Circa 400 de salariaţi ai combinatului chimic Oltchim, atât de la Râmnicu Vâlcea, cât şi de la Divizia petrcohimică Bradu din Argeş, au fost disponibilizaţi, cu acordarea de salarii compensatorii, ei urmând să-şi încheie activitatea în luna februarie, potrivit liderului de sindicat Ion Radu.
Petrochimia Bradu se află încă în posesia statului care nu a reuşit să o privatizeze, în ciuda promisiunilor, iar din februarie pe platformă vor mai fi câteva zeci de angajaţi care se vor ocupa de conservarea utilajelor şi echipamentelor. Şi rafinăria Arpechim care aparţine OMV-Petrom este închisă, fiind propusă spre dezafectare.
Oile negre…
În trecut, Arpechim era perla economiei argeşene, o adevărată şcoală de chimişti şi petrolişti care au ajutat cu cunoştinţele lor dezvoltarea unor industrii prospere în alte colţuri ale lumii. La un moment dat, rafinăria a intrat în posesia OMV-Petrom, iar petrochimia a rămas la stat, promisiunile cum că unităţile vor fi reunite şi preluate de stat pentru a fi integrate cu Oltchim curgând inclusiv în timpul cât la ministerele Energiei şi Economiei era şef deputatul de Argeş Andrei Gerea, iar piteşteanul Daniel Constantin era vicepremier.
Doar vorbe goale! Statul nu a mai preluat rafinăria de care OMV-Petrom nu mai are nevoie (la Piteşti vor mai funcţiona doar depozite de carburanţi) şi a eşuat în înercarea de a privatiza petrochimia Bradu de care se pare că nu prea există investitori interesaţi.
Economie de piaţă…
Liderul sindical Ion Radu a precizat că deciziile de concediere au fost emise încă de la sfârşitul anului trecut, disponibilizarea fiind făcută cu respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare la acea dată, cei aflaţi în această situaţie urmând să primească plăţi compensatorii în funcţie de vechimea pe care o au în cadrul societăţii.
Conducerea combinatului Oltchim, de care aparţinea şi petrochimia Bradu, a anunţat că a mai rămas cu 177 de angajaţi ca urmare a vânzării majorităţii activelor societăţii către Chimcomplex Borzeşti şi Dynamic Selling Group. Potrivit sursei citate, reducerea de personal s-a făcut prin preluarea de către cei doi cumpărători a 1.356 de angajaţi, alţi 436 de salariaţi fiind disponibilizaţi. Chimcomplex SA a cumpărat în luna noiembrie, cu 127 de milioane de euro, cea mai mare parte a activelor Oltchim, între care secţiile: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane şi parţial VCM/PVC 1, dar a preluat şi 1.164 dintre salariaţii de la Râmnicu Vâlcea. Activele companiei vâlcene care nu s-au vândut până acum – Divizia Vâlcea, compusă din şase compartimente şi un sector al unităţilor în conservare şi Divizia Bradu-Piteşti, cu patru compartimente şi un sector cu unităţile în conservare – rămân în continuare în administrarea Oltchim.
Combinatul se află din ianuarie 2013 în insolvenţă, acţionarul majoritar fiind statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine peste 54% din acţiunile societăţii.