Ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural Argeş primarii au avut iarăşi destule lucruri de reproşat, în vreme ce de la instituţiile centrale le sunt transmise sarcini noi. Edilii vor mai mult sprijin pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
Termene, legi, obligaţii…
Primul subiect care a pus gaz pe foc a fost obligaţia care le revine primăriilor să aibă grupuri de voluntari pentru situaţii de urgenţă, dotate cu maşini speciale de intervenţie. Şeful ISU Argeş abia a apucat să vorbească ceva, că primarii au şi sărit. Edilii s-au plâns că nu au bani să achiziţioneze asemenea maşini şi nici să plătească salarii suplimentare. Până la jumătatea anului ar trebui să se conformeze legislaţiei, dar, aşa cum a spus primarul Dumitru Voicu din Miceşti, sunt şanse să se schimbe legea. Aşa o fi, doar suntem în România!
Amenzi
Un alt aspect important a fost atins de primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu. „Ce pârghii avem noi, primarii, să încasăm amenzile? Ne-am transformat în casieri! Toate instituţiile dau amenzi, iar primarii trebuie să încaseze! Nu se poate să ni se dea tot timpul atribuţii noi, fără să ni se aloce şi resursele financiare necesare”, a spus Ion Georgescu.
Pericol
Pe de-o parte, şeful Finanţelor din Argeş, Petre Cojocaru, le-a atras atenţia primarilor să transmită rapid o serie de situaţii fiscale pentru a putea primi sumele de bani de la bugetul de stat aferente anului în curs. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, şi vicepreşedintele Ion Mânzână au atras atenţia că sunt 38 de comune cu datorii la Consiliu (nu au virat o cotă de 40% din taxele încasate de la operatorii care au maşini mai mari de 12 tone). Ce se poate întâmpla? Legea prevede că onor Consiliul Judeţean nu poate aloca fonduri pentru localităţile de la care are de recuperat bani! Aşa că primarii mai au de făcut şi acest demers… O altă temă care a suscitat nervozitate a fost cea legată de taxa specială de gunoi care ar trebui plătită la depozitare, pentru că nu s-au îndeplinit ţintele de reciclare: 80 lei pe tonă, plus TVA. Gabriel Moiceanu, şeful Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal, a făcut faţă asaltului primarilor şi le-a transmis că săptămâna viitoare va fi o şedinţă a AGA unde se vor discuta mai multe aspecte legate de acest subiect. Componenţa deşeurilor din Argeş (76% biodegradabile şi organice, 8% hârtie şi carton, 3% sticlă, 2% metal şi 8,48% plastic) arată că încă suntem departe de colectarea selectivă dorită…
„Noi suntem cheia”
Au fost şi momente frumoase. De exemplu, şeful APIA Argeş, Marius Stroescu, şi primarul comunei Rociu, Aurel Bălăşoiu, au fost felicitaţi cu ocazia zilei de naştere (primarul PSD primind de la subprefectul Emilian Dragnea cinci trandafiri roşii). Aproape de final, a luat cuvântul şi Ion Dumitru, primarul din Albota, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş. „Primarii nu sunt trataţi aşa cum trebuie, aşa cum merită. Să nu se uite că, o dată la patru ani, la alegeri, noi, primarii, suntem cheia succesului! Ar trebui să primim mai multă atenţie!”, a spus Ion Dumitru, care a mai arătat că salariile din administraţie sunt în continuare mici, fapt care ţine departe oamenii de sistemul din primării unde „am angajaţi care câştigă 1.300 lei pe lună şi au patru copii, iar un profesor, care cică are şi spor de ruşine, a ajuns să aibă un salariu de 3.000 lei pe lună”.
Claudiu DIŢA