Una dintre marile probleme ale clasei politice româneşti este că nu reuşeşte să scoată tinerii la vot. Organizaţiile de tineret ale partidelor din Argeş par să fie reduse, pur şi simplu, la tăcere. Altădată aveam informări despre acţiuni ale TSD, TNL sau TC, acum nu mai avem nimic. În afară de unele „montări” pe Facebook, partidele par incapabile să scoată tinerii din hibernare. Nici nu este de mirare…
Radiografie
TSD Argeş este condus de consilierul judeţean Diana Eftime. Nu am mai auzit nimic despre această organizaţie care părea foarte activă pe vremea şefiei Georgianei Drăghici. La PNL este, la fel, tăcere, în vreme ce până şi Codruţ Matei de la ALDE (care reuneşte conservatorii şi PLR) pare să fi obosit. De ce se duc tinerii în partide? „Mai mergem la o petrecere, la un meci de fotbal… De asta mergem. Unii mai speră să ajungă ceva, dar îşi dau seama rapid că au porţile închise. «Pilele», rudele şi cei cu bani au şanse. Restul pot să muncească oricât, tot la lipit afişe sunt buni!”, ne-a declarat, cu amărăciune, un tânăr social-democrat.
Oferte
Pe lângă accesul greoi la vârful politicii, tinerii mai au o problemă: ofertele pentru ei fie nu există, fie sunt nerealiste. Toate partidele bat toba pe creşterea numărului de locuri de muncă, dar nu se face nimic concret în acest sens. În contrapartidă, pensionarii sunt mai mult decât disciplinaţi la vot. Au şi de ce: politicienii se înghesuie să le ofere facilităţi, creşteri ale punctului de pensie, ajutoare şi scutiri. Tinerii – s-a văzut în cazul „Colectiv” – ies la alegeri mai mult când se revoltă şi, astfel, votează doar contra cuiva, nu pentru ceva anume. Visul celor tineri este să plece peste hotare, deoarece în ţară au parte numai de demagogie. Cine va reuşi să capaciteze la urne tineretul va avea un plus uriaş. Dar tare ne este teamă că şi în acest an, la alegerile parlamentare, va fi din nou absenteism.
Dreapta…
Mulţi sunt atraşi de ideea de dreapta, dar, cu toate acestea, PNL şi celelalte partide nu reuşesc mare lucru la alegeri. În Argeş, PNL pare să fie în suferinţă (s-a văzut şi la locale acest lucru). Nici nu este de mirare. Dreapta în Argeş este reprezentată, de regulă, nu de oameni de afaceri şi de oameni cu profesii libere, ci de cei care lucrează în instituţii ale statului conduse, de multe ori, de reprezentanţii PSD. Şi atunci, de unde opoziţie reală? De unde rezultate? În tot acest timp, PSD s-a menţinut ca o armată şi şi-a mărit efectivul de primari, asigurându-şi combatanţi politici respectabili pe toate fronturile. Iată un alt motiv – alături de cel că tinerii nu vor ieşi la vot – pentru care şi după 11 decembrie tot PSD ar putea triumfa în Argeş…
Claudiu DIŢA