În ediţia de ieri a cotidianului nostru v-am prezentat pe larg proiectele de investiţii pe care le are în vedere Consiliul Judeţean Argeş pentru anul în curs.
Nimic nou sub soare: sunt aceleaşi proiecte rostogolite de la începutul mandatului şi până acum, an de an – pârtie de schi la Moliviş, reabilitarea spitalelor, a Muzeului Judeţean, a Cetăţii Poenari şi a Galeriei de Artă, a unor drumuri din sud (care oricum arată deplorabil!), dotări pentru unităţile sanitare etc. Concret, însă, mai nimic nu s-a făcut până acum. Ştim, ştim – procedurile! Dar nu au fost la putere taman politicieni care conduc Consiliul Judeţean? De ce nu s-au făcut demersuri să se simplifice legislaţia achiziţiilor publice? Să sperăm la asta acum, când la putere au venit… „ceilalţi”? Ei, aş! Preşedintele Dan Manu tocmai ce s-a plâns că bugetul e mai mic anul ăsta cu 30% decât în 2019! Şi atunci? Iar o luăm de la capăt la anul cu aceleaşi proiecte?
Se caută un vice…
Aşa că mult mai pământene sunt jocurile politice în Consiliu… Iar vineri, 31 ianuarie, la prima şedinţă a plenului din acest an, ar urma să aibă loc şi alegeri pentru desemnarea noului vicepreşedinte al instituţiei, după ce Simona Brătulescu de la ALDE şi-a dat demisia pentru a ajunge în Guvern. Aşa cum liderul PSD Argeş, Ion Mânzână a anunţat, partidul are un singur candidat: Marius Nicolaescu, administrator al unui ocol silvic privat. Mânzână este convins că Nicolaescu nu va avea nicio problemă în a fi ales, având în vedere că PSD are majoritatea necesară în Consiliu. PNL, pe de altă parte, va avea şi el candidat. Cel mai probabil, acesta va fi liderul aleşilor judeţeni ai PNL, Marius Postelnicescu. El ne-a declarat că decizia privind o eventuală candidatură va fi luată după consultarea cu colegii săi.
Posturi vacante
Vineri vor fi adoptate trei hotărâri de constatare a încetării de drept a mandatelor pentru tot atâţia aleşi. Astfel, Consiliul Judeţean va lua act de demisia lui Adrian Miuţescu (PNL), Simona Brătulescu (ALDE) şi Cătălin Bulf (PMP). Posturile lor vor deveni astfel vacante, iar partidele pe care le reprezintă vor putea propune pe altcineva în loc. Cei trei au devenit secretari de stat, funcţii incompatibile cu statutul de consilier judeţean: Adrian Miuţescu a ajuns preşedinte al Autorităţii Naţionale de Valorificare a Activelor Statului, Simona Brătulescu a ajuns la cancelaria premierului Ludovic Orban, iar Cătălin Bulf a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei. Simona Brătulescu era şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Cotizaţie
Pe de altă parte, tot vineri se stabileşte şi valoarea cotizaţiei pe care Consiliul Judeţean Argeş o va plăti în acest an în calitate de membru al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). În acest an, taxa va fi de 104.562 lei, fiind calculată înmulţind numărul de locuitori ai judeţului cu valoarea de 0,165 lei pe cap de locuitor (iar Argeşul este creditat cu 633.713 locuitori). Taxa este cu 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. Conform statutului, UNCJR este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, constituită conform Ordonanţei nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii şi a celorlalte acte normative din domeniu, care reuneşte pe baza liberului consimţământ consiliile judeţene din România, ca autorităţi ale administraţiei publice locale.
C.D.