Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a reaprins temerile legate de producerea unui seism mai puternic. Cu doar o zi înainte, primarul Cornel Ionică spunea că în Piteşti sunt probleme cu blocurile construite între anii 1950 şi 1970, la acestea fiind nevoie de consolidări. Dar asociaţiile de proprietari nu dispun nici măcar de banii pentru expertize tehnice! La Bucureşti, Primăria a făcut apel la cetăţenii care stau în clădiri cu „bulină roşie” să se mute în locuinţe puse la dispoziţie de către autorităţi, pentru a fi în siguranţă. În Piteşti, o astfel de soluţie nu este viabilă, deoarece Primăria nu dispune de astfel de locuinţe. Singura speranţă rămâne, deci, ca seismul cel mare să nu vină! În cele ce urmează, pe baza informaţiilor furnizate de Prefectură, vă prezentăm lista clădirilor din Argeş încadrate în risc seismic I, II şi III.
Piteşti
În Piteşti, în clasa risc seismic I este inclus Spitalul TBC, de pe strada Cuza Vodă nr. 49 (clădire acum dezafectată, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean). Risc seismic II: coşul de fum al centralei termice a Spitalului Militar; centrala termică şi sediul administrativ al aceluiaşi spital, de pe strada Negru Vodă nr. 47; Policlinica Spitalului Militar, de pe bulevardul Republicii nr. 72; AGPIS, de pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 38; Direcţia Agricolă Argeş, de pe strada Armand Călinescu. Risc seismic III: Sala Sporturilor, de pe strada Nicolae Dobrin. La aceste clădiri de interes public se adaugă şi 99 de blocuri din Piteşti.
Câmpulung
Risc seismic I: Grădiniţa Nr. 4, de pe strada Negru Vodă nr. 139 (între timp a fost consolidată); risc seismic II: Administraţia Finanţelor Publice; risc seismic III: Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” (aflată în reabilitare); Colegiul „Carol I”; Spitalul Municipal; blocul 5 de pe strada General Simionescu.
Topoloveni
Risc seismic II: Şcoala de pe Calea Bucureşti.
Bradu
Risc seismic II: Clădirea în care funcţionează Detaşamentul II Bradu al ISU Argeş, de pe strada Staţionarului nr. 3.
Riscuri
Ce riscuri prezintă aceste clădiri în caz de cutremur mai mare? Clasa I de risc seismic: clădirile încadrate aici prezintă pericol major de prăbuşire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Normele de protecţie antiseismică sunt reduse în privinţa acestor imobile.
Clasa II de risc seismic: posibilitatea de prăbuşire la cutremur este mică. Un seism major poate afecta, însă, elementele de compartimentare şi scările, fără a pune în pericol structura de rezistenţă.
Clasa III de risc seismic: în această categorie intră clădirile care pot suferi avarii minore. Poate cădea tencuiala şi pot apărea fisuri şi crăpături la pereţi, fără ca viaţa celor din interior să fie pusă în pericol.
Instituţia Prefectului precizează că majoritatea blocurilor de locuit din Argeş nu au fost expertizate tehnic pentru cutremur.
Claudiu DIŢA