Cultură, politică, jurnalism, religie, probleme social-economice, într-un cuvânt, chestiuni arzătoare, spinoase, preocupante pentru noi la ora actuală. Despre toate acestea s-a discutat la emisiunea difuzată vineri, la ora 15, la „Antena 3” Piteşti. La „Subiect de presă” a fost supus tirului întrebărilor chiar un om de presă: Cristian Cocea, invitat în studio în calitate oficială de director al Direcţiei de Cultură Argeş. Cei doi realizatori, Mihai Golescu şi Cristina Munteanu, nu puteau pierde prilejul de a afla opinile unui om avizat, jurnalist, scriitor, gânditor remarcabil.
Biserica, păstrătoare a valorilor
Pentru cine străbate România pe axele ei mari, est-vest şi nord-sud, va observa, fie şi din viteza maşinii, diferenţe estetice în privinţa caselor vechi, monumentale. În Transilvania sunt mult mai bine întreţinute, au fost restaurate şi conservate, în timp ce în Muntenia, spre exemplu, imaginea este cu totul alta. Acest „tablou” a fost înfăţişat încă din debutul emisiunii de Cristina Munteanu, dornică să afle cauzele respectivelor diferenţe. Invitatul a făcut recurs la istorie, amintind despre condiţiile diferite existente: „Nu e neapărat o diferenţă de gândire între unii şi alţii în privinţa monumentelor. În Vest au construit altfel, pentru că nu erau numai români, erau unguri, erau austrieci etc. După 1990, au restaurat cu cap, au conservat, au păstrat. Şi totul pare acum altfel pentru că de la bun început clădirile lor au fost construite altfel, grandioase, la dimensiuni mai mari. Dar exemple fericite sunt şi în Sud. Oamenii trebuie să afle că nu departe de aici, la Aninoasa, este ceva incredibil, un exemplu grăitor de ansamblu monumental de o frumuseţe extraordinară. Şi lista este mult mai lungă. Iar Biserica Ortodoxă este cea mai bună păstrătoare a vestigiilor pe care le avem”. După ce a detaliat problemele, inclusiv cele legislative, legate de restaurarea şi conservarea caselor monumentale din Piteşti şi din alte zone al judeţului, Cristian Cocea a răspuns rând pe rând şi la alte întrebări provocatoare legate de chestiunile spinoase ale societăţii româneşti.
Societate frântă
„Războiul dintre generaţii”. Pare o vorbă spusă de la o generaţie la alta. O idee abstractă care vădeşte diferenţele dintre cele două categorii, ale tinerilor şi bătrânilor. Astăzi însă, şi din cauza anumitor tendinţe şi influenţe propagate de la un capăt la altul al bătrânului continent, ruptura dintre unii şi alţii pare mai evidentă. Directorul Cristian Cocea admite că vremurile sunt tulburi: „Cei tineri sunt forţa dinamică, sunt cei care pot aduce schimbare în societate. Cei vârstnici reprezintă anumite valori morale, conservatoare. O societate nu poate funcţiona „frântă”, fracturată în acest fel, iar fiecare „tabără” are nevoie de cealaltă.
Criza democraţiei
Ne mântuim prin cultură? A întrebat tranşant directorul Mihai Golescu. Şeful Direcţiei de Cultură, bine documentat dincolo de sfera strict profesională a funcţiei sale, avea temele făcute: „Eu cred că nu trebuie să aşteptăm numai de la politic mântuirea socială. Trebuie să dezvoltăm politici de sănătate, de educaţie şi cultură. Uitaţi-vă atenţi în jur! Toate ţările trec prin această criză a legitimităţii democraţiei, avem proteste de stradă în marile capitale europene, avem clivaje foarte adânci între săraci şi bogaţi, apar tot felul de idei năstruşnice, extremiste chiar, concepte de regim autoritar care să păzească nişte valori tradiţionale, conservatoare şi par să aducă pace socială”. „Ce putem face ca indivizi?” – a întrebat Cristina Munteanu. Răspunsul a venit imediat: „De la cel mai mic nivel, din familie. Dacă în casa dumneavoastră se citeşte, fiţi siguri că o vor face şi copiii dumneavoastră şi asta e doar un exemplu, cel mai mărunt…”
Prea multe dorinţe, domnule!
Zbucium total. Iureş, goana unora după bani pentru supravieţuire, a altora pentru îmbogăţire. Cert este că trece viaţa pe lângă noi! Sună metaforic. Dar a explicat în câteva cuvinte simple Cristian Cocea: „E nevoie de mai multă înţelepciune la nivel individual. Întâi de toate, individual! Trebuie să tăiem, zic şi eu precum înţelepţii, rădăcinile dorinţelor. Prea multe dorinţe avem, domnule! Nu credeţi că ne trece viaţa tot dorind una şi alta şi, după ce am obţinut, ne dăm seama că nu suntem satisfăcuţi şi ne dorim altceva. Noi ne dorim numai bunuri materiale, în loc să ne dorim bunuri spirituale, legate de confort sufletesc, de pace, de linişte, de prietenie, de întrajutorare…” De ce am pierdut aceste valori în care credeam? Să ţină de trecut? Să aibă legătură cu comunismul care a dominat în România atâta vreme? S-a schimbat societatea per ansamblu, e de vină globalismul? Greu de spus.
Ne trebuie o stângă politică!
