Azi, la şedinţa Colegiului Prefectural a avut loc şi o instruire a primarilor şi a secretarilor de primării cu privire la alegerile europarlamentare de la 26 mai. Nu mai puţin de 12 acte normative (legi şi hotărâri de Guvern) au prevederi privind alegerile, iar primarii trebuie să le pună în aplicare pe toate. Continuă, pe de altă parte, neînţelegerile privind legile fondului funciar, unii edili susţinând că, de fapt, Prefectura „îşi apără pielea” atunci când vine vorba de punerea în aplicare a unor decizii.
Ironie
A fost prima şedinţă de Colegiu Prefectural la care au participat şi cei trei şefi interimari de la Sport, APIA şi Finanţe: Liviu Popescu, Mari Pană şi Dumitru Braia. Dintre ei, doar Braia a luat cuvântul şi le-a cerut edililor să-i ajute pe argeşeni să depună în timp util şi corect online, în spaţiul privat virtual, declaraţii diverse la Finanţe (din acest an, se depun numai prin Internet, iar asta a suprasolicitat sistemele informatice ale Finanţelor). Un motiv numai bun pentru unii edili să exclame: „Acum trebuie să facem şi treaba celor de la Finanţe?”.
Primarii s-au plâns, de asemenea, de lipsa de profesionalism a unor angajaţi din aparatul administrativ, care ar trebui să ajute cetăţenii la înregistrarea electronică a documentelor (prin biblionet, o aplicaţie existentă la 70 de primării din Argeş). La şedinţă au fost prezenţi şi viceprimarul cu atribuţii de primar al Piteştiului, Sorin Apostoliceanu, şi secretarul municipiului, Cătălin Călugăru, ceea ce l-a făcut pe prefectul Emilian Dragnea să exclame: „Iată că ne onorează şi Primăria Piteşti cu prezenţa…”, aluzie la faptul că primarul demis Cornel Ionică nu a prea participat la şedinţele Colegiului Prefectural, ci a trimis reprezentanţi.
Alt primar demis?
Emilian Dragnea le-a cerut unor primari să urce până la el în birou după şedinţă. Printre aceştia, şi primarul din Ungheni, Iulian Miu. „El va fi următorul demis, de asta îl cheamă!”, au comentat câţiva edili; ei şi-au exprimat nemulţumirea profundă faţă de modul de acţiune al Agenţiei Naţionale de Integritate care a stabilit conflicte de interese şi incompatibilităţi la primari şi alţi aleşi locali, în baza unor legi ce se bat cap în cap (de exemplu, unele legi îi obligau pe edili să fie membri în consiliile de administraţie ale unor firme din subordinea Consiliului Local, iar legea ANI le interzicea acest lucru).
Problema… de fond
De notat că problema numărul unu a judeţului râmâne cea privind aplicarea legilor fondului funciar. Pe rolul instanţelor de judecată sunt multe procese, iar unele hotărâri judecătoreşti nu au fost puse în aplicare, deşi au trecut ani buni de la emiterea lor.
Asta l-a făcut pe primarul din Miceşti, Dumitru Voicu, să spună că „se teme acum de lege” deoarece nu a putut pune în aplicare nişte decizii ale instanţelor, solicitând Prefecturii care „îşi apără pielea” să se implice mai mult şi să elaboreze un regulament mai suplu al comisiei de fond funciar. „Multora le e frică de puşcărie”, a afirmat Voicu. Prefectul a avut o şedinţă în urmă cu o lună cu edilii privind regulamentul, dar până acum nu a primit nicio propunere în acest sens de la ei.
Alegeri
La Colegiu a participat şi Emilian Palea, şeful Autorităţii Electorale Permanente Sud Muntenia. Împreună cu prefectul Emilian Dragnea, Pelea a trecut în revistă numeroasele acte normative ce reglementează alegerile, a făcut apel la primari să găsească oameni care să completeze corpul operatorilor de tablete electronice pentru scrutin etc.
O noutate: persoanele străine, dar care sunt cetăţeni ai UE şi care au rezidenţa în Argeş, pot face cerere de înscriere pe listele permanente din judeţul nostru pentru a putea participa la vot. Pe 16 aprilie candidaturile pentru Parlamentul European devin definitive, iar pe 25 aprilie toate însemnele electorale (bannere, afişe etc.) trebuie să fie date jos de pe stâlpii şi clădirile din judeţ. Dacă va fi organizat şi referendum, aşa cum doreşte preşedintele Klaus Iohannis, votul se va desfăşura în aceleaşi 520 de secţii pregătite pentru alegerile europarlamentare. Pe 27 aprilie începe campania electorală.
Pestă porcină…
Şi Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a luat cuvântul. Acesta a spus că este monitorizată zona Bârla, aflată la numai 10 km de un focar de pestă porcină africană depistat într-o comună din judeţul Olt. Deocamdată nu mai sunt focare în Argeş, a spus Lupu, care a mai menţionat că mulţi oameni vor să ştie de unde pot cumpăra porci. Lupu i-a îndemnat pe primari să le spună cetăţenilor că în judeţ sunt cinci ferme de porci care vând animale în viu şi de unde pot fi procuraţi porci în condiţii optime sanitar-veterinare.
Diagnostic…
În fine, Sorina Honţaru, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, a făcut public un raport privind activitatea desfăşurată în 2018. Conform acestuia, spitalele continuă să fie luate cu asalt de argeşeni în detrimentul medicilor de familie: la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti au fost înregistrate circa 78.000 de primiri de pacienţi, iar la Pediatrie – alte 27.000. În uşoară scădere faţă de 2017, este adevărat, dar tot prea mulţi!
Epidemia de gripă este în pierdere de… viteză; sunt mai mulţi nou-născuţi în 2018 decât în 2017 (respectiv 4.429), dar rămâne sporul negativ (minus 5,1%). Cancerul şi diabetul sunt bolile care cunosc cel mai mare „avânt” în judeţ, iar la capitolul vaccinare împotriva unor boli precum rujeola stăm bine, din moment ce anul trecut au fost doar 83 de cazuri, niciunul mortal.
Mai avem în judeţ doar vreo 30 de şcoli cu toalete în fundul curţii, iar anul trecut au fost depistate 44 de îmbolnăviri de sifilis şi 102 de cancer de col uterin (cauzat de un virus transmis pe cale sexuală).