# Surpriză, sau nu, două fundaţii „eco-civice”
# Sub masca luptătorilor pentru protejarea mediului se ascund, de fapt, afacerişti cu interese bine determinate.
Aşa cum v-am informat, în cartierul piteştean Tudor Vladimirescu ar urma să fie făcută una dintre cele mai mari investiţii private din ultimul deceniu şi poate mai mult. Un fond de investiţii sud-african a lansat deja în dezbatere proiectul pentru construcţia unui mall, a unui ansamblu rezidenţial şi a unui pasaj rutier aerian peste strada Lânăriei care în prezent este deseori sufocată din punct de vedere al traficului din cauza unei bariere la o trecere de nivel cu calea ferată.
Investiţia ar schimba radical faţa cartierului şi, în plus, ar genera foarte multe locuri de muncă. Dar, aşa cum se întâmplă deseori când apare o astfel de o oportunitate (rară) de afaceri se trezesc unii şi alţii care să pună beţe în roate…
„Habitatul păsărilor” şi interese…
Astfel, Fundaţia Eco-Civica şi Frames Media Network şi-au unit forţele împotriva construcţiei Piteşti Mall. Fundaţia militează pentru „protejarea habitatului păsărilor” de pe Lacul Prundu care se află chiar în vecinătatea zonei unde va fi dezvoltat proiectul. Totuşi, nimeni nu construieşte pe lac; nimeni nu acoperă lacul cu vreo prelată pentru ca păsările să nu mai ajungă aici; nu va fi nici un combinat care să scoată fum şi să huruie cât să alunge purtătoarele de pene. Mai mult, iniţiatorii proiectului s-au angajat să ia toate măsurile necesare pentru protejarea mediului, a florei şi faunei zonei. Pe de altă parte, Evz.ro dezvăluie faptul că, de multe ori, sub masca luptătorilor pentru protejarea mediului se ascund, de fapt, afacerişti cu interese bine determinate.
Eco-Civica…
De exemplu, Fundaţia Eco-Civica „a cunoscut o creştere considerabilă a capitalului de imagine după implicarea în controversatul scandal dintre Cathedral Plaza şi Catedrala Sfântul Iosif, atunci când lupta împotriva proiectului dezvoltat de Millennium Building Developement. Eco-Civica cerea vehement, dacă vă amintiţi, demolarea clădirii de birouri şi revenirea la statutul de parc al terenului pe care s-a construit. Investiţia MBD şi valoarea estimată de piaţă a clădirii cumulau 70 milioane euro. Până aici nimic dubios. În spatele investiţei de la Cathedral Plaza a fost un cunoscut miliardar israelian, cu rădăcini în România, Eyal Ofer. Acesta a vândut în 2013 clădirea de birouri către un investitor grec – Paplekas. Familia Ofer deţine terenuri şi bunuri imobiliare în România de sute de milioane de euro şi se bucură, în acelaşi timp, de o reţea puternică de conexiuni politice. Printre toate afacerile şi proprietăţile pe care le are familia Ofer în România se află şi Jupiter Piteşti SRL, înfiinţată de Doron Ofer pentru construcţia mall-ului Jupiter City din Piteşti”, afirmă Evz.
„Revenind la Fundaţia Eco-Civica, aceasta s-a poziţionat puternic împotriva familiei Ofer” (…), doar că că este posibil ca această luptă să îi fi adus fundaţiei, pe lângă capitalul de imagine, şi o prietenie influentă cu „duşmanul” însuşi”. Fundaţia Eco-Civica şi Frames Media Network şi-au unit forţele împotriva construcţiei Piteşti Mall care, culmea, este chiar concurentul direct al viitorului mall al familiei Ofer, Jupiter City. Fundaţia Eco-Civică ajunge astfel să apere cu un civismul ei ascuţit interesele vechiului adversar”, mai notează Evz. Mai mult, în comparaţie cu alte proiecte ale fundaţiei, când ONG-ul se alătura iniţiativelor deja lansate de cetăţeni şi oferea sprijin acţiunilor acestora, „de data asta preia direct o aşa-zisă plângere cetăţenească şi o duce în proţap la Agenţia de Mediu.
Partea haioasă a tărăşeniei este că aceiaşi locuitori nu s-au plâns că fix pe terenul unde ar trebui să apară Piteşti Mall este astăzi o fabrică dezafectată de industrie grea, unde mulţi au lucrat cândva. Un morman de fiare vechi, clădirile în paragină şi şomajul nu-i deranjează pe bieţii locuitori, dar i-ar deranja să aibă un mare centru comercial modern unde să-şi găsească de lucru”, concluzionează EVz.ro care aduce în discuţie şi avantajele unui pasaj rutier care ar scoate din izolare cartierul.
Un Comentariu
George
Cu tot respectul pentru autorul articolului, dar nu este prea bine informat. Fabrica la care se refera este intr-adevar de industrie grea, dar nu este in niciun caz dezafectata. Este chiar foarte activa, aici lucreaza in jur de 400 de oameni.