# Rețeta revenirii după marile petreceri îmbibate în alcool
După atâtea mese îmbelșugate, ciorba de potroace îi pune pe gurmanzi imediat pe picioare, fiind și un leac pentru mahmureală.
O astfel de ciorbă acrită cu moarea de varză, dreasă așa cum se cuvine cu smântână și gălbenuș se gătește, de regulă, din măruntaie de pasăre (găină, pui, gâscă, rață, curcan), adica din aripi, gâturi, spinări, inimi și pipote.
O rețetă ca la mama acasă, în ceea ce urmează.
Într-o oală de 4 litri de apă pusă pe foc se pun aripioare de pui (500 grame), măruntaie (pipote și inimi – 400 grame) și o linguriță de sare. Se lasă să clocotească bine și se adună spuma. Se toacă mărunt două cepe, un morcov, un păstârnac și o bucată de țelină apoi se pun la fiert în același vas, împreună cu 20 de boabe de piper. După o oră se pun vreo două linguri de orezul, iar la un interval de un sfert de oră se toarnă în oală un litru de zeamă de varză murată. Se mai lasă câteva minute la clocotit și se adaugă două gălbenușuri de ou bătute cu 200 ml de smântână și cu ceva zeamă din oală. După ce se ia oala de pe foc se presară leuștean.
Ciorba de potroace conține vitamine de… trezire, care pun omul pe picioare. Zeama de varză murtată (moarea) conține bacterii „bune”, care restaurează flora gastrică. Iar lipidele (grăsimile) din pielea aripioarelor, smântână și gălbenușuri ajută celulele hepatice și metabolizarea mai rapidă a alcoolului din organism.
Ciorba de potroace se prepară și din oase de porc, vită sau miel, însă în mod traditional carnea aleasă este cea de pasăre.