Ciudat, foarte ciudat! A fost puţin interes un timp faţă de constituirea Parcului Naţional Munţii Făgăraş; momente în care au fost incriminate câteva proceduri socotite sub semnul întrebării, a fost incriminat şi Ministerul Mediului, iar acum este o linişte totală. Să fie un semn că totul a ţinut de fostul guvern tehnocrat, sau este vorba de tradiţia românească, după care o minune durează trei zile?!?
Ziarul nostru a găzduit, la timpul potrivit, ecourile, în Argeş, ale acestei iniţiative care are în spate Fundaţia „Conservation Carpathia„. Oamenii de afaceri nu privesc cu ochi buni ideea Parcului Naţional Munţii Făgăraş.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, oameni de afaceri semnificativi, precum Gh. Badea, director al Grupului Industrial Componente Piteşti, şi alţii au expus motivele pentru care se opun ideii.
Mai ales că aceasta – culmea! – a fost adusă în spaţiul public fără consultarea autorităţilor, a Direcţiei Silvice Argeş, a proprietarilor din zonă, a agenţilor economici. Asta ar fi primul motiv de îngrijorare! Vin, apoi, altele, de ordin economic, social, juridic, la care, cum spuneam, s-a făcut referire (ele sunt în colecţia ziarului nostru).
Este o mare nedumerire. Ea este întreţinută de faptul că este vorba de un proiect privat susţinut de „Conservation Carpathia”, în fapt un grup de miliardari străini. Aceştia şi-au propus să cumpere păduri, păşuni, să-şi adjudece dreptul exclusiv de exploatare a zonei – economic şi turistic.
Apoi, nedumerirea se adânceşte prin faptul că Munţii Făgăraş sunt încadraţi deja în situl „Natura 2000 Munţii Făgăraş”, care are o suprafaţă de 198.000 ha. Ar fi vorba de a doua zonă, ca mărime, după Delta Dunării. „Parcul” – s-a observat – se suprapune, de fapt, peste acest sit.
Sunt multe semne de întrebare legate de administrarea eventualului „Parc” şi este bine ca actualul Minister al Mediului să răspundă, pentru că, în comunele limitrofe, există multă confuzie şi tot atâta îngrijorare. Se spunea că în fostul Minister al Mediului erau destui membri ai „Conservation Carpathia”, fapt care ar fi compromis obiectivitatea, oportunitatea şi, în final, legalitatea acţiunii.
Cerem, de aceea, Ministerului Mediului, domnului ministru Daniel Constantin, ca reprezentant (decisiv în chestiune) al Guvernului Grindeanu, să organizeze, în viitorul apropiat, în Argeş, la Piteşti sau oriunde, în zona cu pricina, a unei consfătuiri naţionale, cu toţi factorii decizionali naţionali şi locali, cu reprezentanţi ai comunelor limitrofe, în care să se explice, concret, avantajele şi dezavantajele „Parcului”.
Consiliul Judeţean poate cere această consfătuire cu celeritate (n.n. – adică, mai cu iuţeală, rapid), trimiţând premierului o notă prin care să repare caracterul oarecum secret, sau încifrat, al ideii prin care Guvernul Cioloş a stârnit atâta emoţie şi insatisfacţie în Argeş.
Traian ULMEANU