Cinematograful „Sebastian Papaiani” din Pitești a intrat în… carantină înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19. În sala de spectacole de pe strada Victoriei lumina s-a stins în urmă cu peste opt luni, cinematograful înființat în anul 1912 având porțile ferecate din decembrie anul trecut. Aflat în moarte clinică, așezământul cultural ar putea fi salvat de un vaccin… guvernamental.
Cel mai vechi din Pitești
Care sunt… avatarurile așezământui cultural am aflat de la Jean Dumitrașcu, managerul Cinematografului „București” și al Filarmonicii piteștene.
Jean Dumitrașcu: «Cinematograful „Papaiani” este cel mai vechi din Pitești, fiind înființat în anul 1912, în sediul Băncii Populare, sub denumirea de Sala „Aquila”, în proprietatea lui Constantin Mircea. Filmele de epocă proiectate nu aduceau profit, astfel încât, o perioadă, sala a devenit și sediul telefoanelor și poștei urbane. În 1930, cinematograful – cel mai mare și modern din oraș – a devenit și profitabil, astfel încât, în aprilie 1931, aici a fost inaugurată proiectarea filmelor cu aparat sonor, unicul din ţară, producţia Casei „Gaumont” din Paris, tip 1931, prezentând publicului un spectacol egal celui din Bucureşti.
Întrucât clădirea teatrului din Pitești se deteriorase, la 6 martie 1948 a fost deschis, la Sala „Aquila”, cu stagiune permanentă, Teatrul Muncitoresc (ulterior, Teatrul de Stat). Sub același acoperiș se jucau spectacole de teatru și se difuzau filme. Abia în anul 1959 a avut loc rebotezarea cinematografului, din „Aquila” (cunoscut așa de 47 de ani), în „Modern”. Anii 60, 70 și 80 au fost ani de glorie, cu săli pline și filme frumoase. După 54 de ani, la 1 martie 2013, „Modern” și-a schimbat iar denumirea, în „Sebastian Papaiani”. S-a dorit rebrenduirea cinematografului, care o ducea tot mai greu după 1990, precum și omagierea celui mai mare actor pe care Piteștiul l-a dat țării. Prin taxele foarte mari impuse de Ministerul Culturii pentru închirierea unui film, fără sprijinul Centrului Național al
Cinematografiei și al RADEF-România Film, Cinematograful „Sebastian Papaiani” a dus-o tot mai greu, fără bani de salarii și de căldură. În 2016, am început demersuri pentru preluarea la Primăria Pitești a Cinematografului „Papaiani”, la rugămintea administratorului Constantin Curelea. Pe vremea premierului Cioloș, era cât pe-aci să reușim, dar s-a schimbat guvernul, care avea altă viziune. S-a dat și lege. Nu care cumva să mai fie dat primăriilor vreun cinematograf! Așa că nu am mai putut face nimic… Cinematograful „Papaiani” a continuat să aducă filme bune, am fost și în concurență, cum s-ar spune, prin Cinematograful „București”, pe care îl conduc. Dar RADEF a intrat în 2018 în insolvență, iar Cinema „Papaiani” a pierdut lupta cu frigul, cu subfinanțarea. Lovitura de grație a primit-o când i s-a mai interzis să închirieze sala pentru serbări școlare. Așa că în 2019, în pragul sărbătorilor de iarnă, Cinematograful „Papaiani” a fost închis, după 107 ani de funcționare».
Fiind… falit, bătrânul cinematograf de pe strada Victoriei a intrat în… carantină. Rămas fără curent, așezământul cultural are nevoie de un… vaccin guvernamental. Legea trebuie modificată ca să-i permită Primăriei Pitești să preia cinematograful „Papaiani” pentru a-l moderniza și a-l readuce la viață.