Îmi imaginez uneori că Lucian Blaga se deşteaptă din morţi şi revine în lumea noastră. Mi-l închipui la fel de înţelept ca în prima lui viaţă. Dar nu-mi dau seama dacă ar folosi actuala tehnologie electronică. Nu-l văd având facebook. Nici stând prea mult pe internet. Dacă s-ar întâmpla ca Blaga să revină printre noi, cred că nu ar mai putea fi poet şi nici filosof. El nu ar mai avea un obiect de reflecţie din spaţiul mioritic, pentru că a dispărut din sufletul nostru unitatea stilistică, făcând loc amestecului şi promiscuităţii. Numai când mă uit la noile imobile, îmi dau seama că fiecare proprietar şi-a construit casa după gustul său sau imitând arhitectura de aiurea. Iar dacă am privi din avion harta localităţilor noastre, am avea în faţă un desen făcut de o maimuţă.
Drept care, cred că filosoful nostru n-ar fi atras de vraja internetului sub al cărui aspect grotesc şi barbar ar fi întrezărit pierderea frumuseţii de a trăi. Cred, însă, că mai mult decât tehnologia electronică l-ar fi frapat inepuizabila nemulţumire a oamenilor. De la muncitorul care visează la o viaţă mai bună până la milionarul parvenit care îşi leagănă pântecul imens într-un elegant autoturism de teren, de la ţăranul „spaţiului ondulatoriu” până la şeful de bancă, filosoful nostru ar vedea aceeaşi sete nemulţumită şi oarbă de mai mult, sete organică şi bolnavă de beţiv în dimineaţa de după chef, o nemulţumire morbidă şi tristă, adică el ar vedea boala sufletului actual.
Şi ar mai observa ceva: criza acută a gândirii. Astăzi, gândirea noastră pleacă uneori de la un gând de valoare, dar ajunge repede la chestiuni personale. Nimic nu mi se pare mai lipsit de obiectivitate decât ceea ce se numeşte lipsă de idei. Nu mai avem simţul logic al ideilor şi nici jocul intelectual. În ce mă priveşte, consider acest fapt unul dintre cele mai sigure verificări ale gândirii unora, mai ales a acelora care se exprimă „concis”. Regretatul Constantin Stroe mi-a reproşat că nu scriu mai concis. Am refuzat să dezvolt dialogul cu el, pentru că astfel aş fi ajuns la Gustave Le Bon. O dialectică a ideii se exprimă prin raţionamente care pleacă de la premise. Eu nu scriu articole de ordin cinematografic. Iar dacă cititorul nu mai are răbdare să citească un întreg articol, e problema lui. Iată de ce felul în care astăzi decurge o dezbatere de idei mă nelinişteşte cumplit, pentru că această dezbatere ajunge repede să-şi piardă liniile directoare, pierzându-se şi universul ei.
Dacă doi oameni discută despre politică, acesta este universul discuţiei lor. Însă dacă unul dintre cei doi aduce vorba despre fotbal, asta înseamnă că universul discuţiei lor s-a schimbat. Revenirea la universul de discurs anterior este oricând posibilă, dar este bine ca ambii să fie de acord în acest sens. Altfel, unul ar vorbi despre mere, altul despre pere. Drept care, atunci când apar dificultăţi într-o discuţie este bine să se revină la punctul de plecare, adică la premise. De aceea, în armată se dau ordine scurte şi cât mai clare. Dar se întâmplă de multe ori ca noi să nu revenim la premisele de început ale discuţiei noastre, recurgând rapid la o discuţie contradictorie până se uită de la ce a pornit discuţia respectivă.
Pe de altă parte, Blaga şi-ar da imediat seama că timpurilor actuale le lipseşte seninătatea. Seninătatea în faţa bucuriei şi a necazului, a succesului şi insuccesului, a vieţii şi a morţii. Şi el ar constata că oamenii timpului nostru nu mai au idealuri. Singurul rezultat pozitiv al acestei vizite postume a bătrânului filosof, în lumea gândurilor mele, ar fi trezirea în mine a dorinţei de a-i reciti filosofia pentru a învăţa să trăiesc şi eu într-un orizont al misterului aşa cum era el obişnuit să trăiască. Prin sistemul său filosofic, Lucian Blaga a pus în lumină cele mai nobile esenţe ale vieţii noastre într-un larg cadru de umanism spiritual. Esenţe pe care le găsim, credea el, la satul românesc. Însă, astăzi, în satul acesta găinile clocesc ouăle de raţă. Satul nostru nu mai e o comunitate istorică, ci una psihologică. În acest sat nu mă mai regăsesc şi nu mai văd modul de a fi de altădată. Nu mai văd în el putinţa de a mă cunoaşte, iar modul meu de a fi şi a acţiona nu mai este analog cu cel al prietenilor din copilărie. Şi nu-i mai înţeleg pe consătenii mei, ceea ce înseamnă că nu mai împărtăşesc cu ei acelaşi spirit sau, aşa cum zice filosoful, aceiaşi factori stilistici.
