Săptămâna trecută, aşa cum v-am spus, am luat pulsul pieţelor din Piteşti. În vreme ce eu m-am întors cu traista goală, cititorii s-au întors cu tolba plină de… comentarii: şi despre pieţe, dar mai ales despre mega-trâmbiţata revoluţie fiscală care i-a făcut pe mulţi să ridice pumnul la cer. În acelaşi ton semnează şi un cititor de al nostru, „Anonim”.
„Pe cine vor să convingă?„
„Nu mai suport – spune el – să aud la TV explicaţii despre «revoluţia fiscală». Să aud cum prim-ministrul este în culmea fericirii că o companie, Kaufland, acceptă cu plăcere mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, prin prisma faptului că prin acest act creşte salariul angajatului cu 1,5%. Să nu te prinzi ca prim-ministru, mai ales când demonstrezi uneori la tv, prin discurs, că ai ceva caracteristic, şi nu e rău, smecherilor de Brăila, că nemţii o fac la mişto? Până şi moderatorul, sculă la Antena 3, era foarte încântat că Guvernul a avut dreptate, că salariile cresc. Păi, măi moderatorule cu o sprânceană ridicată, semn al grandomaniei ce te caracterizează, tot tu afirmi, în emisiunea ta de doi lei, cât creşterea de care a pomenit profesorul de fizică, că angajaţii din Kaufland trăiesc din salariul minim pe economie. Tot tu spui că această companie este prima din România, ca număr de angajaţi şi profit, arăţi cu cât creşte inflaţia, cum s-a schimbat cursul valutar şi cu cât a crescut ROBOR şi vrei să ne convingi că e bine?!
Şi uite aşa am ajuns în faţa acestui articol, cu speranţa că mă liniştesc, mai ales când am văzut de cine este scris. Chiar mă gândeam dacă «Argeşul» nu poate să ne scoată din beznă, să aflăm şi noi, de la specialişti corecţi, dacă scad sau cresc salariile.”
Două vorbe despre comerţ
Dar să revenim la articol. Comerţul în super-magazine pare mai civilizat, dar eşti furat tot ca în piaţă, şi ai şi aici produse de la producător pline de apă. Preţurile sunt cu mult mai mari, poate pentru faptul că îţi alegi cu mâna ta marfa şi nu te fură la cântar. Promoţiile sunt păcăleală curată. Cumperi ştifturi la preţuri mai mari. Dacă preţurile sunt scăzute mult, atunci produsele sunt sigur în neregulă, indiferent care ar fi ele. NU o să vedeţi niciodată reduceri de dragul cumpărătorului. Eu am învăţat să cumpăr de la miniaprozare, adică de la cei care vând afară legume- fructe, proaspete şi la preţuri foarte bune. Da, numitorul comun este «bătaie de joc» şi când văd ce se întâmplă şi la Casa Regală, unde pretenţiile noastre sunt foarte mari, aproape că nu mai este nimic de făcut.”
P.S.: Pentru domnul care semnează „Anonim”: ne-am străduit să facem lumină în cazul marii revoluţii fiscale. Am stat de vorbă cu domnul Ion Mihăilescu (doctor în economie şi finanţe) care ne-a explicat ce se întâmplă conform principiilor acestor legi. Cum nici statul nu câştigă, nici cetăţeanul de rând n-o face. Câţi bani pierdem? Depinde. Poate fi o sumă neînsemnată de câţiva lei, dar anumiţi angajaţi ar putea piarde sute de lei.