O meserie de lux, aproape la fel de veche precum cea mai veche meserie din lume aduce bani grei practicanţilor la Piteşti. Este vorba de cerşetorie. Vezi măicuţe amărâte, bătrânei cu haine ponosite, tineri cocârjaţi – dai un leu… pentru al lor bemveu. Unii acţionează solitar, alţii sunt exploataţi prin reţele organizate, coordonaţi de indivizi pe care îi recunoşti după privirea-ţintă care evită ochii lumii şi urmăreşte doar ceea ce contează cu adevărat: omul aruncat în acest joc al manipulării emoţionale!
La sfârşitul săptămânii, un cerşetor care se dădea bolnav de cancer a fost săltat de poliţiştii locali şi dus la secţie pentru a fi sancţionat. A primit o amendă de 120 de lei pe care a achitat-o imediat, din banii strânşi în ziua respectivă. Şi era abia ora 10.
Atragem atenţia asupra acestui gen de indivizi şi recomandăm cetăţenilor să nu-i încurajeze pe cerşetori oferindu-le bani.
Cetăţenii trebuie să evite capcana întinsă de cei care ştiu să manipuleze emoţional prin cerşetorie. Aparenţele înşeală şi avem zeci de cazuri spre exemplificare de-a lungul anilor. Aceşti cerşetori ajung să câştige averi din mila oamenilor, iar dacă sunt într-o reţea câştigă cei care îi exploatează. Cerşetoria trebuie descurajată. Sunt persoane care au cu adevărat nevoie de sprijin şi nu vin în stradă să întindă mâna fiindcă le e ruşine – ne-a declarat Bogdan Aristănţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei Locale Piteşti.
Împreună cu poliţiştii locali am făcut o retrospectivă şi o analiză a cazurilor celebre din ultimii ani. Recordul, se pare, îl deţine un anume Ştefan Sârbu, cel care prin 2013 câştiga între 600 şi 1000 de lei pe zi. Avea BMW personalizat cu cristale Swarowski şi abandonase profesia de IT-ist fiindcă suferise un accident care l-a afectat atât fizic, cât şi psihic. Dar şi-a recăpătat încrederea în forţele proprii când a descoperit cât de mult poate câştiga din cerşetorie.
Săptămâna acesta, tânărul care îşi dădea cu fond de ten pe faţă ca să convingă lumea că are cancer şi necesită operaţie, adunase bani suficienţi cât să dea peste nas oricărui angajat conştiincios care merge zi de zi la muncă. Am înţeles că nu bătea recorduri, dar la o medie de 200 de lei zilnic faceţi voi socoteala dacă e mult sau puţin.
Un alt individ care păcăleşte lumea obişnuieşte să iasă pe autostradă, în dreptul intersecţiei către complexul Jupiter City. Pare schilodit, însă fiţi convinşi că nu are absolut nimic la picior. Am aflat asta din mărturisirea unui om care a fost coleg cu el în clasă şi care îl cunoaşte foarte bine.
Nu în ultimul rând, fiţi convinşi că 99% din toţi cei care stau la stradă cu acte medicale conform cărora ei sau copiii suferă de afecţiuni grave umblă cu falsuri.
Cetăţenii ne-au scris că poliţiştii locali nu trebuie să ierte niciun caz de cerşetorie şi să fie mereu prezenţi pe străzile centrale şi în alte locuri unde obişnuiesc să apară cerşetori
Tendinţele sunt acum ca fondurile de sprijin să se strângă prin aşa numitele campanii de „fundraising” pe reţele de socializare. Este o modalitate mai sigură fiindcă poţi interacţiona cu diverse persoane şi te poţi interesa de cazul respectiv pentru a te convinge dacă este real sau nu. De asemenea, poţi verifica dacă respectivele conturi IBAN coincid cu datele afişate în anunţ, evitând astfel să trimiţi banii altcuiva.
Un Comentariu
Anonim
Domnule ziarist, George Olteanu, pe zi ce trece deveniți mai… „meseriaş” chiar decât celebrul dvs. coleg „ediTORIAList”, autointitulat (ca posesor !) de utima oră, şi doar pe site Argeşul, pe lângă alte zeci de „meserii”/calificări (tot …”auto”!) şi…”prof. univ.”, uitând dumnealui că îi trebuia pt. aşa ceva (sine qua non) şi titlul pe care îl CERŞEŞTE (şi acum) …altor securişti care au …”de dat”/vânzare-cumpărare/ aşa ceva (!))?) , … titlul ştiințific de doctor (în ştiințe !), dar „pe bune” (a nu il mai confunda cu …”medic .socio-pol”! de Teleorman , via Vultureşi …de Muşcel !)…O mai fi având Viitor…meseria asta !!?