După ce operatori economici privați, persoanele fizice și autoritățile locale s-au mobilizat exemplar pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni care au fugit de ororile războiului, parlamentarii Forța Dreptei consideră că implicarea statului român este mai mult decât necesară și trebuie reglementată prin lege. Astfel, grupul de la Forța Dreptei a depus, la începutul acestei săptămâni, la Camera Deputaților, o propunere legislativă privind instituirea unor măsuri de sprijin pentru cetățenii ucraineni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina. Proiectul este inițiat de Violeta Alexandru, fiind susținut de colegii ei de partid, printre care și deputatul argeșean Adrian Miuțescu, membru fondator al partidului Forța Dreptei.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Adrian Miuțescu susține că, prin această propunere legislativă, se reglementează decontarea cheltuielilor efectuate de autoritățile centrale, locale și/sau de către operatorii economici publici sau privați pentru asigurarea serviciilor de cazare, hrană, medicamente, traducere pentru cetățenii ucraineni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, după data de 24 februarie. Impactul bugetar estimat este de aproximativ 150 milioane lei, din fondul de rezervă al Guvernului.
Decontul se va face pe baza de documente justificative, de o manieră cât mai simplă cu putință, prin intermediul inspectoratelor pentru situații de urgență județene, respectiv a ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov. Procedura de decont precum și limitele maxime ale costurilor aferente cazării (realizată în condiții decente) și serviciilor de hrană, traducere, transport (de la punctul de frontieră la spațiul de cazare) se vor stabili prin hotărâre de guvern. Măsurile sunt prevăzute să dureze până la 31 decembrie 2022. Măsurile propuse au un rol umanitar, în primul rând, arătând solidaritatea față de cetățenii ucraineni, aflați în situații dificile.