Emisiunea „Subiect de presă”, de zilele trecute, de la postul de televiziune „Antena 1” Piteşti a fost dedicată unui român adevărat, care a „sfinţit” locurile pe unde a trecut.
Este vorba despre dr. ing. Simion Săpunaru, fost director al Centralei de Autoturisme Piteşti în perioada 1979-1987, cel care a adus în industria auto autohtonă spiritul deschiderii către nou, inovare şi progres, întruchipând totodată idealul omului universal al lumii moderne.
Cunoscător fin al literaturii, muzicii, istoriei şi al artelor, mare iubitor al culturii, ştiinţei şi al folclorului, „patriarhul industriei de automobile” – aşa cum l-au supranumit colegii şi subalternii de la Dacia, ARO şi Oltcit – a lăsat moştenire familiei o colecţie particulară de tablouri.
O parte din lucrările adunate de Simion Săpunaru fac obiectul unei expoziţii deschise, recent, la Galeriile Ilfoveanu din Piteşti.
Realizatorii emisiunii „Subiect de presă”, dna Cristina Munteanu şi dl Mihai Golescu, au evocat personalitatea puternică a celui care a fost nu doar un om al tehnicii de vârf, ci şi al artei plastice.
Invitaţii din platoul de televiziune au fost pictorul Sorin Ilfoveanu şi ing. Gheorghe Badea, preşedintele fundaţiei culturale „Ilfoveanu” din Piteşti.
Deschisă cu sprijinul familiei, expoziţia „Colecţia Simion Săpunaru”, organizată de fundaţia culturală „Ilfoveanu” din Piteşti, la galeriile cu acelaşi nume – poate fi vizitată până la 1 iunie, de luni până sâmbătă, între orele 10-18.
Pe simeze sunt înfăţişate lucrările unor artişti cunoscuţi, precum: Sorin Ilfoveanu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Ştefan Câlţia, Ion Popescu-Negreni, Ion Dumitriu, Florin Ciubotaru, Ilie Boca, Teodor Rusu, Vladimir Zamfirescu, Cornel Antonescu etc.
Foarte mulţi dintre artiştii pomeniţi mai sus au venit în Argeş, la Rădeşti, ca să creeze în locul „sfinţit” de Simion Săpunaru, să surprindă pe pânze frumosul din acel colţ de rai (naturi statice, cu şure şi cruci de piatră, peisaje, siluete, portrete).
Pe lângă faptul că picta, colecţionarul de artă Simion Săpunaru scria foarte bine (de exemplu, a semnat „Cronica de la Rădeşti”, o radiografie a sufletului ţărănesc) şi a fost pasionat de fotografie.
Emisiunea fiind educativă, sfatul pictorului Sorin Ilfoveanu, adresat în mod special tinerilor vizitatori, este ca ei „să se apropie de tablouri sau de sculpturi cel puţin cu atâta drag cu care artistul a făcut lucrările”.
Simion Săpunaru era colecţionar şi ca să-i poată ajuta pe artişti.
„În afară de generozitate, Simion Săpunaru avea o putere de a se adapta, de a intra în lumea noastră, a atelierului”, a spus Sorin Ilfoveanu. „Simion Săpunaru avea şi o cultură generală. A participat la atâtea întâlniri, cu italieni, francezi, nemţi şi discuta probleme universale de istorie, de filosofie; se putea adapta la orice discuţie, la orice colectiv, a fost un om aparte”, a completat dl Gheorghe Badea.
La Galeriile „Ilfoveanu” – unde vin oameni din toate colţurile ţării, din Constanţa, Timişoara, Cluj, Braşov etc. ca să cumpere lucrări de artă – există la vânzare picturi şi sculpturi cu adevărat valoroase, semnate, în primul rând, de Ana Ruxandra Ilfoveanu, Sorin Ilfoveanu şi Adrian Ilfoveanu.