Scăderea natalităţii modifică şi în municipiul reşedinţă de judeţ harta unităţilor de învăţământ. Bunăoară, din toamnă sunt mari şanse ca o şcoală de cartier să fie încorporată cu un liceu de prestigiu.
Urmând hotărârea Consiliului Local, Primăria Piteşti a solicitat avizul conform al Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Argeş pentru fuziunea prin absorbţie a Şcolii „Tudor Muşatescu” Piteşti de către Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu”, pentru anul şcolar 2017-2018. Cum documentul a fost aprobat decizia este ca şi luată, însă noua orânduire impusă de autorităţile locale nu este pe placul tuturor. Mai mulţi elevi (şi părinţi) de la „Odobescu” nu sunt de acord cu acest gen de comasare, considerând că şcoala „o să tragă în jos colegiul, întrucât nu este chiar printre unităţile de top din Piteşti”.
Structură a colegiului
Laurenţiu Zidaru, viceprimar al Piteştiului, a spus că a primit de la inspectorat avizul solicitat de Primărie şi că fuziunea prin absorbţie va avea loc fără doar şi poate la începutul anului şcolar.
După reuniunea celor două unităţi de învăţământ, clădirea şcolii gimnaziale (nr. 17) va fi evacuată, urmând ca întreg procesul educativ să se desfăşoare în spaţiile deţinute de „Al. Odobescu”. „Tudor Muşatescu” îşi va pierde astfel personalitatea juridică, inclusiv postul de director, şi va deveni structură a colegiului.
„Comasarea are ca obiectiv crearea unei instituţii puternice, cu un număr mai mare de elevi şi preşcolari, care să asigure o susţinere financiară proprie şi pe termen lung. Unul dintre principalele motive care a stat la baza acestei iniţiative a fost acela de a permite dreptul la educaţie tuturor copiilor care trebuie să îşi facă debutul şcolar în anul 2017-2018, prin asigurarea spaţiilor necesare şi a condiţiilor optime de desfăşurare a procesului instructiv-educativ. Evitarea susţinerii în sistem a unor instituţii cu un număr mic de elevi, ineficiente din punct de vedere al managementului financiar şi administrativ, a fost un alt punct de plecare în realizarea acestui demers”, a specificat Eugenia Jianu, inspector şcolar general adjunct.
Se reduc cheltuielile
La rându-i, Laurenţiu Zidaru a explicat că înainte de a lua această decizie a existat o solicitare din partea colegiului, aceea de a înfiinţa şi clasa a V-a (are deja preşcolari). După fuziunea prin absorbţie, această unitate de învăţământ va avea ce şi-a dorit, adică toate nivelurile de şcolarizare, de la grădiniţă şi ciclu primar, până la învăţământ gimnazial şi liceal. Vicele a adus în discuţie şi consumurile mari făcute de ambele instituţii, arătând că actualmente se învaţă pe un singur schimb atât la şcoală, cât şi la liceu, deci se cheltuie semnificativ cu întreţinerea clădirilor şi cu utilităţile. După reuniune nu o să se mai facă atât risipă, întrucât procesul educativ o să se desfăşoare exclusiv la colegiu, pe două schimburi. Cât priveşte calitatea actului educaţional, Laurenţiu Zidaru a luat ca model Colegiul „Zinca Golescu”, unde există clase de gimnaziu, arătând că elevii mai mici au rezultatele mult mai bune în catalog şi devin chiar olimpici atunci când învaţă sub aripa unui colegiu de elită. După fuziune, clădirea Şcolii „Muşatescu” o să intre în conservare. Cel puţin deocamdată, planul municipalităţii este să o redeschidă, cu aceeaşi destinaţie, în momentul în care o să crească natalitatea în Piteşti.
Clădiri în conservare
La momentul actual, la Şcoala „Tudor Muşatescu” sunt înregistraţi 416 elevi (de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a), iar în evidenţele Colegiului Naţional „Al. Odobescu” sunt 1.037 de liceeni (de la clasa a IX-a la a XII-a) şi 38 de preşcolari (copii de grădiniţă).
În reţeaua şcolară din Piteşti mai există şi alte clădiri aflate în conservare. Bunăoară, au fost trase pe… linie moartă cantine sau cămine de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Liceul Teoretic „Ion Barbu”, fostul Liceu Tehnologic „Mihai Viteazul”.
Mirela NEAGOE
3 Comentarii
Politica
Politica PSD de distrugere a invatamantului continua!
Dupa Odobescu vor urma si Zinca si Bratianu!
Vezi ce pregatire au cei ce voteaza PSD!!!
Ancuța
Odată cu cu comasarea se vor pierde atât reputația Colegiului cât şi bunăstarea elevilor care au optat pentru unul din cele mai bune licee din Pitești. Este în joc educația!! Acest demers e inadmisibil!
Ela
Nu se intreaba nimeni de ce numarul elevilor de la Scoala ” Tudor Musatescu ” a scazut, in timp ce la scolile din apropiere (ex Sc 2, Sc. 11) nu s-a intamplat acest lucru? Tot scoli de cartier sunt si ele!!!
Pana a se lua decizia de fuzionare, care au fost politicile intrepinse de organismele abilitate in acest sens?