#ITM Argeş revine cu informaţii referitoare la cerinţele minime de securitate şi sănătate care trebuie respectate pe şantierele în care oamenii desfăşoară lucrări de construcţii sau inginerie civilă, cum ar fi excavaţii, terasamente, construcţii, renovări, reparaţii, zugrăveli sau asanări.
Sarcinile şi activităţile care trebuie îndeplinite de muncitori sunt numeroase şi pot implica diferite pericole de la căderea de la înălţime, implicarea într-un accident de utilaj, electrocutarea şi contactul cu substanţe periculoase până la riscurile de a fi îngropaţi sub alunecări de teren ori de a fi înghiţiţi de terenuri mocirloase.
Potrivit prevederilor legale, atunci când la elaborarea unui proiect participă mai mulţi proiectanţi, beneficiarul sau managerul de proiect trebuie să desemneze pe timpul lucrărilor un coordonator în materie de securitate şi sănătate. La deschiderea unui şantier, trebuie stabilit un plan de securitate şi sănătate, în care să se ţină seama de toate tipurile de activităţi desfăşurate.
Totodată, beneficiarul lucrării sau managerul de proiect trebuie să întocmească o declaraţie prealabilă care va fi afişată pe şantier, în loc vizibil, înainte de începerea lucrărilor şi va fi comunicată ITM Argeş cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea lucrărilor.
Neîntocmirea planului de securitate şi sănătate sau necomunicarea declaraţiei prealabile în termenul legal constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.