La alegerile locale, verificarea şi numărarea buletinelor de vot ar fi trebuit să se finalizeze, la unele secţii, a doua zi, după ora 12. Peste 2.000 de buletine de vot nu pot fi verificate şi numărate în mai puţin de 11-12 ore, dacă s-ar respecta prevederile legale referitoare la acest aspect. Pentru alegerile locale, la numărarea voturilor trebuie să se respecte prevederile art. 93 alin (1) lit. f) din Legea 115/2015 care prevede că preşedintele „citeşte cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin de vot, lista de candidaţi care a fost votată sau, după caz, numele şi prenumele candidatului independent ori numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar care a fost votat şi arată buletinul de vot celor prezenţi; buletinele de vot deschise sunt selectate în funcţie de consiliul local, primar, consiliul judeţean şi sunt aşezate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi de candidaţi independenţi şi sunt numărate şi legate separat”. La o emisiune tv s-a adus în atenţie faptul că „buletinele de vot au fost împărţite între membrii secţiei şi fiecare şi-a verificat buletinele, ceilalţi membri neavând posibilitatea să vadă ce este pe buletinul de vot fiind preocupaţi cu propriile buletine”. Cine a mai verificat fiecare buletin? Nu se va cunoaşte niciodată dacă a fost plasat buletinul valabil pentru X la pachetul pentru Y. De ce nu se doreşte renumărarea voturilor? Cine şi de ce se fereşte de această operaţiune? S-ar pune capăt discuţiilor şi s-ar afla adevărul…
Se poate face o simulare să vedem cât durează verificarea şi prezentarea unui buletin, ridicarea, verificarea, deschiderea pagină cu pagină şi prezentarea fiecărei pagini membrilor secţiei, din calculele mele cel puţin 20 de secunde; dacă au fost 2.100 de buletine, rezultă 11-12 ore. Cei care au fost stabiliţi să-şi desfăşoare activitatea în secţiile de votare, după 14 ore, sunt deja obosiţi. Cum să reziste un om peste 26 de ore, timp în care trebuie să fie atent la tot ce se execută în secţie, inclusiv la numărarea voturilor şi la elaborarea proceselor-verbale? Ar trebui regândită şi modificată Legea electorală, există motive serioase pentru acest demers.
Din punctul meu de vedere, tot procesul de votare ar trebui înregistrat. Pentru o verificare corectă a buletinelor de vot, ar trebui renumărate buletinele la Biroul de Circumscripţie şi confruntate rezultatele cu cele consemnate în procesele-verbale. Cu ce s-ar greşi? N-ar trebui să solicite cineva renumărarea, să se prevadă în lege acest aspect.
Marin TUDORICĂ