Sigur, trecutul satului meu îl descopăr parţial în mine însumi, iar când mă interesez de el, nu o fac dintr-o simplă curiozitate, nu caut amintiri sau imagini, ci mă străduiesc să descopăr cum a devenit el ceea ce este şi cum m-a făcut pe mine ceea ce sunt. Iar dacă Blaga îmi spune că sunt aşa pentru că astfel m-au făcut factorii stilistici ai satului meu, atunci sunt nevoit să-mi explorez fiinţa pentru a-i redescoperi în mine. Dar pentru aceasta am nevoie să-mi cunosc tot trecutul, în parte uitat, să-mi fiu propriul psiholog şi să mai fiu şi terapeutul subconştientului meu. Condiţii deloc uşoare, chiar imposibile. De aceea spune Blaga că suntem specialişti în a-i judeca pe alţii, niciodată pe noi înşine.
N.red. Dintr-o regretabilă eroare, la editorialul de ieri, intitulat „Jocul de-a autostrada”, în loc de „reala nevoie de sporire a mobilităţii spre Occident”, a apărut „reala nevoie de oprire a mobilităţii spre Occident”. Facem cuvenita rectificare şi ne cerem scuze.
36 Comentarii
Dora
Are dreptate filosoful Blaga, suntem specialisti in a-i judeca pe altii.
Anonim
Suntem rai, incruntati, nemultumiti si viata e scurta
Anonim
Să înțelegem că ați făcut saltul de la imperativ la condițional-optativ , în plan lingvistic, de la apodictic la posibil, în plan rațional-logic , de la antiteza metafizică analitic – sintetic la sintetic a priori , în plan filosofic ? (Filosofia lui Blaga , pleacă de la Kant şi ajunge ca şi ceea a lui Spengler/ „orizontul cultural”/ la „spațiul (orizontul) mioritic”. Blaga era format ca filosof în „orizontul” filosofiei germane ,care în planul logicii formale aristotelice, a deplasat „accentul axiologic” de la conținut la sfera noțiunii,rebotezând-o „orizont”)!
Sau să înțelegem că doar „negociați” un anumit „tip de receptare” din partea cititorilor cu un anumit orizont , dar , de fapt, transformând „libertatea”/negocierea / în „necesitate”/ordin de „mercurial” ?! … În rest, numai de bine !
Anonim
Unde e Blaga,sa ne dea naveta?
Anonim
Să nu credeți cumva că nu vă înțelegem,drag şi stimat editorialist de la Argesul. Însă „contextul logic”(orizonul cultural) al discursurilor/editorialellor dumneavostră capătă conotația dramatică şi chiar tragică a scenelor din creația lui Daniel Defoe ,”Robinson Crusoe”, când Robinson se adresează caprelor crescute de el pe insula naufragiului său, care „scene” citite ulterior de anumiți exegeți, şefi de departamente la instituții prestigioase de pe continentul european ( la care Robinson visase să se întoarcă după naufragiul de aprox. 30 de ani) l-au etichetat cu ” psihodiagnosticul” de …”zoofil”! Acela era „orizontul cultural” al „experților … de departament” ! Şi astfel ,Robinson a suferit adevăratul şi tragicul său naufragiu abia când a revenit „printre ai săi” !…
Anonim
Corect!
iedu
la capra
iedu
la capra satului
catrina
clar și concis vrem naveta nu intram la ore nou nu ne trebuie maturii.
Anonim
Dar ,parcă sesizez „o undă” de…regret to you ,după ce şi astăzi ai ratat milionul printr-o negociere arierată …şi arogantă (ştii tu cu cine !)…
Anonim
Parcă dacă dormiți lângă femeile…”de serviciu”, intrați la orae ?! …Că vă reclamă alea tot timpul că le faceți numai mizerii cu hârtiile voastre de la cornuri numai pe holul principal, pe unde spală şi veghează ele cu mătura video… you tube !
Anonim
orae?
Parcă sună mai bine oaie, sau orale.
Anonim
in latină „ora ,ae =gură ! Dar, ăsta e contextul dvs. intelectual (parcă ați fi PUSSYCA , Smeo sau Argentina de la complexul 2)!
