Ieri, la „Antena 3” Piteşti a început sezonul de toamnă al emisiunii „Subiect de presă”. Realizatorii – Cristina Munteanu şi Mihai Golescu – au propus o dezbatere incitantă: „Cine vrea capul lui Miuţescu”. Iar invitat în platou a fost liderul PNL Argeş, consilierul judeţean Adrian Miuţescu, cel care şi-a anunţat încă de pe acum intenţia de a candida la anul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Problema e că Miuţescu se confruntă cu o opoziţie în propriul partid.
O toamnă fiebinte
A fost o vară fierbinte şi la propriu şi la figurat, în condiţiile în care urmează în noiembrie alegeri prezidenţiale. În plus, ALDE a ieşit de la guvernare, iar opoziţia visează din nou să răstoarne Guvernul Dăncilă, după ce a eşuat lamentabil într-o încercare similară imediat după alegerile europarlamentare în care a fost, totuşi, pe val. Acum, datele problemei par schimbate. Aşadar, sunt premise ca şi toamna să fie la fel de fierbinte, dacă nu chiar mai încinsă, măcar din punct de vedere politic. Iniţial se anunţase că şeful statului, Klaus Iohannis, urma să participe mâine la Piteşti la un eveniment regional al PNL. Ieri, Miuţescu a dezvăluit că preşedintele are altă agendă şi că nu mai vine la Casa de Cultură a Sindicatelor. În ceea ce-l priveşte, răspunzând unei întrebări „de încălzire” lansate de directorul Mihai Golescu, Miuţescu a asigurări că stă bine cu sănătatea şi că va putea face faţă cerinţelor luptelor politice, după ce în urmă cu ceva vreme a suferit un accident vascular cerebral.
„Voi curăţa partidul de gunoaie”
„Baza” unui partid sunt aleşii săi locali, dublaţi de membrii simpli sau cu diverse atribuţii pe diferite trepte ierarhice. Ei bine, aşa cum cotidianul „Argeşul” a semnalat recent, mai mulţi primari ai PNL şi-au anunţat nemulţumirea faţă de modul în care Miuţescu ar conduce organizaţia. De asemenea, au fost scandaluri legate şi de tinerii din partid, organizaţia de profil fiind „epurată”, ceea ce a stârnit acuzaţii de… dictatură. „Cine vrea capul lui Miuţescu la Argeş?”, a întrebat direct Mihai Golescu. „Sunt oameni care nu iubesc PNL. Sunt oameni care vor ca PNL să rămână un partid slab, care nu doresc ca PNL să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean, fiind deranjaţi că Miuţescu a deschis partidul – iată, a venit alături de noi medicul Tiberiu Irimia, un om valoros. Avem mulţi oameni valoroşi alături de noi, iar unii dintre ei sunt în cursa pentru a fi desemnaţi candidaţi la Primăria Piteşti… Când am fost reales preşedinte al PNL Argeş, am promis că voi curăţa partidul de toate gunoaiele. Eu sunt un liberal din convingere, cred în nişte valori şi asta voi face în continuare. Mi-am păstrat principiile, pentru că oamenii vin şi pleacă, dar PNL Argeş trebuie să fie un partid aşa cum şi-l doresc liberalii adevăraţi – deschis, curat, dinamic”, a afirmat Miuţescu.
Jocuri politice
„PNL Argeş a reuşit la ultimele alegeri să îşi dubleze scorul faţă de alegerile parlamentare trecute. Nicio altă organizaţie din ţară nu a reuşit o asemenea performanţă. Rezultatele au fost apreciate de către conducerea naţională a partidului. Tocmai din acest motiv are loc la Piteşti, sâmbătă, acest eveniment regional al PNL. Aici este leagănul liberalismului românesc…”, a afirmat Miuţescu. Liderul PNL a atacat şi ALDE, partid desprins din PNL, spunând că „Tăriceanu a trădat de mai multe ori”, ceea ce „denotă apucăturile sale”. Nu a scăpat nici fostul lider PNL Argeş, Ion Popa, propus acum de ALDE pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Miuţescu spunând despre acest lucru că „este o glumă”. În ceea ce priveşte culisele politice privind căderea Guvernului, Miuţescu a declarat că „Ponta face un joc politic mizerabil”, că PNL ar putea veni cu un program de guvernare doar dacă ar câştiga alegerile parlamentare, că PNL depune de fiecare dată moţiune de cenzură, dar unele partide fac joc dublu şi, din acest motiv, nu s-a reuşit mai nimic până acum, că ALDE a ieşit de la guvernare la centru, dar în judeţe conduce alături de PSD în continuare etc.
