Editorialul „De ce tragem în Dan Manu?„ scris joia trecută de redactorul-şef Gabriel Lixandru a atras sute de cititori, dar şi comentarii „apăsate” pe un subiect pe care ni l-am asumat ca sarcină zilnică de serviciu: starea sistemului public de sănătate. Păi, după cum spune un cititor, dacă „Dan Manu nu face mai nimic într-un sector pe care-l cunoaşte, atunci alte cereri şi observaţii devin… inutile”. Cu toate acestea, nu putem trece cu vederea faptul că anumite probleme ar putea fi rezolvate şi fără intervenţia şefului CJ Argeş (ne referim în mod special la Spitalul Judeţean). Sunt pur şi simplu nişte lucruri elementare ce trebuie asumate de angajaţii simpli, coordonaţi de nişte manageri. Dar…
„Imun la… săpun”
„…Acolo nu se vrea şi punct. Eu nu pot să cred că un director de spital nu vede aceste lucruri, aceste mizerii din spital şi din curtea spitalului. Aici nu mai e vorba de finanţări, e vorba de un minim de decenţă. Nu-i costă nimic în plus să le pună pe femeile de serviciu să cureţe saloanele, băile şi coridoarele ÎN TIMPUL SERVICIULUI, adică în timpul orelor pentru care îşi iau salariul. Cât despre săpun şi hârtie igienică… ce aş putea adăuga? Cât poate să coste, dom’ne, două săpunuri pe zi în două băi care acoperă un coridor întreg, cu saloane pe stânga şi pe dreapta? Nici nu se consumă atâta. De-a lungul anilor am observat că semnalările ziarului «Argeşul» au generat nişte mişcări, dar se pare că ăştia de la «Judeţean» sunt… imuni; de fapt, e un grosolan eufemism” – ne scrie Elena Delia Dumitrică.
„Folosiţi artileria grea!”
Cât despre acţiunea noastră de monitorizare a Spitalului Judeţean, un alt cititor fidel, domnul Puiu, consideră că este foarte utilă: „O acţiune concertată a greilor de la «Argeşul», demnă de toată lauda. Am citit absolut toate articolele legate de acest subiect şi mi-a plăcut determinarea unora dintre autori – pentru mine a fost o surpriză plăcută şi chiar nesperată. Nu ştiu de unde a pornit, dar se vede un suflu nou de atitudine a jurnaliştilor de la «Argeşul». Focul a fost deschis, dar, pentru început, muniţia se dovedeşte a fi cam slabă; nu poate străpunge blindajul vinovaţilor de situaţia găsită la Spitalul Judeţean. Va trebui să folosiţi artileria grea şi să umblaţi şi la tactică. Inamicul e puternic, nu este format doar din persoana domnului Manu. I se alătură domnului Manu şi domnul care iese din biroul pe care scrie «Managementul calităţii serviciilor medicale», pentru că nu vede ce se întâmplă afară sub fereastra sa. Nu pot să înşir aici toate persoanele care se fac vinovate de situaţia dezastruoasă de la spital, dar pot să nu fiu de acord cu dumneavoastră când spuneţi că fondurile de la guvern i-au venit cu ţârâita şi asta vă determină să nu-l contraziceţi pe dl. Manu. Nici primarul Ion Georgescu nu a avut nişte saci cu euro, dar este foarte ambiţios în ceea ce face pentru comunitate şi se zbate chiar dacă a îndurat multe jigniri din partea unora, care, între un doctor şi un fost şef de cantină, l-ar fi ales cu ochii închişi pe primul. A fi gospodar presupune să ai şi-n ADN ceva şi să nu prestezi în mai multe locuri în acelaşi timp, că ai bani, dar nu ai rezultate.
Sunteţi prea versat, iar eu o iau ca pe o ironie fină atunci când afirmaţi că, de pe altă poziţie, de parlamentar sau ministru, dl Manu ar ataca altfel problema. Exclus. Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă! Vă felicit pentru acţiune şi aştept intervenţia dumneavoastră, a echipei, şi în alte puncte nevralgice ale societăţii!”