Boni
Hal de comentarii (majoritatea din cele 11)! Nu-mi vine să cred. Cum erau și ce-au ajuns!
ionita
sa moara capra vecinului vrem naveta de la tap si uia
Anonim
Domnule Boni ,respectele mele pt. comenteriile dumneavoastră targhetate , chiar dacă pe ținte false (în condițiile războiului modern, autodenumit hibrid, e de înțeles că „tehnica” anilor trecuți este depăşită) ! „Contextualismul” este noul stil şi în comentariile contemporane. Din păcate contextul intelectual şi cultural al celor analfabeți funcționali stă şi la originea „majorității” comentariilor „contextualiste” loco ! Aştept cu interes comentariile dv. la art. editorial care să îmbogățească şi „contextul” în discuție , dacă se poate fără contribuții culese din folclor (mai ales înjurături neoşe) !…
anonim
sa il castram. E mai bine asa. Sa nu mai avem parte de ieziii ca el care nu o sa ne dea naveta. castrare
anonim
castram si popii din Titesti. popa Nitu.
anonim
tac tac tac nu mai am malai in sac de dat naveta fiindca am facut invastitia. Masina de serviciu, asfaltari, șanțuri si multe capre montate cu protecție de la primărie. decontare.
Vasile
Satul românesc se transformă! Lumea e în continuă emancipare și valorile tradiționale sunt înlocuite sau diluate. Ceea ce mai puteți păstra – în suflet, în casă, în carte și ulterior în muzeu, păstrați – pentru cei care vin din urmă și vor citi si vor aprecia! Felicitări pentru articol!
anonim
nea furat naveta cu ziua comunei sa ne dea banii. hotulllll. clar a furat naveta concis e de dat la dna.
anonim
eu ma duc la valea manstiri si am redus bugetul la tampoane si epilat. să ne ducă cu dastarul la serviciu, nesimțiți. ii trebuia țăranului duster mai bine isi lua un maxi taxi. fiindca are unul galben cu care care saci de tărâțe la porci din sat pentru voturi.
Anonim
Despre ce navetă, vorbiți?ce are Blaga cu naveta?toți analfabetii posteaza…
Cornel
Vrem salarii mărite in primărie!
anonim
corect avem dovezi cu șoferul nu capra copii acasa si vorbeste si urat cu iei
anonim
la valea mănăstirii se fura curent mult.
anonim
țigan din tiganie. Noi mulgem multe cdpre la maturoi. Noi vrem sa mai depunem dosare pentru proiecte europene sa mai cumparam niste capre negre de Olanda. ACESTE capre se acomodează bine la aerul din Titesti si se reproduc bine cu tapii de aicii. clar.
Anonim
Vai ,doamnă, ce i-ați „iemționat” pe bieții „țapi” din tot județul şi vreo 4 înconjurătoare , c-au uitat să-şi mai ia „restul”, deşi dv., doamnă capră, li l-ați dat, că staulul unde încasați e „monitorizat” … şi audio-video…si pe pe you tube !…
Boni
În articol este vorba de spațiul mioritic, alternanța deal-vale, spațiu ondulat și nelimitat (indefinit) și de ,,Miorița” matricei noastre spirituale (optimistă) nu de capre, țapi și cuibul de cuci al unui roman celebru. Absurdul în stare pură (vorba vine, mai degrabă prostia crasă)! C’est la vie!
Anonim
Domnule Boni, nu ştiu dacă ați observat, aceste capre, care pozează „nud” şi pe facebook , sunt unicornute, destul de negre , cu ora (gura) mare , ochii puțin obici şi poartă ohelarii de soare pe creştet, în orice sezon (şi ziua şi noaptea) pt. că ele „produc” non-stop , unii țapi „bicornuți” zic că…”lapte de…cuc” !
Pe de altă parte, toată filosofia lui Blaga, cuprisă in 3 trilologi antume şi una postumă,are în centrul ei conceptul metafizic de „STIL” şi „Matricea stilistică” cu mai multe componente printre care „spațiul” şi „timpul” şi ,cel mai important „accentul axiologic”. Spațiul mioritic (alternanța „deal-vale” reprezintă doar o exeplificare pt. „Matricea silistică” şi doar pt. „spațiu”, privitoare la poporul român, Blaga aplicând conceptele sale şi în analzarea stilului altor popoare etc. etc. Deci, haideți să nu mai răspundem provocărilor , băgându-ne „coarnele în priză” că ne „curentează”…şi pe noi , şi tocmai asta vor şi…”caprele” !…
Boni
Aferim!
anonim
matrix relod. vrem capra afara din titesti. vrem naveta noastră.
Anonim
Voi, din Titesti, ați văzut filmele care vi se potrivesc , ale lui Emir Kusturiça : „Vremea țiganilor”(că sârbii n-au auzit de „rromi”, vorba lui Petre …”plouvăr roşu”) şi „Underground” , că ciclul” Matrix”(inclusiv „relod”) rulează non-sop in „spațiul” vostru cinematografic…”puțin ondulat şi negru” ?!!
Colegi
Capra va demite secretara e condamnată să plece din primărie e o hoață. O fi amanta lui ?????
Anonim
This is the question, „to be or not to be” (Shakespeare-„H@mlet”)
anonim
to be. demite secretara