Mai multe bănci și-au desființat casele de schimb valutar. Se vor face doar online!
Mai exact, au desființat operațiunile de schimb valutar la casieriile băncilor trecând toate aceste operațiuni în online și obligatoriu prin conturi separate în lei și în valuta în care se efectuează plata. Prin trecerea de la schimbul fizic cu cash la cel pe internet banking, serviciile de schimb valutar se scumpesc cu 0,15% -2% pe tranzacție, conform site-urilor băncilor. La aceste comisioane se adaugă cele rezultate din diferențele de curs, inclusiv cele generate de cursul de schimb Visa sau Mastercard, plus cursul BCE în cazul plăților în euro. Per total, comisioanele de conversie monetară (marja) sunt cuprinse între 7% și 9%.
La BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank, și mai nou, UniCredit Bank, operațiunile de schimb valutar la ghiseul băncii nu mai sunt posibile. Schimbul valutar este posibil doar prin internet, mobile banking sau la MFM, automatele multifuncționale ale băncilor, acolo unde există.
Alte bănci, numite de noi hibride, permit schimbul valutar la ghiseul băncii cu condiția ca persoana care face operațiunea de schimb valutar să dețină conturi distincte deschise la acea bancă, în lei și în valuta în care se dorește transferul. Schimbul valutar e disponibil prin Internet Banking și la ghișeu, doar între conturile deschise la Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, First Bank, Libra Bank, Patria Bank.
Singurele bănci la care se mai pot face tranzacții cash cu valută sunt Banca Transilvania, BRD, CEC Bank și Alpha Bank (deși de anul viitor nu se știe cât vor mai fi posibile aceste tranzacții dat fiind faptul că banca grecească a fost achiziționată de UniCredit, chiar dacă în viitoarea entitate grecii vor mai deține 9%).
După cum arată site-urile băncilor, operațiunile de schimb valutar pe internet, MFM sau plăți cu cardul sunt supuse unor comisioane suplimentare. Astfel, pe lângă comisioanele percepute de emitenții cardurilor prin care se fac plățile respective, Mastercard si Visa, băncile procesează comisioane între 0,15% și 2% pe fiecare tranzacție. În mare parte, comisioanele se datorează transferurilor interbancare, celor de administrare a contului în valută sau pur și simplu diferenței de curs dintre schimburile valutare in cont, plată cu card sau schimb la ghișeu. Pentru cele trei tipuri de plăți băncile utilizează în general cursuri de schimb diferite. Comisioanele diferă de la bancă la bancă.
Există totuși și avantaje: clienții băncilor care au taiat accesul la cash pot face schimburi valutare la un curs avantajos: pentru o suma si un interval de timp bine stabilit de fiecare bancă, clientul poate cumpăra euro, dolari sau alte valute la cursul BNR.
Sursa: economica.net