Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de vânt puternic la munte, în Carpaţii Meridionali (Argeş) şi de Curbură, în astăzi până la ora 18. Se anunţă rafale între 140 – 180 km/h. Este vizată zona montană din 14 judeţe, respectiv Caraş Severin, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău şi Vrancea. Vântul va sufla spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero, anunţă ANM.
CITEŞTE ŞI: VÂNTUL A SMULS ACOPERIŞURI LA PITEŞTI ŞI MIOVENI
VÂNT PUTERNIC ȘI PE ALOCURI NINSORI VISCOLITE
La altitudini de peste 1.500 m va fi vânt puternic și rafale cu viteze cuprinse între 140-180 km/h, intervalul vizat este 24.02 (02:00) – 24.02 (18:00). În zona de munte a județului Argeș vor fi rafale de 80-100 km/h pe tot parcursul intervalului, iar din seara zilei de duminică (23 februarie, 18:00) și până luni seara (24 februarie, 18:00) peste 110-130 km/h. Cerul va avea înnorări și se vor semnala precipitații, la început mixte și izolat vor fi condiții de ploaie, iar de duminică seara și pe parcursul zilei de luni vor fi ninsori viscolite și local consistente, diminuând semnificativ vizibilitatea.
COD Galben în zona montană, ulterior și în zonele mai joase de relief, unde vântul va avea intensificări, cu precădere din a doua parte a nopții de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, când vor fi rafale în general de 55-70 km/h. Cerul va fi temporar noros și doar izolat, pe parcursul zilei de luni, vor fi precipitații slabe, sub formă de ninsoare.
Valorile de temperatură se vor situa peste cele normale în această perioadă din an. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 și 14 grade, iar cele minime între 2 și 5 grade.
CIRCULAŢI CU ATENŢIE
Având în vedere avertizările meterologice, sub incidența cărora se va afla și județul nostru, în intervalul 23.02.2020, ora 11:00 – 24.02.2020, ora 18:00, și care vizează fenomene de intensificări ale vântului, cu rafale de până la 180 de km/h, precum și zăpadă spulberată, în special în zona montană, polițiștii argeșeni vă recomandă:
• Să evitați pe cât posibil orice deplasare, fie în calitate de pietoni, fie cu mijloace auto.
• Să vă interesați din timp cu privire la condițiile meteo-rutiere de pe traseul pe care doriți să îl parcurgeți și respectați recomandările transmise, pentru a nu vă expune unor situații periculoase.
• Să conduceți cu prudență, să adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
• Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulați cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, măriți distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
• În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie abundentă, ceaţă, polei, sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
• Să păstrați o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum şi să evitați acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
• Să vă asigurați că instalațiile de degivrare și dezaburire ale autovehiculului funcționează în parametri. Pe timpul deplasării atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate pentru o mai bună vizibilitate.
• În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
• În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
• Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.
• Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!