Chinul unei familii din Pitești. De 11 ani fără curent electric.
Dorința fiecărui om la maturitate este să-și construiască o casă după bunul plac în care să-și trăiască zilele în liniște și bucurie. După zeci de ani de muncă în care familia Luchian a visat la o casă încăpătoare, a reușit să-și ridice una în Pitești, pe strada Zborului, departe de aglomerație și aproape de natură.
Nimeni nu ar fi crezut că la 11 ani distanță de la finisarea casei, mobilarea acesteia și dotarea cu absolut toate utilitățile care au depins de familie, încă nu s-au putut muta acolo! Motivul? În zona respectivă, aproape de un câmp, nu s-a putut face racordarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice.
Maria Luchian, pensionară, în vârstă de 72 de ani, a dus o luptă crâncenă pentru a-și putea vedea casa cu lumină, așa cum este normal, dar fără succes. Zeci de drumuri, cereri, documente împărțite între CEZ și Primăria Pitești și audiențe cu primarii. Toate fără rezultat, după cum ne-a povestit:
“De 11 ani nu avem nimic, lumină în primul rând, nici apă, nici gaze. În zonă sunt patru case, toate cu aceeași problemă. Am cerut ajutor de la Primăria Pitești, de la CEZ, dar de fiecare dată am fost pasați dintr-o parte în alta. Problema trebuia rezolvată încă de pe vremea primarului Cornel Ionică, am făcut cereri, am participat la audiențe, dar mi-a spus în față că nu poate să ne tragă curent. Nu a avut un motiv, pur și simplu a refuzat, nu a putut să înțeleagă nevoia noastră și suferința prin care am trecut și trecem în continuare. Ne-a trimis la CEZ, iar acolo ni s-a spus că totul depinde de primărie. Ar mai fi fost o variantă, să plătim noi cei peste 7.200 lei pentru racordare. Noi suntem pensionari, deși am muncit o viață, nu ne putem permite acești bani. Mai ales că ține de responsabilitatea Primăriei să ofere cetățenilor strictul necesar atunci când își construiește o casă”.
După cum puteți vedea și din imaginile publicate, casa este într-o stare foarte bună. Mobilată cu toate necesitățile, de la frigider la mașina de spălat, cuptor și centrală termică. Este mare păcat să stea nelocuită de atâția ani, iar cei doi soți să trăiască în chin.
“Am pregătit totul și ne puteam muta în orice moment. După atâția ani, ne este și frică de tot ce am cumpărat, nu mai știm dacă mașina de spălat, frigiderul sau cuptorul funcționează. Casa începuse să și mucegăiască pe alocuri pentru că noi venim aici foarte rar, ca să avem grijă de curte și grădină. Nu poți trăi fără lumină! Suntem nevoiți să locuim la țară, la Merișani, acolo unde avem casa veche a părinților. Stăm departe de copiii noștri și după atâta chin tot fără curent suntem”, au fost cuvintele proprietarilor.
Am cerut Primăriei Pitești un punct de vedere pe această problemă. În scurt timp, am primit următorul răspuns: “Referitor la adresa înregistrată la Primăria municipiului Pitești cu numărul 25727/12. 05.2022, prin care ne solicitați punctul de vedere privind finanțarea lucrărilor de racordarea la rețeaua de energie electrică de distribuție a imobilelor situate în: jud. Argeș, municipiul Pitești, Strada Zborului, vă comunicăm următoarele:
-În cadrul bugetului local al municipiului Pitești, aferent anului 2022, nu sunt prevăzute sume pentru proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a rețelelor de distribuție a energiei electrice și în consecință lucrarea menționată nu poate să fie finanțată din fonduri ale autorităților publice locale, astfel cum acestea sunt definite în Ordinul numărul 36/2019 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea condițiilor de finanțare a investițiilor pentru electrificare localităților ori pentru extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice”.
Ajunși la capătul puterilor, soții Luchian mai au o urmă de speranță. Deși anul acesta în buget nu sunt prevăzute sume pentru proiectarea și execuția unor lucrări ce țin de energie electrică, poate că la anul acest lucru va fi posibil:
“Noi am avut mare încredere atunci când a venit domnul primar Cristian Gentea la conducere. Față de fostul primar, care nici măcar nu a pus piciorul acolo și a dat din umeri, domnul Gentea ne-a făcut drumul, a pus pietriș și sperăm ca măcar la anul să existe bani și pentru noi.Trebuie să ni se facă dreptate și nouă după 11 ani, de la fiecare audiență am plecat plângând. Nu putem aștepta să se dărâme casa până ne mutăm! Dacă ni se spune că la anul se va trage curent, eu a doua zi sunt la ușă. Eu am luat-o ca pe o promisiune”. Așa să fie!
6 Comentarii
Ioan
De ce sunt eu obligat sa plătesc racordarea la utilități a unor persoane incostiente?
Terenul era intravilan constuctie sau intravilan agricol?
Din ce bani și-au construit casele dacă nu au bani sa se racordeze la utilități?
Acum sunt pensionari dar la data când și-au construit casele ce funcții îndeplineau?
Zona respectiva este cuprinsă în PUZ,au autorizații de constructitie?
A se vedea casele din Lunca Argesului care este zona inundabila, plătim tot noi piteșteni pentru inundarea lor?
Un cetatean
Nu poti sa iti faci casa la dracu in praznic in pustietate si dupa aia sa ai pretentia sa se traga kilometri intregi de retea electrica sau de gaze pentru tine, nu asa functioneaza extinderea unei comunitati. Ar fi o risipa ingrozitoare de resurse pe o extindere care s-ar putea sa nu mai foloseasca apoi nimanui. Extinderea se face intotdeauna din aproape in aproape. In plus, chiar nu-i inteleg pe acesti oameni: daca tot s-au izolat astfel, de ce naiba nu-si monteaza niste panouri fotovoltaice? Sunt partial subventioante de stat astfel de lucrari, ar fi independenti si nici n-ar mai trebui sa plateasca preturile nesimtite pe care le cer astazi furnizorii de utilitati.
Boni
De acord cu părerile dinaintea mea.
Nu trebuie să fim/fie milogi!
Anonim
Mie rușine de domnul Ioan ce a scris toată lumea are dreptul la un trai normal în 2022 ; nu se afla în zona inundabile prmiaria a dat aviz de case distanta de utilitati este de 300m primaria a plătit 400000 de euro pentru un veceu nu poate plati 15000 pentru o extindere santeti de la primărie care comentați într-adevăr 4 case nu sant multe voturi
Anonim
Într-adevăr ne meritam soarta suntem niște milogii traim în Pitești
Anonim
Când au făcut casa nu s-au gândit ca nu au utilități? O sa ne facem toți case in zone fără utilități și așteptam primăria sa ne racordeze? Din punctul meu de vedere racordarea la utilități este problema lor, nu vreau eu sa plătesc pentru inconștienți .