Bani şi promisiuni
Adversarul numărul 1 al PNL a fost, este şi rămâne PSD, a spus Miuţescu. Musceleanul Mircea Diaconu, care va candida pentru preşedinţie din partea ALDE şi Pro România, „este pus acolo doar să rupă voturi de la alţii, cum a făcut mereu”. Iar USR nu este văzut de către liderul PNL Argeş drept principala ameninţare pentru Iohannis la alegerile prezidenţiale, deoarece „PSD rămâne, totuşi, un partid mare, cu o structură aşezată”. Pe plan local, PNL vrea să termine dominaţia de 30 de ani a PSD. „PNL îşi propune să preia conducerea Consiliului Judeţean. În CJ sunt printre cei mai vocali adversari ai PSD şi arăt ce bătaie de joc este acest buget al judeţului: actori, artişti plătiţi cu milioane de lei; salarii mari, nejustificate pentru angajaţi; dar suntem doar opt consilieri ai PNL. Judeţul Argeş are cele mai proaste drumuri judeţene din România, dar nu se alocă bani mai mulţi pentru infrastructură; cei 170 de angajaţi ai CJ au fost duşi la munte şi la mare cu tot cu familii pe milioane de lei publici; nu se poate aşa! Dacă vom câştiga conducerea Consiliului Judeţean vom schimba stilul de management. Uitaţi-vă cum arată judeţele conduse de PNL! Aşa s-ar întâmpla şi în Argeş!”, exclamă Miuţescu.
Ce poate face Iohannis?
Dacă tot este la Cotroceni de cinci ani, Klaus Iohannis ar fi putut face mai multe pentru a determina construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu? „Preşedintele României nu are atribuţii şi nu poate lua decizii pentru ministere. Ar putea ajuta dacă ar avea un Guvern al partidului său. Colaborarea ar fi alta, programele ar putea fi coroborate. Nu poate Iohannis să facă autostrada Piteşti-Sibiu. Putea să facă Viorica Dăncilă autostrada, că ea este premier! De ce nu fac cei de la putere nimic? În 2008, când PNL era la guvernare, aveam deja studiul de fezabilitate făcut pentru autostradă! Ce au făcut cei de la PSD? Dacă venim la putere şi nu facem în patru ani 80% din autostradă, atunci ne puteţi critica pe noi!”, a spus Miuţescu.
Acord cu USR?
Sunt deja discuţii pe „piaţa politică” legate de o înţelegere între PNL şi USR, conform căreia liberalii ar urma să aibă candidat la şefia Consiliului Judeţean, iar USR la Primăria Piteşti, iar cele două partide să se sprijine reciproc. „Este doar o analiză matematică pe care o facem. La momentul potrivit, când se vor apropia alegerile locale, vom face o evaluare. De exemplu, legislaţia electorală se poate schimba, deoarece nouă nu ni se pare normal ca un primar să fie ales din primul tur. Dacă primarii vor fi aleşi din două tururi, atunci, obligatoriu, vom încheia anumite parteneriate”, a răspuns Miuţescu.
2 Comentarii
Anonim
Ați ajuns şi…miştocari (scuzați !) ??!…
Cine/ce să facă …cu capul lui Miuțescu ??!!!…
Goargăș
Ce visezi, măi nene, la fel ca mutantul retard. Cum adică, ,,dacă ar avea un guvern al partidului său?” Art. 84 din Constituție: ,,in timpul mandatului, Președintele (cu p mic pentru sas) României nu poate fi membru al unui partid…”. Vai de capul vostru, cu flașneta obosită (R. Bogdan), cu tot! Voi, urmașii Brătienilor? Râd și curcile!