Până mâine la miezul nopţii, judeţul nostru se află sub incidenţa avertizării hidrologice de cod portocaliu, care vizează viituri majore ce pot genera inundaţii.
Pentru a veni în sprijinul populaţiei, sâmbătă a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-a decis operaţionalizarea grupei operative a ISU Argeş şi activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei pe toată perioada codului portocaliu. De asemenea, toate structurile Ministerului de Interne vor instrui autorităţile locale din fiecare comună, astfel încât să fie luate toate măsurile de prevenire, începând de la înştiinţarea oamenilor, până la curăţarea şanţurilor şi rigolelor, monitorizarea cursurilor de apă şi pregătirea mijloacelor de intervenţie în caz de nevoie. Totodată, la nivelul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea au fost luate măsuri preventive şi s-a dispus pregătirea pentru intervenţie, dacă situaţia o va impune. La rândul său, Salvamont Argeş îi atenţionează pe turişti să nu campeze lângă albia râurilor şi a pârâurilor sau la baza versanţilor unde se pot forma viituri, să renunţe la excursiile programate pe crestele munţilor şi să se adăpostească în hoteluri sau pensiuni.
Pompierii argeşeni sunt pregătiţi să acţioneze cu motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei acolo unde va fi nevoie.
Autorităţile le recomandă cetăţenilor să respecte indicaţiile specialiştilor şi să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze, să asigure scurgerea apelor pluviale, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber. În cazul producerii de viituri este indicat ca oamenii să nu se deplaseze prin curenţii de apă, nici pe jos, nici cu căruţe, nici cu alte mijloace de transport, şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fiipregatit.ro”.