Recent a apărut în săptămânalul „Viața medicală” un amplu articol legat de folclorul medical și miturile empirice transmise de la o generație la alta pe cale orală. Pentru că românii sunt adeseori creduli, făcând tratamente după ureche, ba chiar îi îndeamnă și pe alții să recurgă la cai verzi pe pereți, iată opinia unor specialiști avizați.
* Studii serioase nu confirmă teza că vaccinurile pot provoca autism. Cel mai mult se vehiculase acest aspect legat de vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă).
* Este sigură „regula de cinci secunde”? Categoric NU! Indiferent cât a rămas pe podea, un element scăpat din mână nu mai trebuie consumat, la gândul că nu a avut timp să se contamineze cu bacterii și virusuri.
* Un măr pe zi ține medicul departe? Merele sunt benefice pentru orice organism, dar asta nu te ferește de toate bolile din patologia umană.
* Apariția dinților de lapte nu este însoțită de febră, convulsii sau diaree.
* Nu s-a dovedit că guma de mestecat înghițită poate rămâne în organism timp de șapte ani.
* Trezirea bruscă din somn nu determină apariția diabetului zaharat.
* Dacă ești în vacanță la mare și te înțeapă o meduză, nu ajută cu nimic aplicarea de urină.
* Este puțin probabil, dar o femeie poate să rămână gravidă și în zilele când este la menstruație. Spermatozoizii pot trăi în uter chiar și o săptămână.
* Bărbații care își rad părul de pe pielea capului să nu creadă că firele vor crește mai des, mai sănătoase și mai închise la culoare.
* Suplimentele farmaceutice nu fac minuni și nu cresc imunitatea.
* Antibioticele nu sunt indicate în toate bolile.
* Mai ales pentru persoanele blonde, cremele de protecție solară pentru față se recomandă în orice anotimp.
* Spanacul nu este deosebit de bogat în fier. 100 g de spanac nu conțin 38 mg de fier, ci doar 3,8 mg.
* Chiar dacă se simt bine, diabeticii și cei cu suferințe cardiace cronice nu trebuie să renunțe la medicamentele indicate de specialiști.