În perspectiva celebrării Centenarului, Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură „Brătianu” organizează astăzi, la ora 10, la Vila „Florica” din Ştefăneşti, colocviul naţional „Ionel Brătianu, artizanul Marii Uniri”. La eveniment participă istorici, arhivişti, cercetători, muzeografi, profesori şi elevi.
Grigore Răzvan, referent la Centrul de Cultură „Brătianu”, a zugrăvit portretul lui Ion I.C. Brătianu, vizionarul României moderne: „Dominând cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii, Ion I.C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi controversate personalităţi ale istoriei naţionale. Mulţi au încercat să-şi explice cauzele dominaţiei politice a lui Ion I.C. Brătianu. Toţi, sau aproape toţi, cei care au comentat acest subiect sunt de acord că avea o vocaţie nativă de conducător. A moştenit un nume pe care a ştiut să-l onoreze şi să-l înalţe. Un factor important al dominaţiei politice a lui Ion I.C. Brătianu a fost influenţa pe care o
exercita asupra regelui Ferdinand, mai ales prin Barbu Ştirbei şi regina Maria. Regele Ferdinand I a fost puternic influenţat în deciziile sale de fruntaşul liberal, pe care îl considera «zodia bună a României», iar pentru acest lucru şi-a atras de la opozanţi renumele de «rege neîncoronat»”.
Din programul colocviului spicuim câteva teme: „Ion I.C. Brătianu şi Consiliul celor Patru” (de prof. gr. I Maria Ionescu); „Contribuţia lui Ion I.C. Brătianu la refacerea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare din România după primul război mondial 1916-1918” (de ing. Bellu Radu); „Ion I.C. Brătianu, promotorul reformelor agrară şi electorală” (de ing. Nela-Rodica Râtan).