Chintesenţa vieţii în Prundu: „Omul cât trăieşte, mănâncă”.
E deşteaptă explicaţia care te face să înţelegi cum a fost „trasat” municipiul şi iată cât de simplu poţi pricepe cum se circulă, chiar dacă vizitezi pentru prima dată oraşul: „Pe o parte te duci, pe cealaltă te întorci”. Cartierul Prundu este una din acele părţi pe unde vii sau pleci.
S-a dezvoltat de-a lungul bulevardului Petrochimiştilor, cuprins între două sensuri giratorii importante: cel de la „Vamă” (foto), nod de legătură pentru Autostrada A1, respectiv DN 65B cu ieşire în DN 65 spre Albota, Slatina, Craiova, respectiv giratoriul de la Complex 1.
Lângă Complex 1 avem variantele Basarabiei, Fraţii Goleşti, Lânăriei. Aceste puncte menţionate prezintă interes, fiindcă în proximate s-au executat proiecte importante. De asemenea, sunt zone de tranzit „vitale” în municipiu.
Pe strada Basarabiei, la mică distanţă de cartier, se află Piteşti Arena – momentan cel mai mare proiect dedicat sportului, despre care putem spune că s-a finalizat.
Pe Lânăriei este „celebra” barieră inteligentă de la calea ferată. E „celebră” prin prisma timpului îndelungat care s-a scurs până să fie construită şi să devină funcţională. Varianta Lânăriei este un fel de centură ocolitoare, dacă doreşti să ajungi mai repede în zona de nord a Piteştiului.
În fine, Fraţii Goleşti este o linie directă dinspre centru spre ieşirea din oraş. Este cu sens unic, fluxul auto dinspre Prundu către zona centrală fiind preluat de Bulevardul Republicii.
Dacă una din extremele cartierului „fierbe” de proiecte şi se dezvoltă, nu la fel putem spune de zona “Vamă” care a rămas încremenită în timp şi ne trimite către o istorie de tristă amintire: Arpechim. Da, una din ieşirile sensului giratoriu duce spre fosta Petrochimie. Mă rog, e puţin greşit să spunem „fosta”, deoarece încă mai există o activitate „cerebrală” minimă acolo, un puls al fostului colos industrial care pâlpâie spre stingere.
Hipermarket în Prundu
Mulţi cititori ne transmit cu ardoare că şi-ar dori industrie – adică producţie, mai puţin comerţ şi consum. Consideră că e deja suficient, ba chiar s-a întrecut măsura. Credeţi? Ei bine, Kaufland a întins plapuma în locul fostei autobaze din Prundu şi se pregăteşte să deschidă un nou magazin, pe o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi.
Am aflat (mea culpa, nu ştiam) că brandul Kaufland se află sub acelaşi patronat cu LIDL. Sub aceeaşi umbrelă. Asta înseamnă că Piteştiul e deja cucerit de Dieter Schwarz, miliardarul care deţine aceste două companii şi, probabil, alte afaceri. Avem în municipiu vreo 6 LIDL-uri şi, în curând, 4 Kaufland (două existente, două în proiect).
În Prundu, ce-i drept, lipsea un complex comercial cu specificaţii de hipermarket.
Altfel, lumea din cartier are la dispoziţie o mulţime de mici magazine. Piaţa Prundu e practic istorie, va fi demolată şi se va face parcare. La cum arată, poate că e mai bine aşa.
Ca zone de relaxare, menţionăm parcul din Prundu, cu o colină unde se află un monument al Eroilor. Pe ici-colo a mai „răsărit” câte un loc de joacă pentru copii, sau a fost renovat. Nu sunt, aşadar, mari spaţii pentru mişcare în aer liber. Cel mai apropiat, ca să glumim un pic, e Piteşti Retail Park, cunoscut ca Auchan Bradu. Păi, nu-i aşa, se practică acum intens aruncatul cu privirea la rafturi, respectiv aruncatul la coş (de cumpărături, apoi de gunoi).
Cea mai spectaculoasă privelişte o putem obţine dacă ne urcăm pe colina din Prundu sau dacă mergem lângă lacul de acumulare din Prundu unde fauna este remarcabilă.
Acum cinci-şase ani, mai mulţi cetăţeni pasionaţi de natură solicitau înfiinţarea unui observator pentru păsări („birdwatching”), dată fiind biodiversitatea zonei. Dar celor mai mulţi dintre noi nu le trebuie biodiversitate, câtă vreme suntem acaparaţi de diversitatea tehnologică sau alimentară.
Asist deseori la discuţii interminabile despre mâncare, ca şi cum asta ar fi chintesenţa vieţii. E un pic trist şi off-topic, dar asta e realitatea. Omul cât trăieşte, mănâncă.
Tocmai de aceea fiecare cartier este vizat de proiecte (oferte) conform „cererilor” rostite cu gura plină şi cu potenţiometrul creierului „setat” în surdină.
Un Comentariu
Tampiteanu
Fain articolul! Chiar Foarte fain! Bravo!
Cu privire la continutul vizual: incepusem sa elaborez un articol, numit de mine, „Frumosul oras…urat” cu toate aceste blocuri urate, jumatate anvelopate, cu zone neexpluatate peisajistic (adica fara iarba, copaci, flori, monumente, etc.), toate ruginaturile de poduri, treceri, statii de autobuz mizere, chioscuri de toate formele, culorile , marimile, piete urate, insalubre… Cartierul Prundu, poarta de intrare a Pitestiului, este o mare mizerie. Avem ceva noroc cu centura ocolitoare!
Aveam Aqua Park in mijlocul orasului, pavele de toata rusinea…
Pacat, mare pacat ca frumosul nostru oras e tare urat. Si noi votam