De ieri, Primăria Piteşti primeşte cereri şi declaraţii pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului destinat încălzirii locuinţei. Titularul respectivului ajutor poate fi, după caz: proprietarul locuinţei, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauze de întreţinere, titularul contractului de închiriere al acesteia ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, după caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 18 ani.
Energie termică
La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, ajutoare cu caracter permanent şi alte creante legale. Familiile sau persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor pentru energie termică sub condiţia ca venitul net mediu lunar pe membru de familie să fie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. În cazul persoanelor singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat şi care au venituri/membru de familie cuprinse între 786,1 lei – 1082 lei, acestea beneficiază de o compensare de 10%.
Alţi combustibili
În cazul familiilor şi persoanelor singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale sau lemne/cărbuni/combustibili petrolieri, plafonul maxim de venituri este de 615 lei/membru de familie, cuantumul ajutorului stabilindu-se în funcţie de acest venit. Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale venitului minim garantat ajutorul pentru combustibili solizi (lemne, cărbuni) sau petrolieri este de 58 lei. În sezonul rece, la sesizarea terţilor sau la solicitarea agenţiilor teritoriale se vor efectua anchete sociale pentru verificarea situaţiilor semnalate şi determinarea cazurilor de eroare şi fraudă. În cazul în care în urma anchetelor sociale se constată că beneficiarul nu a declarat corect numărul membrilor de familie, veniturile ori bunurile deţinute, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal.
Claudiu DIŢA