asta presupune reducerea numărului de comercianţi şi a volumului de produse scoase la vânzare. Culoarele trebuie lărgite şi traseul conceput în aşa fel încât să fie uşor de parcurs, să poată asigura ieşirea într-un timp cât mai scurt cu putinţă. Or, în momentul de faţă, şi dacă o iei la goană de unul singur prin magazin, tot îţi ia un minut, două să ieşi afară (asta dacă nu te rătăceşti, desigur, în labirint).
Conform prevederilor legale, dacă se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, se poate decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu. Amenzile pot ajunge şi la 100.000 lei, spun cei de la ISU.
„Fortuna”, la cum arată actualmente, nu are cum să obţină aviz de securitate, iar de faptul că situaţia e cât se poate de periculoasă cred că s-a convins oricine a vizitat complexul.
6 Comentarii
Goargăș
Tot spațiul este împărțit intre foștii salariați Fortuna constituiți în asociația P.A.S. (Programul Acționarilor Salariați) și deveniți proprietari prin controversata metodă MEBO care a generat numeroase procese in instanță. Este aproape imposibil a se crea culoare lărgite și trasee ușor de parcurs în aceste condiții. Proprietarii ar trebui să ajungă singuri la o înțelegere pentru reorganizarea spațiului dat fiind pericolul foarte mare. Totul e bine până nu se întâmplă!
Anonim
Faptul ca nu au Autorizatie ( nu aviz) nu inseamna ca este bomba. Culoarele asigura dimensiunile pt evacuarea a cel putin 2 fluxuri din fiecare soatiu iar usile a cel putin 4 ( un flux min 70 de persoane).
Cred ca ianinte de a bate campii cu acest articol ar fi fost cazul sa cereti un pct de vedere de la isu care face evaluari anuale acolo prin specialistii i.p.
Alexe
ești total depășit de situație.
Anonim
Cam e, ține cu ursul…
Puiu
Poate să spună oricine ,orice, cu toţii am trecut prin acest magazin de foarte multe ori. Ceea ce relateaza jurnalistul în acest articol este absolut de luat în seamă de autorităţi şi de noi toţi, care circulăm prin magazin, fără să realizăm că riscul este enorm.Propunerea jurnalistului de a regândi acest complex de la zero este de salutat ,nu de condamnat.Asa cum arată magazinul acum nu poti să ieşi nici în condiţii normale din acele labirinturi. Sunt oameni care o iau prin magazin aiurea şi dacă nu eşti foarte atent rişti să-ţi rătăceşti copilul ,dacă îl ai cu tine.La incendiu nu vreau să mă gândesc ,ar fi devastator.Ca să fac un spirit de glumă ,pot să vă spun că de multe ori era să plec din magazin cu sutienele expuse pe manechine,sau cu ceva tanga sau mai ştiu eu ce lenjerii de damă şi chiar de bărbaţi.
Situaţia de la”Fortuna” este extrem de periculoasă şi nu cred că este greu să se facă o nouă reorganizare. Eu îl felicit pe jurnalist că” a bătut câmpii”,dar le-a deschis ochii multora, cu acest articol, care nu este o simplă viziune a unui nebun.
Anonim
Domnul sau doamna care se referea la „câmpii battuti” de jurnalist ar fi de acord sa se faca o simulare de incendiu? O sa spuna „Daaaaaaaaaaa!”, insa eu sunt convinsa ca si-n timpul simularii ar fi victime pt. cei slabi de inima, stiind cat au de parcurs pana la prima iesire. Sa ne amintim ca persoanele aflate in magazinele de la etajul I au numai scarile la dispozitie,ca sa iasa, ceea ce ingreuneaza si mai mult acest lucru. Cat despre coridoare, acestea sunt foarte,foarte inguste, chiar si pe timp de „pace”. Amintiti-va ca, intr-un eventual incendiu, oamenii intra in panica si nicidecum nu se deplaseaza in mod organizat. Apoi, asa cum ,probabil, stiti, acolo se gasesc multe haine si obiecte din imitatie si din piele, care grabesc extinderea focului. Si apoi va mai intreb : de ce nu aveti autorizatie? Ce conditii nu respectati, de aveti numai aviz (probabil provizoriu, temporar)?
Delia Dumitricā