Bun cunoscător al vieţii politice pe plai mioritic din calitatea de jurnalist pe care a avut-o ani la rând, dar şi din perspectiva celui care a umblat prin lume şi a a văzut multe, pentru a nu mai adăuga şi faptul că a… devorat biblioteci, Cristian Cocea a făcut o „radiografie” polico-socială, surprinzând telespectatorii cu o viziune originală: „Într-o societate predominant liberală, neoliberală, aşa cum este astăzi societatea românească, este nevoie de o nouă stângă! O stângă socială care să pună accentul pe necesităţile oamenilor defavorizaţi de această tranziţie ce pare a nu se mai termina. În aceste condiţii, balanţa politică nu va mai fi dezechilibrată. Tot timpul este nevoie de echilibru între forţele politice într-o societate. Când o idee devine predominantă într-o societate, ea are tendinţa de a avea destule derapaje şi exagerări. E nevoie ca ideile să fie în competiţie! Vă spun asta din poziţia omului care în tinereţe a fost liberal. Eu sunt invers faţă de cum spunea Tuţea, care vorbea de schimbarea opţiunii politice după o anumită vârstă. Şi zic, dacă de la 50 de ani încolo nu devii de stânga, eşti prost!”
Spirala tăcerii
Teoria „spiralei tăcerii”. Un concept puţin cunoscut opniei publice. Îl ştiu puţini, cei preocupaţi de probleme profunde ale societăţii, care încearcă să înţeleagă în ce lume trăiesc, cum, când şi de ce se întâmplă anumite fenomene inexplicabile în aparenţă. Această teorie o explică pe-ndelete Cristina Munteanu: „Minoritatea este zgomotoasă, majoritatatea se retrage din dezbatere, este tăcută şi devine cumva minoritate prin faptul că nu îşi expune opiniile; aceasta este spirala tăcerii”. Invitatul i-a dat replica: „Acest lucru se reglează la următoarele alegeri”.
Directorul Mihai Golescu s-a arătat îngrijorat de modul în care poate fi influenţată opinia publică prin intermediul ştirilor de tot felul: „Nu ne alarmează avalanşa ştirilor false?” Cristian Cocea este mai puţin alarmat: „Ştirile false, o ştiţi, au existat de când lumea şi pământul. Problema este că înainte noi eram obişnuiţi să verificăm informaţiile din două, trei surse, înţelegeam puncte de verere diferite şi interpretările diferite ale diverşilor actori politici. Pe când astăzi totul este înghiţit pe nemestecate în funcţie de tabăra în care eşti. Cristina Munteanu a continuat ideea: „O supraiformare din punctul de vedere al cantităţii, un volum foarte mare de informaţii, căruia nu-i mai faci faţă ca individ. Omul se simte ca într-o imensitate, ca într-o mare de informaţii şi îi este foarte greu să se menţină la suprafaţă…”
Asceză informatică
„Ne trebuie cenzură?!” Mihai Golescu a pus întrebarea direct, cu retorica de rigoare. Sigur, aşa ceva nu mai poate exista decât într-un stat dictatorial. Cristian Cocea a zâmbit şi părea că i-a fost ridicată mingea la fileu. A punctat: „Există o rezolvare practică: sâmbăta, duminica, închidem calculatorul, închidem televizorul, petrecem timpul cu familia, ieşim în natură, medităm, ascultăm muzică bună, citim o carte. Asceză informaţională! Asta ne trebuie, domnule director şi stimată colegă de platou! De asta e nevoie, dragi telespectatori! Faceţi aşa şi vă veţi purifica. Va fi ca o purificare, veţi observa binefacerile acestor practici. Închideţi televizorul! Desigur, după ce vedeţi această emisiune a Antenei 3 Piteşti!”
Invitaţie la… şpriţ!
Suntem în plină vară, este foarte cald şi, în acest context, Cristian Cocea a găsit de cuviinţă să făcă un „apel” pe cât de suprinzător la prima vedere, pe atât de necesar: „Discutaţi cu prietenii, priviţi-vă în ochi, regăsiţi-vă, mai lăsaţi naiba politica şi alte preocupări care vă învrăjbesc, redescoperiţi valorile prieteniei la un şpriţ! Poate fi şi o bere! Sau apă plată cu lămâie în cazul doamnelor!” Îndemnul şefului Direcţiei de Cultură Argeş nu s-a dorit o încurajare a consumatorilor de alcool, nicidecum. Ci „o pledoarie pentru prietenie”, după cum a rezumat mesajul Cristina Munteanu.
Cei care au urmărit emisiunea „Subiect de presă” au avut de tras multe învăţăminte. Nici nu se putea altfel atunci când la aceeaşi masă se adună trei jurnalişti experimentaţi, profunzi în gândire şi exprimare. Din toată această discuţie de aproape un ceas, dincolo de ideile vehiculate şi temele dezbătute, concluzia este că Direcţia de Cultură Argeş este pe mâinile bune ale unui om bine pregătit, iubitor de istorie şi ţară, de spriritualitate izvorătă din fiecare monument, din fiecare troiţă sau „piatră” care spune ceva despre trecutul nostru ca neam. Cu un astfel de specialist, bisericile, ansamblurile monumentale, siturile arheologice pot fi salvate, restaurate, conservate pe teritoriul „României de la Argeş”, după cum îi plăcea lui Nicolae Iorga să spună.